"Да се махаме от Германия, моето момиче, отиваме в България!"

Едни други икономически мигранти: Бягат от богатото към бедното
31 юли 2019 07:08, Елка Василева
216
"Да се махаме от Германия, моето момиче, отиваме в България!"
Снимка: архив, Reuters

Все повече германци избират да прекарат старините си извън Германия. За това говорят и трансферите на германски пенсии към чужбина, чийто брой за 20 години се е удвоил. Най-голям ръст отбелязва България - с 2 800%, пише Дойче веле.

Все повече германци след излизане в пенсия не могат да запазят стандарта си на живот. И трябва да се отказват от какво ли не: от автомобил, от пътешествия, от култура. В Източна Европа обаче с германската пенсия се живее доста по-охолно.

В България животът е двойно по-евтин, твърдят репортерите на тв канал ZDF и дават пример с имотите: къща може да се купи дори за 5 000 евро. Същото се твърди и в серия от публикации в „Ди Цайт". Седмичникът цитира службата Евростат, според която средният доход в България възлиза на по-малко от 500 евро. Литър бензин струва около едно евро, наемите са ниски, цените на недвижимите имоти – също, пише вестникът и обобщава, че условията на живот в България определено предлагат интересна перспектива на тамошните пенсионери.

С това се обяснява и едно на пръв поглед смайващо число: броят на германците, които живеят и получават пенсията си в България, за 20 години се е увеличил с цели 2 800 процента! В абсолютни цифри обаче това нарастване вече не изглежда толкова сензационно: през 1997 година към България е имало едва 22 пенсионни трансфера от Германия, а през 2017 броят им вече е бил 652.

Все повече германски пенсионери избират да живеят другаде

За същия период от 20 години се е удвоил броят на германците, които получават пенсиите си извън Германия – днес те вече са близо 240 хиляди. Повечето живеят в съседни държави – Австрия, Франция и Швейцария. Там обикновено ги е отвел личният или служебният им живот.

Но тази картина постепенно се променя и все повече германци избират на старини да живеят там, където са ходили на лятна почивка: между 100 и 200% се е увеличил броят на германските пенсионери в страни като Испания, Гърция и Хърватия.

В своя документален филм за германските пенсионери в България ZDF представя 75-годишния Валдемар Хакщетер и съпругата му Хилдегард, които от десетина години живеят в едно село в Североизточна България.

Хилдегард изобщо не искала да напуска Германия, но България се оказала единственият изход. Техния случай описва и вестник „Ди Цайт": Това са един друг вид икономически мигранти: те бягат не от бедното към богатото, а обратно, от богатото към бедното, коментира седмичникът.

В България бедните германски пенсионери спадат към горната средна класа. „Тук няма нужда да си броя стотинките и да мисля мога ли да отида на ресторант", казва Валдемар пред изданието. Двамата обясняват, че в Германия месечно разполагали с не повече от 300 евро, след като си платят всички сметки. „Вече десет години живеем тук. И нито ден не съм съжалявал за това решение", казва още Валдемар.

"Да се махаме от Германия, моето момиче!"

По-нататък в „Ди Цайт" четем: „От 1990 година насам България изгуби почти два милиона от общо 9-те си милиона жители. На час я напускат деветима души, както наскоро установи един учен. Мнозина от тях, обикновено добре образовани, се отправят към Западна Европа. А в техните домове сега се нанасят пенсионери от Западна Европа. „България се обезкървява", казва Валдемар Хакщетер. Тъкмо поради това българите се радвали на новите си съседи." Цитираният от „Ди Цайт" учен се казва Петър Иванов. Австрийският „Дер Щандарт" го представя като университетски преподавател по психология, според когото всеки ден 220 души напускат България.

