Родители на протест: Долу ръцете от нашите деца!

В 27 закона се съдържат елементи на ювенална юстиция, настояват те
Обновена: 2 юни 2019 20:39 | 2 юни 2019 19:53, Анисия Иванова
250
Родители на протест: Долу ръцете от нашите деца!
Снимка: Булфото

Родители излязоха на протестни шествия срещу Националната стратегия за детето в няколко града в страната.

В София те се събраха при НДК и тръгнаха към Министерски съвет, а след това към пл. "Народно събрание“ и скандираха "Долу ръцете от нашите деца“.

Христо Лафчиев, един от говорителите на протеста заяви, че българите винаги са се идентифицирали образованието, науката, читалищата и армията. Те са против "джендър идеологиите". Лафчиев предложи на участниците в шествието да бъдат създадени "комитети по места", които да се отзовават при сигнали за незаконно отнемане на деца. Той посочи, че на 9 юни ще се проведе нов протест. Тогава се очаква недоволните граждани да преминат пред сградите на норвежкото и на холандското посолство в София. Поводът е историята, разказана от телевизионен водещ за българско дете, настанено при гей двойка в Холандия.

Още по темата

Вчера Министерство на труда и социалната политика излезе с възражение, в което се посочва, че отнемането на деца от техните родители никога не е било и няма да бъде цел на националните политики и законодателство и обясниха, че извеждането на дете от биологичното му семейство е "крайна" и "временна мярка" за закрила.

Заради протеста временно беше спряно движението на трамваите в района на Съдебната палата. Поради лошото време обаче шествието беше по-кратко от предвиденото.

Протестиращите срещу замразената стратегия настояват за пълното отхвърляне на документа, искат участие на граждани и родители в написването на нов подобен документ,

Те настояват за връщане на отнетите незаконно деца, оставки в агенцията за защита на детето, прехвърляне на телефона за подаване на сигнали от деца за тормоз "в ръцете на държавата“, излизане на България от Норвежкия финансов механизъм и финансиране на бедни семейства, които нямат възможност да отглеждат нормално децата си, наравно с приемните семейства.

Във Варна родители също излязоха на протест срещу водените "антидетски и антисемейни политики в страната".

Един от организаторите - Павлина Тодорова, обясни, че за пореден път родители излизат не заради оспорваната Национална стратегия за детето, а срещу редица закони, които съдържат голяма част от вече "замразената" стратегия.

Според нея в държавата се прокарват близо 27 закона, които съдържат елементи на ювенална юстиция, сексуално образование в ранна детска възраст, извеждане на деца от семейства и др. Протестиращите поискаха управляващите да работят за законодателство, което защитава правата на семейството.

Подкрепата в социалните мрежи вече наброява близо 106 000 души в национален план, а във Варненско - близо 6000 души, каза тя.

"Ние вече не протестираме само срещу стратегията. Това трябва да бъде ясно. Ние протестираме срещу измененията в различни закони и наредби, които неправителствени организации се опитват да внедрят в законите на българската държава", посочи друг от организаторите, Михаела Берова.

"Промените дават изключително големи правомощия на неправителствени организации да участват в дейности, които по право са изцяло на институциите. Тези закони променят част от понятията, например - "дете в риск", допълни Тодорова. Според Берова тези НПО-та  застрашават семействата, тъй като имат интерес в определянето на повече деца в риск.

Организаторите на протеста обявиха, че протестните действия ще продължат, докато правителството не отговори на техните искания за спиране на спорните закони, за по-строг контрол върху участието на неправителствените организации при прилагане на социална политика, както и по-голямо участие на български граждански организации в създаването на бъдещи закони.

Протест се проведе и във Велико Търново на площад "Майка България”. Протестиращите обобщиха исканията си под съпровод на патриотични песни, предаде "Фокус”.

"Тук сме и ще продължаваме. Работим с адвокати, които ще обобщят исканията ни. Те ще бъдат входирани във всяка институция. Законите, срещу които сме, са приети на второ четене на 7 март. Те са включени в заключителните разпоредби на Закона за социалните услуги и влизат в сила от 1 януари 2020 година”, поясни Красимира Ахмедова и допълни, че това, което е гласувано, е в разрез с българските традиции и улеснява изключително много процеса за отнемане на едно дете от неговото семейство. Протестиращите срещу Националната стратегия уточниха, че имат подкрепата на Българската православна църква, Главното мюфтийство, омбудсмана и някои медии.

