Специалист за НАП: Не ровете в сайтове за изтекли данни

НАП с инструкции с най-често задаваните въпроси след хакването
Обновена: 25 юли 2019 13:19 | 25 юли 2019 12:23, Анисия Иванова
23
Специалист за НАП: Не ровете в сайтове за изтекли данни
Снимка: pixabay

Хората да не проверяват в други сайтове информация за себе си чрез ЕГН-то си, защото по този начин отново предоставят лични данни на някого, който най-вероятно не спазва директивата за защита на личните данни. Това посъветва специалистът по дигитална сигурност Ясен Танев по отношение на хакерската атака в НАП.

Вредно е да се създават конспирации и да се всява паника. Затова сайтът на НАП трябва да тръгне максимално скоро и да проверяваме ЕГН-тата си там, допълни Танев пред bTV.

Още по темата
По думите му течът на данни е сигурен и през последните седмици се работи върху това да се разбере на техническо ниво как се е случил пробивът. НАП предприемат активни действия по обезопасяване на сегашната инфраструктура. Определени сървъри се спират, системи се изключват, а част от тях се обновяват, обясни още специалистът.

Има наръчник за оцеляване след теча, който се публикува на страницата на НАП. В него се казва как би трябвало да процедират институциите при такава атака и как хората да се чувстват спокойни, както и отговори на най-често задаваните въпроси. Това е нова инструкция, която би трябвало да се следва от всички органи, които се споменава”, на мнение е специалистът.

От НАП обявиха, че за 189 души съществува по-голям риск от злоупотреби след теча на данни от приходната агенция. Незаконно разпространените за тях данни включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. Препоръката е да сменят личната си карта.

Ясен Танев се обърна към хората да не вярват, ако някой им се обади по телефона.

"Хората знаят повече за вас и можете да станете лесна жертва”, посъветва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимните преди 4 години
До Любопитен Точната цифра е 362767 всъщност. Всички тези хора са с публикувани егн-та имена и друга лична информация в Интернет, достъпна за всеки благодарение на НАП. Биволъ съветва да се пускат жалби към комисията за защита на личните данни, НИЕ съветваме за колективно дело срещу държавата в Страсбург... +ако сте си намерили егн-то измежду тези хора, сменете си личната карта!
20
0
 
2
 
! Отговори
Любопитен преди 4 години
До АнонимнитеИ аз това се питам: Как така са изтекли личните данни на стотици хиляди, а след това НАП публикуват, че са засегнати са 189 души!? За да не се бръкне държавата да плаща за нови документи на всички и за да не стават километрични опашки пред гишетата за издаване на лични документи в МВР??
19
0
 
3
 
! Отговори
черна шапка преди 4 години
ето така се е случил теча на техническо ниво:user: nmap -sS (***ip-address***)user: msfconsoleuser: use (***exploit-name***) on (***port-number***)user: set RHOST (***ip-address***)user: runroot: access grantedroot: cp /NAP/bulgarianEGNroot: exitDONE!
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимните преди 4 години
Как само 189 души са засегнати, като файла съдържа ЕГН-тата, адресите, имената, осигурителна и данъчна информация на 327 561 души ?????? питам аз? Защо от Днес.бг не си направиха труда да проверят информацията от НАП преди да я публикуват?
17
0
 
2
 
! Отговори
Чича Ви Митко преди 4 години
До Неаили подир сватба булка ... :)
16
0
 
10
 
! Отговори
.!. преди 4 години
Момент, нали хванаха тоя дето го е направил! Нали му декриптираха PC то и рабраха точно какво кога и как е изтекло! Нали прекършиха тоя пробив!!? Ка така още щяло да се проверява как е станало!? Нали само 189 човека бяха пострадали от пробива!? Нали нямаше опасност!? НАЛИ ТОВА ГО КАЗА БАШ ИВАН ГЕШОВ!? ЕЙ МАСКАРИ!!! НЯМА ДА МИ СТИГНЕ МЯСТОТО ДА ПОКАЖА КАКВО МИСЛЯ ЗА ВАС!!!?? ЛЪЖЦИ И ИЗМАМНИЦИ!!! ТАКИВ АНИ ОПРАВЯТ В МОМЕНТА!!!
15
0
 
13
 
! Отговори
Неа преди 4 години
Подир дъжд качулка е цялата работа на НАП
14
0
 
7
 
! Отговори
бай Миле преди 4 години
До ШопоКак какви??? Роднини!
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
днес си платих таксата и си смених личната карта.ама какво ми гарантира .че НАП са взели мерки за сигурност..всеки месец ли ще я сменям.. няма ли да уволнят шефовете в НАП.дето ми пращаха имейли.че съм била под наблюдение за доходите които получавам. тях май само им дават ДМС .никой не е отговорен за некадърността и безотговорността им.това ако бе станало в Германия.цялото правителство щеше да е АУТ.заедно с канцлера.
12
2
 
18
 
! Отговори
Интересно преди 4 години
Вече 2 седмици тикой не и оел отговорност за случилото се, а даннтите ни вече се разнасят навясъке и от всеки. Вместо да се вземат мерки да се спре разпространението, управляващите ни залъгват. Май най-добре е всеки да заведи иска за не спазване на ЗЛД и за престъпление по служба. Представяте ли си 5000000 дела. Тогава НАП ще изгори тотално!
11
0
 
18
 
! Отговори
Boto преди 4 години
Еми да ни беше защитил не сега да обяснява как да не проверяваме на друго място. Ако си сменя документите информация за заплата, кредити и т.н. ще ми я сменят ли, защото тя ми е някак по ценна.Ако пък вземат да си направят приложението, което трябваше да е готово прези 3 дни дето тръбяха по телевизията пък щеше да е още по добре.Ама нали само за 170-80 човека било опасно та аз съм спокоен. Така или иначе ще се окажат от Герб и ще го изкарат атака срещу правителството.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напата са най долните от долните.
9
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАП да плати подмяната на лични документи на всички пострадали от хакерската атака. Но с парите за бонуси, които си раздават всяка година, а не от данъците на постадалите.
8
0
 
31
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Какви специалисти у НАП ,бе !!!
7
1
 
21
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Добре,че Вашия сайт е "НАДЕЖДЕН"!!!
6
1
 
36
 
! Отговори
wild horse преди 4 години
От всичко ,което се случва логично се налага изводът да спрем всякакви плащания на данъци и такси към НАП,докато мизерната ни държавица си свърши работата. Какъв срам,дори CNN съобщиха за колапса на държавните ни институции."Цяла нация беше хакната..."така казаха,аз бих използвал друга дума с "Е"....
5
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно бившите крадци БСП са се активизирали тъи като шев на НАП е техен честит сбор да кажем
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аиде бе значи ли че сега ако са ми откраднали егнто нямам договор с оператор тв ми огромно благодаря и без това мисля да не им плащам
3
2
 
14
 
! Отговори
Никъде преди 4 години
Естествено, първо никой не може да е сигурен кое е фейк и второ, така доказвате, че данните са актуални.
2
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т.е. ни съветват да проверяваме данните си в сайта на институцията, допуснал изтичането им. Ок.