На 9 септември: Счупени петолъчки на ключови места за комунизма

БСП: България е заразена с "кафявата чума"
22 юли 2019 19:30,
300
На 9 септември: Счупени петолъчки на ключови места за комунизма
Снимка: Facebook

На 9 септември 9 пречупени петолъчки ще бъдат поставени на 9 знакови места на паметта, свързани с комунистическото минало.

Инсталациите са част от проекта 'Памет за утре" на едноименния Инициативен комитет, в който влизат историците проф. Евелина Келбечева, доц. Михаил Груев, доц. Лъчезар Стоянов, журналистите Христо Христов и Калин Манолов, бизнесмена Георги Георгиев и адвокат Марио Топчийски.

Още по темата

Проектът е одобрен на 15 юли тази година от художествено-експертния съвет на Столична община и има за цел да припомни кои са местата, свързани най-тясно с авторитарния комунистически режим и неговите престъпления.

Петлъчката пък е избрана като символ на тоталитарната власт и според организаторите тя трябва да бъде разпознавана като не по-малко тежък символ от нацистката свастика.

Звездите на проекта "Памет за утре" ще се появят на паважа пред емблематични монументи и сгради на 1 септември тази година – бившия мавзолей на Георги Димитров; Държавна Агенция „Архиви“ (където са били арестантските килии на Държавна сигурност); Паметника на жертвите на комунистическия режим (пред НДК); хотел „Славянска беседа“ (първия щаб на Народната милиция); Народното събрание (Партийния дом); ЦК на ДКМС (ул. „Съборна“ 13); Президентството (Държавен съвет), Отечествен фронт (бул. „Витоша“ 18) и църквата „Света Неделя“.

Звездите ще бъдат поставени още на 1 септември, а на 9-ти ще се проведе обиколка на 99 млади хора, родени след 1990 година, която ще завърши пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим пред НДК.

По този повод днес от столичната организация на БСП разпратиха протестно писмо до медиите. Според социалистите готвената акция "цели да раздели обществото ни, да всее омраза и ненавист към другомислещите".

"И изразяваме нашата тревога от опасността България да бъде заразена от "кафявата чума"! На 1 септември – денят, в който човечеството ще отбележи 80-годишнината от началото на най-кървавата война в неговата история - Втората световна – неолибералите организират поставяне на пречупени звезди на знакови места в София, свързани с антифашизма. Чудовищен е замисълът им да бъдат въвлечени в тази акция и млади момичета и момчета, родени след 1990 година", пишат още в писмото си червените.

Те призовават кмета Йорданка Фандъкова да се противопостави на това, по техните думи, "престъпно деяние".

Осъществяването на акцията пък щяло да нареди България до страните, които възраждат фашизма и щяло да отклони страната от демократичния й европейски път.

"Използването на млади хора като оръдие за осъществяване на профашистки идеи е престъпление, което не можем да отметнем с лека ръка. През 30-те години на миналия век Адолф Хитлер използва млади германци, които пречупват кръстове, поставят жълти звезди по къщи, квартали и ревери на костюми и изпращат в газовите камери на смъртта милиони хора", категорични са столичните социалисти.

Всичко това се случва на фона на тежкия скандал от последните няколко седмици, който показа, че готвените учебници по история за 10 клас представят управлението на комунистическия режим изкривено и манипулирано. Данни за тези факти първи показаха именно проф. Кебелчева и Христо Христов, които са част от инициативния комитет на "Памет за утре".

След като данните придобиха публичност, министърът на образованието Красимир Вълчев пое ангажимент, че информацията ще бъде променена и че зверствата на режима ще бъде представени в пълнота. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
7
 
7
 
! Отговори
ЕС форевър преди 4 години
до Факт,а най-зле от бившите соцрепублики е Русия, най-бедна и изпаднала. Путин прави ракета, а народа няма пари за водка и се трови с каквото намери.
153
9
 
8
 
! Отговори
ЕС форевър преди 4 години
до Факт,наследство от комунизма, дугарю. Само Чехия и що годе Унгария дръпнаха щото са по-близо до Европа, всичките останали соцрепублики са стабилно в тинята и то заради такива като вас, които работеха заедно със съветите за потискането на народа. Факт.
152
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто си дайте сметка какви хора управляват България след 1989 година при демокрацията.
151
7
 