Тръгнали точно в обратната посока, днес Валдемар и Хилдегард са доволни. Искам да живея, не просто да оцелявам", казва Валдемар и добавя: „А тук съм вторият най-заможен човек в селото." Не случайно преди 10 години той казал на Хилдегард: „Да се махаме от Германия, моето момиче!"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: германципенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
36
 
! Отговори
... преди 4 години
Цените са ниски, спор няма, но за германците. За нас са високи. Щото германеца взема пенсия 1500-2000 евро а българина 100 евро минималната пенсия и 450 евро тавана.Така че цените са ниски е вярно, но за германеца. Българина изнемогва. Що не пишете истината? Нямате топки, нали?
136
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идват пенсионери на които пенсиите са малки щото на млади години когато е трябвало да спестяват са живяли на широко. Познавам тук в Германия такива кооито са живяли весело и безгрижно на младини а сега се свиват като плъхове. Тези идват в Бг и с 1000 евро пенсии си живеят като милионери. С тези 1000 евро в германия са бедняци.
135
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кого лъжете бе баламурници?!По 50 хил българи годишно БЯГАТ от България!!!ФАКТ!!Тая затрита територия и сомалиец не я иска.
134
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАП може да им вземат данните и да ги задължат с бързи заеми и данъци и пенсиите им в евра ще духнат като дим.
133
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Да се махаме от Германия, моето момиче, отиваме в България!"ХА-ХА-ХАКого лъжете бе баламурници?!По 50 хил българи годишно БЯГАТ от България!!!ФАКТ!!Тая затрита територия и сомалиец не я иска.
132
5
 
8
 
! Отговори
Сюлейман преди 4 години
До Осман-защото тук е турска северна провинция и не е нужно да се емигрира в Турция!
131
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука ги чакат ромите за да ги опоскат.
130
0
 
9
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
До Очаквайте скороИма ли Гешев някаква роднинска връзка с Никола Гешев - Директор на полицията?Полицай номер едно в Царство България!
129
2
 
3
 
! Отговори
оптимист преди 4 години
До Очаквайте скороСкоро всички ще измрат, но свободна България ще живее!!!!!
128
1
 
9
 
! Отговори
МИЛА РОДИНО преди 4 години
ТИ СИ ЗЕМЕН РАЙ ЗА ПЕНСИОНЕРИ И БЯГСТВО ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ АД НА МЛАДЕЖИ!
127
1
 
14
 
! Отговори
Крамер преди 4 години
Днес.бгЗАЩО МИ ИЗТРИХТЕ КОМЕНТАРА БЕ? Нямало нужда да си броят стотинките както в Германия за да отидат на ресторат? Ресторант? В кое село са тея дъртаци че ресторант има? Или кат у наше село, пица и бира 5 лева ахахаха
126
2
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Това ли са инвеститорите на Баце Бойко, които според него прииждат на талази?
125
0
 
6
 
! Отговори
1923-основана Турция преди 4 години
До хахахаДобре го каза РУСКО-ОСМАНСКАТА ДРУЖБА и е верно!Точно 18бр. са кримските войни а не както знаем за последната кримска и руско-турска
124
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално, най-бедните от германските пенсионери да дойдат тук, все пак е доста по-евтино, и могат да си позволят да живеят царски. Да не говорим, че в Германия в момента е пълно с клети бежанци
123
1
 
11
 
! Отговори
Ivo преди 4 години
Немците направо се бутат да живеят в българия.Не ставайте смешни:)
122
1
 
1
 
! Отговори
през 70-ге години преди 4 години
До Видял и препатилТогава се говореше за икономическото чудо в ГФР а днес за обратното другото чудо!Това за което българите се питахме защо германци не живеят тук - сега е реалност!
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има огромен наплив, веднага да се въдедат списаци че да има за всички.
120
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да идват много пенсионери, но остават малко да живеят дългосрочно. След първия сблъсък със здравната система хората са толкова шокирани, че се прибират доста бързо.
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямало инвестиции. Ето кой инвестира в България, не са само украинци, руснаци, пакистанци и сомалийци. Безплатен съвет, гледайте където купуват и правете гробища. Парите ще ви се умножат.
118
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива невероятни фанфари за 652 германски пенсионера. 652! Които са доволни, докато им дотрябва лекар в селото, което са избрали, и до първия набег и прочистване на имота им от услужливи, да ги наречем "къщовници"