Депозитите ни – 53 млрд. лв., домакинствата пестят повече от бизнеса

Само за месец семействата са спестили 269 млн. лева
Обновена: 24 юли 2019 14:26 | 24 юли 2019 09:00,
145
Депозитите ни – 53 млрд. лв., домакинствата пестят повече от бизнеса
Снимка: Dnes.bg

Над 4 млрд. лева са спестили домакинствата за година. Така в края на юли банковите депозити на граждани надхвърлят 53 млрд. лева, става ясно от данни на БНБ.

Това е ръст на влоговете с 8,2%. Само за един месец домакинствата са спестили в банките 269 млн. лв.

Данните показват, че домакинствата у нас спестяват повече от бизнеса. За година влоговете на нефинансови предприятия за нараснали с една 554 млн. лева, или с 2,6%. Общо те са 23,2 млрд. лева.

Още по темата

Все пак от БНБ отбелязват, че това е може би добър знак за развитието на икономиката, пише "Труд".

Приходите в държавния бюджет от данъка върху печалбата на фирмите нараства, което показва че финансовите резултати на предприятията се подобряват. А бавното увеличение на депозитите означава, че средствата на фирмите се инвестират в дейността им, а не се трупат на влогове в банките.

Раздвижването на икономическата активност в страната се потвърждава и от данните за бизнес кредитите. Заемите за нефинансови предприятия се увеличават с близо 1,5 млрд. лв., или с 4,6% за година и в края на юни достигат 33,53 млрд. лв.

Заемите за граждани нарастват с 1,7 млрд. лв., или с 8,1% за година, което е доста повече от ръста при бизнес заемите. Въпреки това обаче общата сума на заемите за домакинствата от 22,7 млрд. лв. все още е доста по-малка от отпуснатото от банките финансиране за фирмите.

Най-голям ръст има при жилищните кредити. В рамките на година жилищните заеми на граждани се увеличават с 11,8%, или с 1,17 млрд. лв. и достигат 11,128 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Сред причините за това са ниските лихви.

Много хора предпочитат да вложат парите си в имоти вместо да ги държат на влог, като взимат и кредит, за да доплатят цената на апартамента.

Потребителските заеми също се увеличават с бързи темпове. За г

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
7
 
1
 
! Отговори
луд ли си? преди 4 години
До нелепоТи по 2 кубика на къпане ли прахосваш, та 5 лв.?Явно същото е и с всичко останало. Ако искаш ела да ти покажа сметките ми за сам човек - 30 лв. топла вода, 15 ток и 8 лв. студена вода.Просто разхищавате или ползвате уреди от времето на баба ви, ама още работели. Ами купи си нови уреди (има и на изплащане без лихви вече) и за макс 1 година си ги изплатил от икономията на ток и вода, а после си и напред - от опит ти го казвам
77
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
затова комунистите са се развълнували - текат им лигите как да окрадат пак народа.
76
0
 
5
 
! Отговори
порко преди 4 години
потривам доволно ръччки с копитца и ги протягам да взема ващас парица. шегичка хе хе хе. никога не е било никога нема да бъде. па и да стане като с КТБ че теглим още едно заемче. че и пенсионни фондчета има за доене. немайте грижа, вадете изпод дюшеците и дюшаметата и ръгайте при батко хампарцсвинян.
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До нелепотока 60 лв извън зимния сезон е много, при условие, че топлата вода ти е от топлофикация. Ревизирай си електормера и дали уредите не са ти стари та харчиш толкова, както и крушките - ползвай енергоспестяващи или ползваш климатик и от там да идва повече. Иначе принципно съм съгласен, че със сметките трудно се смогва.
74
0
 
7
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
Напълно нормално нали ни вдигнаха пенсиите и тези пари какво да ги правим внасяме ги в банката няма толкова голяма сума да я държим под възглавницата.Пенсионерите в България сме много богати за това е така.
73
2
 
10
 
! Отговори
нелепо преди 4 години
"ток, вода, общи нуж - 120", "ток, вода и др. - 120 лв. плащаме 3 членно семейство - за сам и 50 лв. за много" - аз явно живее в друга държва, защото в София 70 лева ми е само топлата вода и общите части за това, че не ползвам парно (щото не мога да го плащам), сам човек 30 лева вода не му мърдат, защото 5 лева е водата за едно къпане при 2.60лева кубика. Под 60 лева ток - падане няма и то при минимално готвене за 1 човек и т.н. тука май пишат хора дето ни са плащали сметки през живота си!!!
72
4
 
1
 
! Отговори
ПАК СЪВЕТ ДО 88 преди 4 години
КАТО НЕ ТИ СТИГАТ- ВЪРНИ СЕ В РОДНОТО СИ СЕЛО, НЯМА ДА ПЛАЩАШ НАЕМ!
71
9
 