8
 
! Отговори
Факт преди 4 години
При демокрацията няма никакви заводи - нито с администрация, нито без администрация.
150
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто си дайте сметка какви хора харесват и подкрепят комунизма и колко им е IQ-то, за да бъдат с такива убеждения.
149
4
 
5
 
! Отговори
Демокрацията преди 4 години
Насилието, агресията, престъпността, отчаянието. Всеки ден на Територията.
148
5
 
4
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Дрогаре и дрогарки!Наричате Борисов и герберите комунисти.*** и БСП са социалисти,т.е.социал-демократи според учебниците по комунизъм.Явно забравихте думите на дрогара Ленин:"Най-големите врагове на комунистите са социал-демократите!"Занемарена идеологическа подготовка,непознаване на основни марксистки понятия...Срамота, дрогаре.
147
2
 
5
 
! Отговори
до 191 преди 4 години
а сега има ли за какво да ги изхарчиш - отровни храни и китайски еднодневки, голям напредък!!
146
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заводи с по 2000 човека администрация, която не знаеше какво се произвежда в завода
145
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
благодарение на "комунистите" имате жилища и не плащате наеми на "капиталистите". Сега тракате по клавиатурите и възхвалявате тиквата, която е отявлена издънка и няма нищо общо с учителя си Тато. Просто тиквата е една креатура на ДС и си мисли, че е политик.
144
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СоциалистхахахаПрез 1989-та имаше едни концлагеристи, работещи за 60$ и даже и тях нямаше къде да похарчиш, щото магазините бяха празни.Освен да събираш лихвоточки и за москвич.Говняна работа социалистическа.
143
0
 
3
 
! Отговори
Обективно преди 4 години
Създаването на омраза и разделение в българския народ с подобни глупави инициативи не е игра. На някои може и да им прилича на игра, но това е игра с огъня, който ще ги изгори. После да не вземат да се чудят откъде им е дошло?
142
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП трябваше отдавна да бъде забранена.
141
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йес! Давайте, давайте още, още такива новини! Сега са ни толкова необходими! Никой няма да се сеща за... самолетите.
140
2
 
4
 
! Отговори
Гадно, та чак смърди преди 4 години
1. Червената ч..*** е бетер кафявата. НО,2. Гореизброените инициатори на проекта "Памет за утре" помнят ли собственото си активно комсомолско минало? Забравиха ли солидните червени протекции, под чието крило започна успешната им научна кариера? Замислят ли се как изглежда всичко това в очите на онези техни колеги, които биваха изблъсквани от здравите лакти на партийните организации по месторабота (в БАН и ВУЗ), за да могат гореизброените да изпъкнат и да нямат реална конкуренция?
139
4
 
3
 
! Отговори
:):) преди 4 години
кои затри Плама плевен, нефтохима който пречеше на Иван костов и седесарската му клика. Плама беше по модерен като технология от Бургас Нефтохим с едно 10 години. Ето това ви остави соца а вие го разсипахте с неграмотното оправдание 300 км до петролен терминал варна далеч били. Хората на 1300 карат нефт и са на печалба само нашите сини кукундрили решиха че не ставало, че и подариха другия на руснаците
138
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
червената зараза си я бива.нагли, безочливи и лъжливи.бсп крадоха народа колкото можаха, сега се жалват
137
1
 
0
 
! Отговори
ТреПерКел е ИзПеркел преди 4 години
ЕС е Велик, Даже и Сталин Им Завижда!! Ким Чер-Ун и Си Дзинпин гледат със Завист Диктатурата на ЕС и Мечтаят да наложат такава и в Техните Държави!
136
2
 
4
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До АнонименБубик,дорогой, не знам от коя година е наръчника на агитатора от който четеш,но властта през 1923 година е в ръцете на земеделците на Стамболийски.Вождът и Учителят на българския народ Гошо Тарабата определя управлението им като "оранжев фашизъм",т.е.продалите се на чужда държава *** са извършили атентат срещу антифашистките сили!Дано да вденещ какво ти казвам след известно количество бояришник .Наздарове!
135
5
 
8
 
! Отговори
Да бе да преди 4 години
До СоциалистАбе социалиста ,я кажи какво оставихте на бъдещото поколение бе.НИЩО.Само дългове и големи ненужни заводи който произвеждаха абсолютни ***.Пенсионирали се били на 45 години абе колко пари остовихте за пенсии нали сега ви ги плащаме ,2014 година беше последния транш от вашите дългове.Некадър....ци.