Родена в Бургас, но без документи. Страхува се от депортиране

Изабела не може дори да се дипломира
Обновена: 16 май 2019 07:01 | 16 май 2019 07:00, Петя Славова
205

Mомиче от Бургас се бои, че ще бъде депортирано от България, въпреки че това е нейната родина. Това е поредният случай на чужд гражданин, роден у нас, който живее без български документ за самоличност, предаде Bulgaria ON AIR.

Изабела е на 23 години. Родителите ѝ идват от Армения в България през 1994 г. Момичето се ражда в Бургас. Там посещава детска градина, учи до 12 клас, полага задължителните матури, но не успява да се дипломира, защото няма български документ за самоличност.

"Въпреки че съм завършила средно образование не мога да получа дипломата си, тъй като нямам лична карта с ЕГН или личен номер. Имах огромно желание да продължа образованието си и да се развивам в сферата на психологията или туризма. За съжаление родителите ми през годините така и не успяха да ми издадат документи за пребиваване", казва Изабела Степанян.

Така мечтите на Изабела потъват в празнотата на закона у нас. В момента момичето се води като незаконно пребиваваща в България. Случаят с Изабела не е единствен. Наскоро арменецът Давид, който от 3 годишен живее в Несебър, попадна в бежански лагер при рутинна проверка, тъй като се оказа без самоличност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е справедливо такъв човек да има проблеми с българските власти при положение, че не е извършил нищо нередно!!! Но очевидно зо китайците и арабите няма проблеми... Неприятно ми става да гледам хора които са нормални да имат проблеми от такъв характер :(
35
10
 
24
 
! Отговори
saki преди 5 години
Хайде стига тълкувания и бюрократични глупости ,че нещата започват да се изнервят. Давайте веднага на момичето паспорт и приключвайте случая.
34
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да потърси сметка на родителити си, защо не са и извадили български документи толкова години!!!
33
3
 
20
 
! Отговори
войводата да й даде преди 5 години
Паспорт. Нали е големия патриот,който иска да обединява всички.Арменците са предприемчиви и работливи хора. Познавам няколко чудесни арменци.Единственото при тях, че живеят някак в свое затворено общество, където трудно допускат не-арменци. За женитби, и всякакви подобни неща говорим.
32
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТАКИВА ДИРЕКТНО ДА СЕ ДЕПОРТИРАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 23 ГОД НЕ СЕ СЕТИЛА ? *** ЛИ СА БЕ ИЛИ НИ ПРАВЯТ НА МАЙМИНИ НАС ? ДАЖЕ И ГЛОБА ДА И НАЛОЖАТ ЗА ВСИЧКИ ТЕЯ ГОДИНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!КАК СЕ Е ЛЕКУВАЛА? КАК Е УЧИЛА? КАК Е РАБОТИЛА????????? БЕЗ ДОКУМЕНТИ ?????????????
31
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето затова коментари наистина трябва да се трият. Ужасяващо е. Дано момичето да не чете тук и проблемът й веднага да се разреши.
30
5
 
24
 
! Отговори
Един преди 5 години
Как сте я записали в училище на първо време? На честна дума? Как ходи на лекар това момиче? Как си получава ваксините? Получава ли ги?
29
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Въпреки че съм завършила средно образование не мога да получа дипломата си, тъй като нямам лична карта с ЕГН или личен номер."Куцата ни система ... На два подписа е от това, да й се издаде диплома. Ама нали сме много "коректни", гт няма подкупи и нищо не правим, защото ни мързи!!!
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В същото време познавам хора в северна европа, който едвам говорят на български (направо си го сричат), но са с паспорти, защото мама подала документи през 94-а година, но освен три посещения през годините, нищо друго българско няма в тях.
27
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното доказателство за пропадналата държава наречена "България".Или по-скоро за липсата на държава изобщо!Не съм юрист, но много експерти казват, че няма идеален закон, защото законите се пишат от хора, а всички хора са несъвършени (не сме богове).Но в много да не кажа почти всички държави по света основен принцип за получаване на гражданство е гражданството на родителите и мястото на раждане! Щом е родена в България автоматично получава българско гражданство и съответното ЕГН!
26
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Големи го..а има тука. Арменците са приятелски народ, с който имаме досег и контакти от около 2 хилядолетия."Важното е човека. Виж, той и Митьо Очите и разни други герои от народния фолкор са с баш българи, ама това не ги прави достйни, за да са граждани на държавата.
25
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хм!Има цели градове, къдет БЪЛГАРИ не са платили една стотинка, щото бачкат на черно и данък къща е платен веднъж, през 92-а ... И тях ли ще депортирам?
24
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да беше платила на Каракачанов той ги знае тия работи
23
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големи го..а има тука. Арменците са приятелски народ, с който имаме досег и контакти от около 2 хилядолетия. Но едва ли хейтърите се интересуват от това, камо ли да са чели "Заточеници" на Яворов..... Не искаме разни афганистанци, не искаме африканци, не искаме арменци, що щем тогава. Следващите десетилетия ще има милиони мигранти и оградите няма да ги спрат. Рецептата е да приемаме контролирано хора от Молдова, Украйна, Армения, Македония, които поне се българеят.
22
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що народ си купи българско гражданство без да имат нищо общо с България а това момиче родено и живяло тук не може. Пример са хилядите украинци, македонци и руснаци. Има пари, плаща 20 бона и получава бг гражданство, при това с адресна регистрация на жълтите павета. Познавам лично такъв човек.
21
4
 
22
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До АнонименТо представителите на древни нации са все такива-хитри,ама хитри.Учудващо е обаче как не са успели да се оправят досега?Може би са им поискали много пари каракачанките?Иначе аз съм "за" да се дават паспорти на бели хора,християни и твърдо против на всякакви мюс*лита!
20
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какъв е проблема?!Родена е тук от арменци,които са решили да и изкарат арменски паспорт и са го направили.Всичко е точно.Не е "фантом",има си паспорт.
19
2
 
27
 
! Отговори
Махленска клюкарка преди 5 години
Родените в бг НЕ стават автоматично бг граждани. Не пишете глупости. Има два вида право-на земята и на кръвта. В бг се прилага на кръвта-откъдето са родителите оттам си и ти. Мисля, че в европа само шотландия прилага земята.
18
1
 
18
 
! Отговори
Gogo преди 5 години
То и в Германия ако ти се роди дете и ме си пребивавал повече от 7 години в страната трябва да го регистрираш и изкараш документи от където идваш иначе сетето ти е същата ситуация след време.
17
7
 
23
 
! Отговори
GG преди 5 години
Тя си казва, че има арменски паспорт... кво повече иска ?!