Добра реклама! Българските букви като пейки в Париж до Сена

Цяло лято те ще стоят до кейовете на реката
63
Добра реклама! Българските букви като пейки в Париж до Сена
Снимак: "24 часа"

Милиони жители и гости на Париж ще имат възможност да се запознаят с българските букви, представени под формата на оригинални пейки.

"Авторството на идеята е на фондация "Прочети София". През 2018-та те направиха един чудесен проект в столицата. Разположиха пейки под форма на букви, арт инсталации, като към всяка една от тях имаше прикрачена поезия и така създадоха нови места за четене и литературни точки в столицата", каза пред Нова тв директорът на Българския културен институт в Париж Десислава Бинева.

Тя обясни, че е трудно да се убеди кметство на Париж да постави пейки с наши букви на кейовете на Сена.

 "Цялата процедура беше месеци, в които имахме различни разрешения, полиция, мерки за сигурност, но те харесаха проекта. Той ще остане до края на септември", обясни тя.

Буквите Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ и Ъ са изработени като оригинални пейки и за първи път те бяха поставени в София през лятото на 2018 г. под името “Скритите букви”.

Към всяка пейка са приложени стихове на български и френски на съвременни български поети, сред които Георги Господинов, Надежда Радулова, Силвия Чолева, Иван Теофилов, Мирела Иванова, Амелия Личева и др.

Преводите са на Мари Врина-Николов. Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата – третата официална азбука в ЕС след латиницата и гръцката, която се използва от повече от 300 милиона души в над 10 държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Парижкирилицапейки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
София преди 4 години
До АнонименТе бяха в София. Общината ги остави няколко месеца, след това предпочете тези с формата на Г като Герб.
42
1
 
6
 
! Отговори
до 26 преди 4 години
Така е, колкото и да се пънеш и да се правиш на изненадан, само демонстрираш лекият си умствен багаж. Третата официално призната европейска азбука е кирилицата, след латиницата и гръцката. Дори някои еврота са надписани на кирилица.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До batevaleТочно и ясно си го написал!
40
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм успял, но не се срамувам нито от себе си, нито от НАРОДА СИ, БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ.Може би ще ви прозвучи, като крясък?Да, крещя. Имам правото и честта, да съм БЪЛГАРИН. Имам честта, дами и господа, да говоря, пиша, на свой език. Колко народи имат тази чест?Идеята е невероятна, имаме нужда да знаят за нас, да помнят, че я има, България.
39
2
 
17
 
! Отговори
batevale преди 4 години
Азбуката би трябвало да се нарича "Българска Азбука" .Създадена е по поръка на цар Симеон от Климент Охридски .Св.Кирил е бил мъртъв от около 30 години по това време и освен това е създател на Глаголицата. Най-голямата заслуга на св.св. Кирил и Методий е оборването на триезичната догма в християнството и признаването на българския език за свещен , наравно с еврейския ,гръцкия и латинския .............
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 18 от Германия"да няма нищо лошо.Срамна работа няма."Абе ти мий кенефя 10 години, па ми обяснявай ...
37
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяа реклама, голямо чудо! Спаси България! Ефективна е! Всеки французин ще каже - Ся, щото седнах на тоз чокън, дай да одя в Българя, на "Съни Бийч", че да се напия, все едно съм 18 годишен, дето мама и тате са го изтървали ...
36
1
 
15
 
! Отговори
Асен преди 4 години
До ДемократГоворите всички, че българите на запад миели тоалетни, чинии, севират и тн. все едно в България тези длъжности ги изпълняват марсианци, а не българи. Най-голямата част от работещите в България са продавачи и сервитьори, защо тези хора да е отидат в чужбина и да не изкарат повече пари за същата дейност, интересни комплексари са останали в България, определят щастите и материалното състояние на непознати хора, май май сме много големи комплексари и сме нещастници, които се самозалъгват
35
7
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Хора, нормално е при демокрацията българите да мият тоалетните на Запад, няма нищо лошо в тази професия, щом българите имат дарба за това защо да не я практикуват. Демокрацията даде свободата на българите да пътуват на Зашад и да мият тоалетни, а Свободата Санчо е най-висшето благо дадено на човека.
34
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В софия къде са тези пейки ? Аз викам да ги сложат по графа или по една буква ( пейка ) на най забалежителните места в софия или в големите градове. По този начин ще се мотивират туристите да разглеждат повече :)
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 18 от Германия "Исключения подтверждают правило"
32
14
 
4
 
! Отговори
Чърчил преди 4 години
Във всички прочути музеи има изложби на дивашки племена и хора.(Аналогия)
31
20
 
7
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Я попитайте някой руснак дали това са "Български букви",така ще го извъртят че в руските СМИ,ще бъде написано че в Париж са се появили пейки с руската азбука ,за тях и новото евро което има надписи на Кирилица,е написано на руски заради тях....
30
2
 
14
 
! Отговори
браво преди 4 години
браво
29
0
 
13
 
! Отговори
До 18 от Германия преди 4 години
Човече. Не всички миете тоалетни,макар и във тази професия да няма нищо лошо.Срамна работа няма. За твое сведение има и сред нас доста успели хора,хора със собствен бизнес,голям при това на запад.Има учители,шефове на големи фирми.
28
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сърнелките и арапингелите има да се почесват първо по едната глава после и по другата и да го местят от един крачол в другия. какво рекламираме във франция? ми че французите имат 20 българии като природа и история, алпи, океан, средиземно море и културно население извън големите градове. кой ще дойде в българия. освен това нямат наркомано алкохолическа субкултура като в англия и от части германия. кой от там ще дойде тука. а некой "скулптор" близък до власта е избил рибата с поръчката.
27
3
 
23
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Браво ! Хубава идея ! В западна Европа няма само да има арабски йероглифи , добре е тук там да се вижда нещо българско ! Чудесен проект , браво на организаторите !
26
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако го бяха направили в София, представям си кви критики щяха да залеят кмета Фандъкова!
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеята е добра, но средния западняк е безпросветен и няма да проумее величието на делото на Кирил и Методии, за просветното и духовно развитие на Европа. И днес Франсета, Енгилизи и прочие говорят едно а пишат друго, щото за елитите им, е било по важно да държат контрола върху писаното слово.
24
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По време на командировка в Германия, колегите домакини ме заведоха да видя извора на река Дунав. Малко езерце със скулптура до него и гомям надпис на български: "На благословената река, която свързва България с европейските народи". Местно сдружение на български интелектуалци (университетски преподаватели, архитекти, лекари и т.н.) са събрали пари и облагородили извора на реката, с което се гордее целият град. И там не е срамно да си българин, нито си човек втора ръка за иначе гордите немци.

Спонсорирани публикации