Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!

Хранили армията със запаси, мерили радиацията на 2 часа
Обновена: 12 юни 2019 11:19 | 12 юни 2019 11:13, Красимир Ангелов
404
Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!
Снимка: Reuters

След аварията в Чернобил войниците в българската армия са хранени с военните запаси, а заповед за това идва почти веднага след инцидента от министъра на народната отбрана генерал Добри Джуров.

Без обяснения защо, на командния състав се разпорежда да преустанови храненето на наборната войска с пресни зеленчуци – марули, спанак, лук, чесън. Забраняват се млякото и прясното сирене, разказа в интервю за Радио Стара Загора генерал Димитър Димитров, бивш командир на Втора тунджанска лека пехотна бригада в града. По време на ядрената катастрофа, която стана отново актуална покрай хитовия сериал на HBO "Чернобил", той е началник-щаб на 49 полк в Симеоновград.

Още по темата
Освен това от София е разпоредено войниците да не сядат и да не лягат по земята и тревата на открито. Обичайното замерване на радиацията, което по това време се извършва във всяко поделение на 8 часа, става на 4 часа, гласи още заповедта на генерал Джуров.

Заснето на видео от дрон: Как изглежда Припят днес?

"Официално никой не ни каза причината за тази заповед. Но офицерите бързо се досетихме каква може да е причината с тази точка за промяна на честотата на замерване на радиацията. В България към този момент имаше 273 пункта за замерване на радиацията, което ставаше 3 пъти на ден по принцип", сподели генерал Димитров.

По думите му, при замерванията отначало не е имало нищо тревожно – до около 1 май. След това обаче пунктовете са започнали да отчитат на определени места радиация.

"Около седмица мерихме на 4 часа. В началото нямаше нищо, но после, явно облакът беше достигнал страната, ни заповядаха да мерим на 2 часа. А на два часа по плана за бойна готовност се мери, когато има опасност от военна агресия или вече има започнати бойни действия“, разказа генералът.

"Приборът за измерване се вади от машината и се замерва по земята. На ниво 15-20 сантиметра от земята радиация има. Но когато уредът се вдигне, например на половин метър и нагоре, е чисто – това значи, че тя е паднала долу. Свали я дъждът, иначе щеше да си мине облакът през България и нямаше вероятно да има нищо“, смята генералът.

Официалното съобщение за аварията в Чернобилската електроцентрала пристига близо месец по-късно.

"Ние правихме всичко необходимо, за да бъде войската запазена. А вече чрез нас тази информация до голяма степен се получи сред цивилното население", разказа спомените си за събитията преди 33 години генерал Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
12
 
! Отговори
РР 51 А преди 5 години
Правилно е да не казват! Защото който трябва да знае - знае! При нас като казаха - какво! Една цивилна служителка промени физиономията си, взе да ходи като облъчена и когато се опитваха да я успокоят и да и показват стойностите на рентгенометъра, сериозно заяви, че чувствала радиацията със сетивата си!
20
9
 
26
 
! Отговори
факт преди 5 години
Този генерал направи БГ армията най-мощната за всички времена, трябва да му издигнете поне 100 метров паметник!
19
5
 
18
 
! Отговори
Генерал Майор Пенчев преди 5 години
Така е, потвърждавам, че беше така.
18
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да сте изключително благодарни на БКП защото тогава са предпазили 18-20 годишните мъже на милата ни татковина които тогава са били в казармата защото популацията на БГто днес освен че щеше да бъде проста, щеше и да е с по три уши!
17
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е възможно ядрен реактор от какъвто и да е тип да предизвика експлози, теоретично това е изключено, има такива реактори по целия свят, имало е и аварии, но експлозия е изключена, още повече такава, че да разчупи и разпръсне наоколо графитените блокове.
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако е имало подобна заповед, то тя трябва задължително да се доведе до ушите на всеки един, служил по онова време. Иначе как ще те държат отговорен за неизпълнена заповед?
15
9
 
