БАН: АЧС може да издържи до 3 г. в замразено месо

Заразата може да мутира, докато търсим ваксина
8 авг 2019 14:31,
9
БАН: АЧС може да издържи до 3 г. в замразено месо
Снимка: БулФото

Колкото по радикални и адекватни мерки бъдат взети срещу разпространението на африканската чума, толкова повече ще се скъси периода за борба с тази инфекция. Това заяви в студиото пред БНТ проф. Христо Найденски - директор на Института по микробиология към БАН.

По думите му, все още няма държава, която да се е справила напълно с африканската чума, защото вирусът преживява много добре в околната среда.

Още по темата

"Много важен е въпросът с утилизация на труповете на животни, като тези мерки трябва да бъдат адекватни", категоричен е експертът.

Той потвърди и че вирусът на африканската чума може да издържи до 3 години в замразено месо.

"Освен това, вирусът може да живее в осолени шунки във вакуумни опаковки, около 100-140 дни в обезкостесно месо. Затова отпадъците са много рисков фактор. Нужно е частните стопани трябва да предприемат мерки за биосигурност, да полагат усилия за почистване и дезинфекция, да няма достъп на насекоми, гризачи и т.н", продължи професорът.

Самият той обаче сподели, че не е оптимист за справяне с чумата поне в близките 6 месеца. Експертът призова и държавата да се включи активно в изследванията на учени по разработването на ваксина срещу заразата, макар да признава, че това би било трудно начинание.

"Този вирус има геномна пластичност, възможно е да мутира, докато се намери ваксина срещу него. Някои изследователи не изключват в един момент той да стане опасен и за здравето на хората, както в известна степен стана с птичия вирус", завърши проф. Христо Найденски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евросъюза мисли за нас! Грижат се хората да не пострадаме от чумата. Прасетата избиха, а сега ще почват да ни внасят 25-30 годишно месо от намсикъде, че се оказало ,че чумата може да издържи до 3 години в замразеното месо.Лапнишаранииии, навряхме ли ви го пак, а ? Добре дошли в ЕС! Миналата година козите, тая прасетата. Крави си нямате, понеже НИЕ не сме ви разрешили, така че ще ядете каквото ви даваме!Шарани такива! И да слушкате, ей!
6
2
 
9
 
! Отговори
Свинщина преди 4 години
Ето няколко радикални и адекватни мерки - евтаназия на служителите на БАБХ и министерство на земеделието, а за ръководството - инсинератор. От миналата година си клатят краката, а сега, що имало чума.
5
2
 
2
 
! Отговори
Georgiev преди 4 години
Сега да всеем масова паника в хората.
4
1
 
4
 
! Отговори
Нека този преди 4 години
Професор да обясни как точно доказа, че вируса живее точно 3 години, а не 5 например.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЧС- агнешко чушки със спанак.Многовируси по медиите,посред лято.Ми тоизлиза,че от 100 год.сме сред чума.Какво тогава ще ни плашат.Изклаха наглупаците суджука.80 хил.нямало къдеда ги заровят.Банкин удари наковалнятаА като изтича на място с таневата,нещоняма медиини усмивки,връцна си опашката към софето.Еднокнижник сър.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С други думи да се не притеснявам, ако ми предлагат 10 или 20 годишно замразено свинско. След като научно се доказва, че пусти му вирус на студено трае само до три години, дърта мръвка на поносима цена си звучи като далавера отвсекъде...
1
3
 
13
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Назначете обратно Мирослав Найденов за министър, той знае как се разрешава проблема: замразява месото за 20 години и после ни го продава като прясно :)