Как ни източват картите? Модата с устройства на банкоматите отмина

Скимиращи устройства, измами... Лидери сме по престъпленията с банкови карти
15 юли 2019 10:58,
106

България е сред лидерите в престъпленията с банкови карти и скиминг устройства. Според експертът по киберсигурност Любомир Тулев от няколко години са зачестили случаите.

"Източването на карта, която си стои в джоба ви, е възможно от няколко години. В метрото това е честа ситуация", посочи той.

Още по темата

Технологията, с която се случва всичко, не е нова. Струва около 7 000 долара, но не можело да се говори с конкретика. Това стана ясно още от думите му.

"Често пъти такава източваща машина се дава под наем срещу комисиона. Целта е с нея да се направят повече трансакции", подчерта експертът.

Той обясни, че модата с поставянето на устройства над клавиатурата на банкоматите вече отминава, тъй като банките са успели постепенно да направят нещата по-сигурни.

"Решението срещу източване на дебитни и други карти е да си купите карта, която действа като щит около вашата. Това струва около 10-15 лева. Антискимираща карта се поставя също в портфейла при останалите", обясни Тулев пред Bulgaria ON AIR.

Той посъветва също да сме изключително внимателни с приложенията, които теглим в телефоните си. Особено онези, на които пише Update, както и да не се отварят всевъзможни апликации, за да не ставаме уязвими и лесна мишена за хакерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
9
 
! Отговори
Pen преди 4 години
Затова ползвайте Revolut и няма да имате никакви такива проблеми.През телефона може да активираш/деактивираш безконтактното плащане както и много други работи.
9
2
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ОЩЕ ПО-ЛЕСНО Е АЛУМИНИЕВО ФОЛИО ЕДНО ПАРЧЕНЦЕ ОТ ДА СЕ ПОСТАВИ ПРЕД СТРАНАТА НА КАРТАТА КЪДЕТО Е ЧИПА!!АЛУМИНИЕВОТО ФОЛИО Е СУПЕР ИЗОЛАТОР НА СИГНАЛИ! ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ И ОТ РАДИАЦИЯ МОЖЕ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ!
8
2
 
26
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Добро решение е, да си следи човек транзакциите в онлайн банкинг и да има СМС известие след всяка транзакция.
7
2
 
33
 
! Отговори
.. преди 4 години
Много тъжно, но БГ винаги е в челните места когато говорим за незаконни неща.В същото време е на дъното на всички класации, когато говорим за нещо смислено.С други думи, акъл имаме, но го използваме в "неправилната" посока.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1: Говорят за безконтактни карти.
5
9
 
9
 
! Отговори
Маги преди 4 години
За това по добро от кешовица няма измислено. Или злато.
4
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да е при социализма чакайте 3 год за един чорнибял телевизор. Бяхте като индианци. Вие и още сте.
3
26
 
12
 
! Отговори
Чогунь преди 4 години
Така е при капитълизъма. Създават се нужди, а не се задоволяват потребности.
2
7
 
8
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Затова си използвам Revolut. Всичко ми е заключено и само ако реша да плащам някъде си отключвам необходимата ми функция
1
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не се връзва. Едно от основните неща при скиминга е да се вземе паролата. Ако само е сканиратт няма да имат паролата, за да могат да теглят от банкомат.