Завършилите висше у нас са с висока трудова заетост

Евростат: 85% от завършилите 2018 г. са намерили работа
5 юли 2019 08:06, Елка Василева
35
Завършилите висше у нас са с висока трудова заетост
Снимка: архив, Булфото

Близо 85 процента от завършилите през миналата година висшисти у нас на възраст между 20-34 години са си намерили работа и са реализирали успешно натрупаните познания, показват данни от анализ на Евростат за степента на заетост на висшистите в ЕС през 2018 г.

Показателят на заетост на висшистите у нас е дори по-голям от средните нива в ЕС, където 83 процента от завършилите студенти са започнали работа.

Според актуални данни на НСИ у нас през миналата година са завършили висшето си образование близо 54 500 студенти, като над 46 хиляди от тях са се реализирали успешно на пазара на труда. Останалите близо 8 хиляди висшисти вероятно са срещнали трудности при намирането на работа или са се преквалифицирали в по-ниска степен на заетост.

Според националната статистика през 2018 г. най-голям е бил броят на студентите у нас, които са завършили специалността "Бизнес администрация" - малко над 15 хиляди души. Втора по численост група на завършили висшисти е била в областта на "Науки за обществото" - малко над 6 хиляди души и трета е била групата на висшистите с квалификация "Образование" - 4 800 души.

Най-малобройни са били студентите завършили специалностите "Чужди езици" и "Право" - и двете групи с по около 1 200 студенти.

Забелязва се и голям дисбаланс по полова принадлежност при завършилите висше образование - 32 800 жени срещу 21 600 мъже, тоест броят на жените-висшисти е бил с около 11 хиляди по-голям от броя на мъжете-висшисти.

Данните на НСИ отбелязват също и тенденция на чувствително намаляване на завършващите висше образование у нас за периода 2013-2018 г. - през 2013 г. завършилите висшисти са били общо 66 400, докато през миналата година техният брой е бил 54 400, тоест близо 12 хиляди по-малко висшисти за 5-годишен период.

Най-висок дял реализирани висшисти се отчита в Малта

Най-висок е бил делът на реализираните висшисти на пазара на труда в Малта - 97 процента, отчита Евростат. Други две страни с висок процент реализирани висшисти е регистриран в Германия и Холандия - по 95 процента. В рамките на реализирани над 90 процента висшисти на пазара на труда попадат още: Швеция, Австрия, Чехия, Белгия, Унгария, Латвия и Литва.

Регионът в ЕС с най-висок дял на заетост на млади хора /20-34 г./, завършили висше образование, е бил Лондон, където 9 от 10 висшисти в тази възрастова категория са били на пазара на труда.

Най-нисък процент на висшисти, които са успели да започнат работа е регистриран в Гърция - 59 процента, следвана от Италия - 62 процента и Хърватия - 68 процента.

Ситуацията при съседите ни е следната: в Румъния 88 на сто от висшистите са били на пазара на труда. В Сърбия - 64 процента, в Турция - 62 процента и най-нисък дял е регистриран в Северна Македония - едва 49 процента, тоест по-малко от половината висшисти там са имали работа.

Стратегията " Европа 2020" поставя амбициозни цели за интелигентен, приобщаващ и устойчив растеж, като целта е през идната година да бъде достигнат дял от 85 на сто средна заетост на висшистите в ЕС, пише БТА.

Процентът на трудоспособното население на ЕС на възраст 25-64 години, които успешно са завършили висше образование, се е увеличил от 20 на сто през 2002 г. - до 33 на сто през 2018 г., тоест ръст на висшистите в ЕС от 13 на сто за близо 15-годишен период. Чрез получаването на висше образование или професионална квалификация се подобряват перспективите за заетост на хората в ЕС и техния стандарт на живот, отчита още Евростат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С висока трудова заетост, защото няма хора, а иначе образованието на всички нива (с много малко изключения) е гола вода.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учат Бизнес Администрация и стават магазинери или телефонаджии..
16
1
 
12
 
! Отговори
Мите Ошите преди 4 години
Така е! При мен сервитьорка без бакалавърска степен по социология няма, а барман се става само с магистратура по психология. Клиентите с основно с "основно"...
15
4
 
12
 
! Отговори
р0ботодател преди 4 години
чакам ви на тръстиката, най-обичам вишистите, те са най-загубените от всички категории р0бе и бачкат като за последно за 700 лева на масец!!
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера един туристически бос от Несебър коментира спада на туристи! Водешата му назова официалната ангелковска стъкмистика, според която спада е 8 %, човекът каза - 20-25%! Каза, че работниците му са тотално необучени и са от Узбекистан, Киргизстан, Украйна и Кот Дивоар! Догодина иска държавата, като и той е готов да финансира да организира поне месец курс за такива да станат готвачи и келнери, и езика! ,,Да не говорим повече, че и тези туристи, които са тук, ще избягат...!"
13
3
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 4 години
И аз искам да уча за фотомодел или за певица ама не става. С мойте 100 кг, криви зъби и грачещо гласче по ми отива някоя лафка да продавам. Най много държавна работа в някоя администрация ако ме уредят.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Около 5% са по специалността, останалите 95 започват като барман, сервитьор, продавач и общ работник. Тея с програмирането изкарват по 5 бона още преди да са завършили. Някои даже не завършват. Те от средното излизат с 2 бона заплата ако са читави.
11
3
 
6
 
! Отговори
тия преди 4 години
тия дето учат за програмисти почват работа даже преди да завършат и са най-нахаканите студенти , щото и коли си купуват докато следват и имат пари.аз сега ако можех пак да избирам какво да уча щях да уча за програмист.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без производства трудно ще стане. И то такива в които хората получават достатъчни доходи, които да определят покупателна способност и да водят до развитие. Иначе див капитализъм със социалистически заплати няма да съществува дълго.Хубаво е повече хора да са образовани, но ако ще работят ниско квалифицирана и ниско платена работа, всичко се обезмисля.
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно оня ден слушах по БНР коментар по темата и там казаха, че близо 90 % от дипломиралите се висшисти НЕ работят нещо, което е свързано със завършената специалност! Само тук - там някой от младежкото Герб!
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия статии са ПРОПАГАНДА!
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдааа... Завършиха Информатика и Финанси и Автоматика и сега продават обувки и монтират билборди. Вярно, пак си е трудова заетост.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаем ги, половината покрай връзки в разни фирмички, а другата половина са се натикали пак с връзки държавната администрация. Много станаха на държавната хранилка и скоро ще се задъхаме, вдигането на данъците е неизбено.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След дрогата, която раздават на гербавите безплатно, светът изглежда доста различен...
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
....голяма част от тях стават Журналисти и не умеят да си напишат дори заглавието...
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3Безмислена наука няма. Аре стига сте давали тон в живота на хората а?
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, за по 700 - 800лв. на месец и обикновено в професии нямащи нищо общо с това което са завършили
1
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и кво излизаВсички вишистиВсички работятИкономиката растеНяма безработицапък накрая пенсионерите умират по улиците от глад и студмладите немогат да си позволят да изгледат 1 детеапартаменти по 1500-2000 евро на квадрат като в швейзарияима нещо много сбъркано в тая държава