"Кървава баня" в София за 9 септември: Честит празник, неблагодарници!

Скулптор с крайна инсталация в Докторската градина
Обновена: 9 сеп 2019 09:40 | 9 сеп 2019 08:58, Красимир Ангелов
797

София осъмна с "кървава баня" в утрото на 9 септември. Столичен фонтан в Докторската градина бе оцветен в червено и се озова с надпис "Честит празник, неблагодарници!".

Както е известно, в годините през комунизма 9 септември бе честван като национален празник. Днес обаче той все по-често е заклеймяван.

Още по темата
Автор на "кървавата бяна" в близост до Руския културно-информационен център в София е скулпторът Андрей Врабчев. Той застана пред екип на Bulgaria ON AIR, за да обясни постъпката си.

"Има много убити, взимани са имоти... без съд и присъди. Не може цели групи от обществото да се крият зад маската на антифашизма. Не чувствам ръцете си окървавени, по някакъв начин ми олекна. Няма вандализъм, изкуството не трябва да бъде плахо. Позицията ми е морална, не е толкова политическа", каза Андрей Врабчев.

Скулпторът уточни, че му е струвало 120 лева, за да изрази позицията си по този начин. И призна, че е готов да понесе вината си за извършеното.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не искам да обиждам никого, искам да събудя размисъл. Мина достатъчно време, за да не се чувстваме обвинявани, а да преценим фактите. Да не разрешаваме този конфликт да бъде употребяван срещу интересите на нашия народ и държава", обясни Андрей Врабчев в ефира на "България сутрин".

Паметникът на Съветската армия пък за пореден път осъмна надраскан преди два дни. Според Врабчев монументът няма място в София в този му вид. По думите му може да бъде преместен като исторически спомен за това какво се е случило в миналото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


797
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
35 000 невинни българи избити само заради това че са работили, рискувал и са спечелили и имат фабрики и собственост.Тази собственост в дадена на мързеливи и криминални типове наречени комунисти и под дуката на комунистическата червена армия са убити цвета на нацията - интелигенция, адвокати, лекари, генерали, банкери, фабрканти.А криминалните типове-истинските комунисти опоскаха и изолираха държавата от света!
17
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-долни от алкашите са само местните им слуги.
16
5
 
5
 
! Отговори
Антиджендар преди 4 години
Азмразявибезплатно
15
27
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината трябва да се казва и тя е че днес е черна дата за България благодарение на руската окупаторска кочиина.
14
7
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
МлъъъъъкГендар ча щи са стъжни
13
25
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите се осъзнаха, защо България и при комунизма и при капитализма е на последно място по просперитет в Европа - сляпото Русофилство и продажната му същност !
12
41
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вън руският тиранин от България!9 септември е началото на терора!Руската к0чина ни дръпна 100 години назад от развитието!Закриване на Бсп, съд и ефективна присъда за членовете и симпатизантите й, затвор и за кремълската слуга румен радея ветото!
11
18
 
45
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
за 500 години робство не можаха да не унищожат тия за 30 ни унищожиха и по насиление и по достойнство да ходим да слугуваме по чужди държави
10
14
 
45
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Аа, то след 10-ти ноември 89-та цветя и...рози.Рушенето и...слободията започна...бавно и полека и за късо време ни...помете.Тоталната слободия е по...лоша от диктатурата на...народа.За това сега сме на последно място по жизнени показатели в Европа,но по...политици и дървени глави...анализатори сме на първо.
9
31
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Празнуват само перманентно алкохолизираните алкаши избили българският военен, политически и интелектуален елит.А и местните крадци на млечни продукти.
8
18
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако държим на истината, водата трябваше да е боядисана в демократично синьо и в нея да се мята оцеляващ българин.
7
37
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слава на Червената Армия,че изби фашиските га.до.ве!Слава на Русия
6
29
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОТ КАКВО СА НИ ОСВОБОДИЛИ БЕ?
5
13
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Мързеливите, неграмотните,некадърните винаги извличат някаква полза и оправдание за положението си, използвайки събития от историята.Освен, че е п ро с т,друго не ми доказва.И ако някой се хване на въдицата , значи е същия като него.
4
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този същият склуптор постави кухата статуя на Баце на ул. Граф Игнатиев.
3
16
 
43
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Какъв *** ,никому неизвестен си прави самореклама
2
48
 
36
 
! Отговори
доволен селянин преди 4 години
днес беше поставен края на монархо фашисткото управлениес днем победий поздравявам всички истински комунистида живее БКП ура другари
1
34
 
27
 
! Отговори
браво! преди 4 години
ИМА ОЩЕ И ТАКИВА БЪЛГАРИ!