1
 
! Отговори
СЪВЕТ преди 4 години
НА РУСО ПИТЕЦИТЕ, ДЕТО СЕ ЖАЛВАТ ТУК - КАТО НЕ ВИ СТИГАТ ПАРИТЕ, ХВАНЕТЕ СВЕСТНА РАБОТА, НЕ ЧАКАЙТЕ НА МИЖАВТЕ РУБЛИ НА ПУТИН! ПОНЕ ПРОТЕСТИРАЙТЕ ПРЕД РУСКОТО ПОСОЛСТВО!
70
10
 
2
 
! Отговори
съвет преди 4 години
До не несам човек - 600 наем - вземи си гарсониера за 300ток, вода и др. - 120 лв. плащаме 3 членно семейство - за сам и 50 лв. за многотелефон, тв, нет - има пакети всичко това за 35 лв. с неограничени минути и т.н.за ядене давай малко повече за да ядеш качествени нещаи като ти останат 500-600 не е казано, че трябва всяка вечер да излизашизлизаш 5-6 пъти в месеца, ега 100 кинта ти стигнат за 1 вечер.Всеки трябва да се разполага според дохода с
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокич, сега с теча на лични данни ще пооткраднат част от депозитите, че то бива ли така, толкова пари да стоят по банките. Те банките и сега ги крадат, на лихви от под процент (замислете се, ако държат 53млрд. лв, колко печалба им носят те на месец и колко получават истинските им собственици). Така че всичко е 6.
68
7
 
5
 
! Отговори
не не преди 4 години
До селянин 80 - 84Съжалявам че ще те разочаровамне съм вишист - наще нямаха пари за товаимам само 12 години с нормални оценкиРаботя като *** електрокарист на 670 лв по договор и чисто 1550с тези пари ме броят че съм НАД средната заплатаами наем 600ток, вода, общи нуж - 120телефон,нет,тв - 60ядене - 300дрехи и други - 100и сво остана 400 ако имаш късмет ако не 30010 лв на денс тия 10 лв на ден даже e36 за дрижтене немога да си купя да не говорим за татуси, дискотеки и ресторанти
67
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъпо е да се слага знак на равенство между бизнес и домакинство, а и да им се мерят "спестяванията"! Домакинствата пестят - за почивка, за жилище, за кола, за.... Бизнеса не пести - той трябва да инвестира печалбите, за да расте. Бизнес, който не расте - умира! Така че, както обикновенно, глупаво заглавие!ПС. Пак ще изтриете коментара, знам, но поне направете нещо, за да не изглеждате толкова ... неуки!
66
8
 
2
 
! Отговори
селянин 80 преди 4 години
До не неДа беше използвал времето от 10 до 25 годишна възраст да понаучиш нещо, вместо да се наливаш като казак, да димиш като комин всякакви субстанции, да си правиш татуси, да дрифтиш Е36-цата и т.н. Сега нямаше да мрънкаш
65
0
 
10
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Отдавна властта им е хвърлила око. На всеки 20-25 години се намират начин да ги лапнат!
64
1
 
5
 
! Отговори
сълзи и смях преди 4 години
До АнонименЕ, значи има и читави хора, които работят за благото на българските банки.Трудно е да се познае от кой вид са / едва ли са пенсионерите, децата и учениците и 99. % от студентите. Остават работещите, но нали всеки от тях е с кредит от същите банки.Политици също не са / те си декларират доходите и няма милионери сред тях.Бизнеса и той е много зле- няма пари да увеличи заплатите дори.Та се чудя на кого са все пак спестените милиарди...
63
6
 
12
 
! Отговори
не не преди 4 години
До Селянин 79на 26 съмдоре не съм бил роден по времето на бай тошоно съм сигурен че е било по-добреот къде съм сигурен лиеми по-зле от сега няма как да бъдев северна корея / иран / сомалия / некоя друга африканска държава е на нащо ниво или по-добре от наспросто няма как да е по-зленяма как да робатя 6 дни в седмицата с уж добра заплата и накрая след сметките да немога да си позволя да излезна с приятелиа по улиците коли за по 100+ хилядиапартаменти по 3000 евро на квадрат
62
4
 
4
 
! Отговори
точно така преди 4 години
До ЯОглеждам си за имотче на село за 2-3000 лв. за да може да си продам панелката на някой балък за 120000 еврака
61
7
 
3
 
! Отговори
Селянин преди 4 години
При бай Тошо , тези 53 милиарда само щяхте да ги сънувате! А ако имаше и истинска демокрация, за която трябва да се борите, щяха да са 100 милиарда.
60
3
 
20
 
! Отговори
Я преди 4 години
Да държиш парите си в банка при лихва 0.01% е мазохизъм ! Да инвестираш в апартаменти в държава в демографска катастрофа е малоумие ! Най-после успяха да ни поставят в безизходица , съчетана с инфлация !
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната долнопробна лъжа от *** г.рберасти