Борисов в Скопие: Ще ви помагаме с F-16, да не кажете, че ще нападаме!

Премиерът се извини за "северномакедонския политик"
Обновена: 1 авг 2019 12:52 | 1 авг 2019 12:48, Веселина Йорданова
142
Борисов в Скопие: Ще ви помагаме с F-16, да не кажете, че ще нападаме!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов призова в Скопие да приключат конфликтните теми и България и Северна Македония да работят заедно.

"България по никакъв начин не се меси в работите на Република Северна Македония. Аз също внимателно съм изследвал вашата медийна среда и за мое голямо съжаление виждам силно влияние против България. Да попитам: "Какво е поискала България от Северна Македония, какво не сме направили за Северна Македония", заяви Борисов на съвместния брифинг с колегата си Зоран Заев.

Още по темата
Премиерите отбелязват втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни и честване на събития и личности от общата ни история – Илинденско-Преображенското въстание и Гоце Делчев.

"Нашите герои като са загинали, са имали точно тези цели - да бъдем братя, да имаме просперитет и високи доходи. Защото това е най-голямата цел на всеки политик, а ние с нашата политика сме се докарали да бъдем най-бедни", коментира Борисов, цитиран от "24 часа".

По думите му ежедневно трябва да се работи за обединяване на усилията и приключване на конфликтите.

"Надявам се историците не само да не попречат, а да положат огромни усилия и да намерят правилното изразяване на историята, която да ни обединява, заедно да отидем да се поклоним на техните гробове. На тази територия, тези хора са си давали живота", каза българският премиер.

Борисов каза, че не му се иска дори да мисли, че може да се стигне дотам България да поставя условия за членството на Македония в ЕС "след всички усилия, които направихме" и предложил на Зоран Заев да работят по тази тема във Варна, вместо да почиват.

"Веднъж казах северномакедонци и тук ме изписаха, извинявам се, казал съм го без никакъв умисъл. Излезе, все едно съм искал да ви обидя", каза Борисов. "Ако гледаме нашия си български интерес, няма по-добро от това Северна Македония да влезе в ЕС и НАТО. Знаете, сега като дойдат новите изтребители, ще можем да помагаме и на Северна Македония. Само да не каже някой, че ще ги нападаме сега", коментира Борисов.   

Преди това двамата премиери разговаряха, като отчетоха ползите от изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Според Борисов постигнатите резултати за последната една година по въпросите от общата ни история надхвърлят многократно постигнатото за повече от 20 години. Той обърнал внимание на дейността на мултидисциплинарната експертна комисия, като отбелязал необходимостта от нова динамика в работата й, която може да доведе до бързи и категорични резултати.

Според Борисов предстоящото съвместно председателство на Берлинския процес през 2020 г. е също от изключително значение за развитието на добросъседските отношения. Акцент е бил поставен върху приоритетния за двете страни коридор номер 8. Според Борисов строителството може да се ускори, включително като се потърсят допълнителни възможности за неговото финансиране. 

След края на пресконференцията премиерите Борисов и Заев участваха в церемонията по полагане на цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко бако. Докато направят нашите ф 16 на макетата отдавна ще са им подарили поне 20 комада ф 35
33
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убиеца на Гоце Делчев е яничера майор Хюсеин Тефиков, който даже е обучен във военната академия в София от бг и немски офицери.
32
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега почват да строят завода след около пет години ще дойдат да ги изпитаме ако не се избием значи са добри. Нашият партньор САЩ ще ни ползва за опитни мишки и ще си прибере паричките. Някъде да има свалени Грипени ако сте чули да има кажете ?
31
7
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
И АЗ ИСКАМ -ТАКА -ИСКАМ ДА СЪМ " С копие" !!! ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ,КОЛКО ВЕЛИКО Е ДА СИ " С КОПИЕ" И ДА КАЗВАТ ВСИЧКИ : " СВЕТИ Г Е О Р Г И БОРИСОВ - ПОБЕДИ ЦЯЛОТО ЗЛО И ПОЛОВИНА " !?!?!?!?
30
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахахахаха!Да му имам шегите на Тиквата!Много див селянин ей!!!!Няма спасение от тоя!
29
9
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Прав е ББ ... с братята македонци така требе да се хортува ... со кротце - со благо и со малко кютек, ако се наложи ... !!!
28
8
 
29
 
! Отговори
СК преди 4 години
Баси ***.ака! Тоя освен глупости друго не може да ръси! Срам ме е от този ***! Защо още го търпи народът не знам, явно си го заслужаваме!
27
6
 
11
 
! Отговори
Пламен преди 4 години
Я ми дайте една дърта ЗУ 23-2 с 1 боекомплект и ме зарежете някъде в стопански двор близо до пистата на ГраФА, като дойдат след три години платените в брой и в аваннс "невероятни" бойни машини, страха на Европа и Света! Свалям "от вуле"
26
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хващам бас, че турци и русаци ще разработят С500 преди ние да сме получили "модерните" изтребители.
25
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре е, че като дойдат аеропланите, вече никой няма да споменава пожарникар.
24
1
 
35
 
! Отговори
da преди 4 години
лафове за маса с главоци на официални срещи е нелепо.....манталитет
23
2
 
35
 
! Отговори
Дърварщини преди 4 години
С този и в гранично село не бих отишъл, все ще намери с какво да ни изложи.
22
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРООООООООСТ!!!
21
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този ,трябва да бъде затворен!Вече ми е все едно,в лудница или в затвор!Незабавно!!!
20
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пародия е, че точно САЩ и НАТО, които като "приятели" ни дават ф16, на берлинския конгрес и в ПСВ и в ВСВ разделят България и Македония и окупират Македония, убиват Гоце Делчев и я подаряват на Турция, Югославия или Гърция.
19
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ще им пръскаме против комари навреме.
18
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците вече имат С400, а я ги получим тия самолети след години я не.
17
4
 
39
 
! Отговори
Asd преди 4 години
Имаме премиер който само се чуди с какво да ви залъже и излъже...Дончев и той същата работа, много подло лъжат народа.
16
3
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
АБЕ *** със *** с 8 самолета може да плашиш само ЗАЙЦИТЕ,толкова си посредствен,че не се усещаш със селския се език
15
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уникално ***!!!