Те заявиха, че организирането на митинги и шествия ще продължи, докато не бъдат изпълнени исканията на родителите.

Протестно шествие под надслов "Не на „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“ се проведе и в Бургас. В шествието участваха родители с деца. Те се обявиха против настройването на децата срещу родителите и упражняването на контрол над родителите чрез страх от законно отнемане на децата им. Носеха плакати с надпис "Не пипайте децата ни”, а много от участниците носеха балони и трибагреници.

Шествието премина по централната улица "Александровска”, съпроводено от викове "Долу ръцете от децата ни” и приключи пред Общината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
2
 
2
 
! Отговори
до след 75 години преди 4 години
Съдейки по тебе .... всичко е изгубено.Не си научен на критично мислене , не си научен да си доказваш тезите , да си показваш аргументите.Понаучил си се да провокираш . но е доста неумело.
159
3
 
6
 
! Отговори
след 75 години преди 4 години
До до психушкатаНали децата тогава бяхме бъдещите строители на социализма! Къде е той сега?
158
1
 
7
 
! Отговори
проф.Макаренко преди 4 години
До БКПЕстествено през соца партизанските деца и на партийците бяха привилегировани!За тях имаше елитни езикови паралелки и влизаха във ВУЗ транзит по точка Ж...А децата на безпартийните ги натикваха в училища заедно с безпризорни сираци.
157
7
 
16
 
! Отговори
до психушката преди 4 години
Ще кажа , че детска престъпност има навсякъде по света , но тя няма да се оправи с отнемане на деца от здрави и нормални семейства.Ювеналната юстиция или младежкото правосъдие започва именно като опит да бъде овладяна детската престъпност , но впоследствие се изражда в това , което е днес.Това се случва заради погрешното схващане , че за да прави младежа така значи някъде в ранните му години нещо се е случило.И хоп родителя е винаги виновен.Е , да си гледат работата.
156
0
 
1
 
! Отговори
БКП преди 4 години
До до през саца
155
3
 
5
 
! Отговори
Да Фнимават преди 4 години
*** скоро няма да е шеф и мама да им платиМдааа
154
1
 
3
 
! Отговори
психушката преди 4 години
До до през сацаКакво ще кажеш за Бойково - затвора за малолетни престъпници какво правеха?На гара Бойчиновци по 20 души се хвърляха върху тебе на камара!
153
4
 
10
 
! Отговори
до 169 преди 4 години
Отново ти казвам , че живееш в някакъв твой си свят.Аз нямам спомен да съм пребиван , приятелите ми да са пребивани или съучениците ми.Имаше ред и дисциплина и по къщите и в училище и аз в това не виждам нищо лошо.И да , ако дете се държеше лошо в училище то не беше подкрепяно от майката и бащата за , а беше смъмряно или наказвано.В крайна сметка нито учителите , нито родителите са килимчета та малките да си трият краката в тях.Не знам за какви рушвети говориш ако у вас е имало бюро и стол.
152
13
 
8
 
! Отговори
Не на руския модел преди 4 години
Основните протести са против въвеждането руският модел на ювеналната юстиция в БГ. Там практическо всяко дете от по-бедно семейство може да бъде отнето от семейството и продадено тайно на запад за сексуална експлоатация или за донор на органи. Накратко - търговия с деца. Причините за изземванията звучат невероятно - от липса на портокали в хладилника, до развалена перална машина или ремонт в къщи. В ютюб е пълно с информация за такива случаи. Проверете сами. Искате ли у нас стане като в Русия.
151
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до през сацаИменно такива като тебе подтикваха чуждите семейства към побой а те си траеха за тях, като техните деца станаха най-отявлени *** и хулигани.Интересно защо мнозинството от проявените бяха учителски децаЗащо съдбата на учителя е такава? - чуждите деца да възпитава а своите да не може???Посещаваха домовете нещо да закачат или най-малкото да доведат чужди безпризорни деца заедно да четат и пишат, но те обираха покъщнината и влияеха.Никой лекар няма да ми заличи спомена
150
3
 
