Новите правила за ваксините разделиха лекарското съсловие

За някои намаляването на имунизациите е, за да се спестят пари
Обновена: 18 авг 2019 18:25 | 18 авг 2019 18:19, Камелия Цветанова
8


Нови правила при поставянето на задължителните ваксини на деца раздели лекарското съсловие.

Според една част от медиците е наложително осъвременяване на националната имунизационна политика. Противниците на това смятат обаче, че намаляването на някои ваксини се прави, за да се намалят разходите за имунизации.

Според промените поставянето на пневмококова ваксина при деца до 6-месечна възраст се намалява от три на два пъти.

Още по темата

Предвижда се и отмяна на пробата манту.

Промените предвиждат и реимунизацията срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст да отпадне и да бъде въведена такава срещу коклюш при тези на 12 години.

Според противниците на промените премахването на пробата за туберкулоза на 12-годишна възраст и намаляването на дозите на ваксината за пневмония и коклюш до 6-месечна възраст, не са добро решение.

Родители пък са на мнение, че ваксината за варицела трябва да стане задължителна.

В момента предложенията за промени в Наредбата за имунизации са в процес на експертно обсъждане, което ще продължи две седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: ваксинилекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1--------------------------------Ами който има да хвърля хилядарки на вечер по баровете ще има и 500 лв за лекар.
6
0
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
НИКЪДЕ в цивилизованият свят не се поставя ваксината БЦЖ и манту. Повтарям - НИКЪДЕ! Премахната е преди 10-20-30 години, защото е обявена за неефикасна и опасна. Това го пише и на сайта на СЗО. Ние тук трябва да си тровим децата, за да гарантираме печалба на една българска фирма, която е производител. Нещо неясно?
5
0
 
2
 
! Отговори
Кои са тези? преди 4 години
"Родители пък са на мнение, че ваксината за варицела трябва да стане задължителна."Кои са тези родители? Стрина Гина от Горно Нанадолнище? Всеки възрастен педиатър знае, че прекарването на шарка в детска възраст укрепва имунитета. Варицелата се кара за 5 дена и то БЕЗ ЛЕКАРСТВА. От кога стана толкова страшна? От както ви плати БИГ ФАРМА ЛИ? Продажни лекенца...
4
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Икономията на ваксини -майка на мизерията Давайте на ромите те ще ви гледат
3
0
 
1
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Осъвременяване на календара определено е нужно - отпадането на пробите манту трябваше отдавна да случи, както и въвеждането на ваксината за варицела. Да отпадне и единия прием на хеп. Б, защото сега децата получават 4 дози, едната от които е излишна. Ако ще ваксинирамв с хексацима, да отпадне дозата в родилното!
2
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да махнеш васкините за туберкулоза и коклюш и да не слагаш такава за варицела е престъпление срещу здравето на нацията. Искам да попитам политиците, когато хората започват да измират от изчезнали болести, кой ще им работи? От къде ще събират данъци, за да могат после да карат джипове/мотокари и не знам си какво. Унищожават животновъдството, зеленчукопроизводителите или изнасят или се изнасят, сега и по децата ще плъзнат някакви болести, дето ще натръшкат и възрастните и какво остава? КАКВО? Нищо
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Клиентите плащаха по 530 лева за промиване на уши по морето.Може още по-зле да стане, ако лобистките решения на Асоциациите на частните болници, които Бай Анани и още няколко лобиста пробутват на народа през няколко месеца, се приемат.