7 пъти по-мощна бомба от тази в Сарафово подготвял ученикът от Пловдив

Семейни проблеми тласнали момчето към "Ислямска държава"
Обновена: 9 юни 2019 13:56 | 9 юни 2019 07:45, Нели Христова
212
7 пъти по-мощна бомба от тази в Сарафово подготвял ученикът от Пловдив
Снимка: Reuters

Липсата на разговори и внимание, и семейни проблеми тласнали 16-годишният ученик от Пловдив към "Ислямска държава", пишат от 24 часа. То подготвяло атентат на последния учебен ден.

В продължение на месеци терористичната организация вербува момчето, след като го кани да влезе в секретен чат в Telegram. Там, ученикът гледа много видеа с атентати и използва познанията си по химия за да създаде собствена бомба, която била 7-пъти по-мощна от тази, използвана при атаката на летището в Сарафово. То, също така, приема исляма.

При претърсването на 2 стаи от него разследващите открили уникални сглобки на взривни вещества, готови за масово поразяване. Там имало самоделни взривни устройства и т. нар. тръбна бомба. “Намерихме и взривно устройство в процес на изготвяне - пирони в пластмасов съд, което тежи 14,4 кг, и аналогично устройство е използвано при атентата на летище Сарафово през 2012 г.”, посочи прокурор Гешев. Тогава камикадзе се взриви на аерогарата и уби петима израелски туристи и български шофьор. Бомбата била направена от амониевоселитрена смес със 79% амониева селитра и 19% тротил с общо тегло от 2,2 кг. Разследващите по делото “Сарафово” установиха, че тя е била изсипана в тенджера.Ученикът е успял да създаде 7 пъти по-мощен вариант на тази бомба.

Според разследващите, момчето не просто има задълбочени познания по химия, но е и свръхинтелигентен. За сега, той ще остане в изолирана среда и с него ще работят специалисти и психолози.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
29
 
! Отговори
До ГОШО преди 4 години
Какви полицаи бълнуваш?!Родителите му са го завели в районното и са го предали.Полицията нищо не е знаела до преди това.Това го каза адвоката на на семейството по тв.
151
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само си представете малките деца с майките и букетите по случай успешното завършване на учебната година в Пловдив и една бомба,по-мощна 7 пъти от тази в Сарафово.или още по-зле избухнала на тавана на кооперацията и цял квартал взривен заради едно ***.в ЗАТВОРА така както е по закон.
150
1
 
24
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Оня, със самоделната пушка го гонихте 20 дена преди да го самоубиете.А този, интелегентния, с познанията по химия, колко ли време щяхте да го гоните? А ако има и още 10 токива!? Наши, или придошли заради покатната на Меркел? Когато следващите пъти стане дума за Шенген, национална сигурност, не слушайте каква приспивна песничка пее Баце, а си задайте тези въпроси....
149
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз съм член на ИД , ама ще ме хванат за чурката - доказателства никакви , никъде и никога не оставям .
148
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Пак ни пробутват това изречение е 14.4 кг неясно точно какво."14 кг пирони и 0,4 кг от нещо, дето предполагаемо може да служи за изготвяне на взрив.
147
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оня *** георги марков дето говореше за утрехт и автомата да го питам сега какво ще каже
146
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В днешно време не е нужно да си кой знае какъв специалист за да си забъркаш експлозив. В Интернет има буквално всичко. Хора, говорете повече с децата си, обръщайте им внимание, че виждате какви неща стават. Не е далеко денят в който ще започнат престрелки и в българските училища по американски модел.
145
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Случаят е с висока степен на обществена опастност. Това си е тероризъм, независимо, че тероритсът е на 16. Той трябва да бъде отведен на принудително лечение в психиатрично заведение, от което да излезе във вегетативна форма живот. Не бива да се допуска милост при такива случаи. В противен случай атентаторите и атентатите ще станат ежедневие за нас.Виждам открити опити да се неглижира случая, а не бива. Помислете какво би се случило с тоя в любимата ви америка!Бдете, хора, защото ни чака капан
144
5
 
14
 
! Отговори
чарли преди 4 години
До Анонимен:Къде забравихте Путин,може и той да е замесен.
143
9
 
16
 
! Отговори
nikonik преди 4 години
Абсолютна фейк история!!!
142
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Според разследващите, момчето не просто има задълбочени познания по химия, но е и свръхинтелигентен."Ако е "свръхинтелигентен" няма да се занимава с подобни глупости. По-скоро е полу-****т.
141
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Религия+бедност= фанатизъм.В Латинска Америка, където нямат проблем с Исляма, но бедността е факт, се избиват на друг принцип.Кой има интерес от бедността?
140
3
 
16
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Тикайте го до живот в затвора или го гръмнете!
139
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зозо, приятелю, явно си пироман! Хубаво е хора като теб да се насочват професионално на време към оръжейния бизнес, пиротехническия бизнес, минното или военно дело.
138
1
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Имахме алкохолизиран военен в махалата и продаваше комплект 12 капсулдетонатора за 15лв. и метър водоустойчив фитил за 60 ст. Един приятел в 10 клас взриви градка тоалетна с 1.5 кг. амонит :)))))))))))) после 1 месец сменяше прозорци на околните къщи.
137
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ни пробутват това изречение е 14.4 кг неясно точно какво.А в медиите изскочиха снимки от намереното в помещенията и там няма никакви пирони и нещо което да прилича на не завъшена бомба. Всичко мирише на заготовка от ЦРУ, включая и задължителното знаме на арабица, щото иначе може да е обикновен футболен хулиган.Естествено службите се напъват, прокурора се пени. Остава съдебната система да прояви разум.А медиите ще преписват едни и същи глупости. Та кое е 14.4 кг. ?
136
10
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
В мазето имам пирони в едно сандъче. Това може ли да се смята за взривно устройство в процес на изготвяне?
135
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако прокурорите вършеха толкова работа, колкото интервюта даваха, цена нямаше да имат.
134
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво стана, едно семейство потърси помощ и Гешев реши да си направи ПР-акция от случая. Този ако трябва ще пъхне детето в затвора, ако трябва трупове ще гази в името на кариерата. Ако беше един порядъчен човек, щеше да си свърши работата без да вдига излишен шум.
133
2
 
11
 
! Отговори
мм преди 4 години
В интервюто си наскоро Цветан Василев спомена ,че Гешев е марионетка на "КОЙ' и другите олигарси ,явно го гласят за главен прокурор с такивая пиар акции