14
 
! Отговори
до 163 преди 4 години
В държавата от която идват тези нови правила и закони взимат деца и за още по-невзрачни причини.Това е така защото те вече са извървяли един по-дълъг път в които са отнели достатъчно много деца.За да съществуват подобни служби , които чакат възнагражденията си от всяко едно отнето дете , както и за да има какво да папат приемните семейства ще се налага да се отнемат определен брой деца.Заложено е в самата система.И да ще ще се стигне да подобни засега абсурдни причини на отнемане.Има таргет.
149
5
 
10
 
! Отговори
до 163 преди 4 години
Вие умните *** вземете да обясните на хората защо е добре да бъде приета подобна стратегия и закони с детскоцентитстки подход.Нека ви чуем аргументите.Имате ли такива ? Или можете само да повтаряте до втръсване обиди , заплахи и какво ли не още.Хайде докажете какво знаете по въпроса.
148
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...а в кой нормативен акт са описани задължителния брой портокали- луднахте ли бе хора или да- ХАЛЮЦИНАЦИИ, АНОРМАЛНИ МИСЛИ И ПОДОЗРЕНИЯ СА ПРИЗНАЦИ ЗА ШИЗОРЕНИЯ. ШИЗОФРЕНИЦИ СЕ СЪБИРАТ СЪС СЕБЕПОДОБНИ.
147
9
 
5
 
! Отговори
училище-мъчилище преди 4 години
До до ха ха хаВечер очаквах с радост баща ми да се върне от работа да ми донесе нещо сладичко.Но уви! - като се прибираше кършеше цели снопи с жилави пръчки да ме бие.На улицата пред дворовете седяха групи бабички да му докладват какво съм правилВ края на лятната ваканция на първия учебен ден ми се плачеше какво пак ме чакаИзгледаха ме и изучиха, но това не си го спомням колкото за побоищата...Крясъци и викове от сутрин до вечер, че само боя ще ме оправи!
146
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете да си играете със страховете на хората, нямате основание за това. Кой плаща на шепа полуграмотни *** да дра/искат едно и също?
145
3
 
13
 
! Отговори
до през саца преди 4 години
Аз нямам подобни спомени за пребиване на деца , нито да се чуваха навсякъде плачове , а още по-малко да съм виждал пред мен на някой да му спукат главата с пръчка.*** да се прегледаш на лекар , че това което описваш или са болни фантазии или живееш в паралелен свят.Проверки имаше за да се види дали има кът за учене самото дете , но не следваше отнемане от родителите за подобно нещо.Обаче ако тази дивотия бъде приета ще последват отнемания на деца защото в хладилника има два вместо три портокала.
144
8
 
5
 
! Отговори
през саца преди 4 години
До ха ха хаако не си биеха децата за техните постъпки заплашваха с изселване на цялото семействоЗабележките на БКП бяха:- от тебе човек няма да стане!-така ли сте го възпитали?- гамен, хулиган-изръсъл на улицата!- ти ще станеш еди какъв си................Вечер по домовете се чуваха само крясъци на родителите и детски плачовеВ клас учителите ни спукваха черепите с дървените им показалки- тяхното оръжиеХодеха по домовете ни на внезапни проверки и ни спираха по улицата за спазване на режим
143
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ на НПО-тата в Бг!!!!Долу ръцете от Децата на Бг!!!И без това раждаемоста в държавата е една от най-ниските в света, остава да ги превърнем в в "сираци" при живи родители и "безполови същества"!!!!!!Полуграмотния Пожарникар е готов на всичко, за да угоди на кураторите си.псНе ми пука за БСП-та, СДС-та ДПС-та, ГЕЕРБ-еристи, АТАКИСТИ ... днеска ги има - утре ги няма!!!!Децата ни са бъдещето на Бг!!!!!!!
142
1
 
4
 
! Отговори
до ха ха ха преди 4 години
Обори аргументите му вместо да си играеш на съдник.Можеш ли ?
141
12
 
5
 
! Отговори
ха ха ха преди 4 години
Христо Лафчиев, отново този - най-известният ядрен физик сред различните протестиращи (без разлика) и най-известният протестиращ (професионал) сред физиците!!