7
 
! Отговори
44444 преди 5 години
Период на полуразпадане на Уран 235 (горивото на АЕЦ) - 700 милиона години.
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бях в строя по това време! За 1 май не ни пуснаха в домашен отпуск, марулите имаше заповед да се измиват старателно, но занятията не спираха! И по тревата лежахме, и тактика, огнева и каквото трябва, може ли без залягане! А МТЛБ - тата що прахоляк вдигаха! През ден надвечер бях на физкултурната площадка и се въртях по лостове и успоредки! На другия ден - през оградата и крос до черешовите градини и разни забележителни места и местности!
13
7
 
31
 
! Отговори
По преди 5 години
това време служих. Хранехме се като всеки друг ден. Точно тогава се игра едно голямо армейско (2-ра армия) учение. Дишахме праха и офицери, и сержанти и войници! Спяхме си в палатките разпънати по полета и гори и толкоз. НИКОГА не е имало подобна заповед! В нормална държава, такива които крият истината и застрашават живота и здравето на хиляди военнослужещи а и цивилни, щяха да изгният по затворите!!!
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИНЖВ селата около Плевен да ге ли брахте рози?Я се скрий! Плевен да не е Казанлък?
11
9
 
34
 
! Отговори
.................... преди 5 години
Имаше заповед в Чирпан и ни забраниха да сядаме по тревата и отмениха даже учения. Спряха марулите и салатите. Всички не просто се досетиха, а си го казаха защо е това. Радиацията я мереха непрекъснато! В армията имаше ред и честно се взеха мерки. Това е истината!!
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все пак това е спомен от офицерската гледна точка. Като на редови войник по същото време, моите спомени са малко по-различни, а причини бол били те субективни и обективни.По това време бях войник и си спомням как внезапно започна меренето на фона на определени места по няколко пъти на ден и да се докладва. Въпреки, че малко след събитието бяхме и на летен лагер извън поделението, не си спомням сядането да ни се е забранявало. Но помня как радиодозиметъра "цъкаше" при доближена запалена цигара
9
6
 
22
 
! Отговори
Сакар преди 5 години
Генералът бе кандидат за кмет от АБВ и не постигна нищо, дори балотаж! А старшините от МВР станаха апартаментчици!
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е армията да съди България в евро съда.
7
4
 
24
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
За храната не помня, но за задължителното мерене на радиацията по няколко пъти на ден го помня. Служил съм в Гранични войски
6
8
 
11
 
! Отговори
до 12 преди 5 години
Бяха ли длъжни да правят заповедта достояние лично на вас, че сте така убеден?
5
5
 
15
 
! Отговори
кашика преди 5 години
Имаше нещо такова, генералите вече не можеха да крадат от запасите на войската и ходеха да мерят някакви си неща. A пък ние си спяхме по постовете и нагъвахме консерви с месо и пушехме цигари, добри времена бяха за войската и лоши за генералите. Евала на бай Добри.
4
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във всички соц-държави е имало всякакви бедствия, за които от партията си замълчаха , кофти работа.
3
17
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на ген. Джуров имаше и български войници и българска земя. След Фукушима нито имаше кой да заповяда, нито имаше български войници и българска земя - българските войници бяха на мисии в служба на Пиндостан, а българската земя беше продадена на чужди собственици.
2
21
 
23
 
! Отговори
ИНЖ преди 5 години
А НАС ОТ СПТУ ПО ХИМИЯ В ПЛЕВЕН НИ БЯХА ПУСНАЛИ НА БРИГАДА ДА БЕРЕМ РОЗИ ТОЧНО В ТОЗИ ПЕРИОД И НИЩО НЕ НИ КАЗАХА! ПОСЛЕ ЩО СЕГА СМЕ НАЙ- БОЛНАТА НАЦИЯ, ИНФАРКТИ, ИНСУЛТИ, РАК, ДИАБЕТ- НОМЕР 1 В СВЕТА. ОТ ХРАНИТЕ БИЛО ДРЪН ДРЪН -МОСКОВСКИ ОПОРКИ.