Ядем зеленчуци от Турция, Гърция, Македония...а българските?

Производител: До 10 г. на пазара няма да има български зеленчуци
12 сеп 2019 07:10, Анисия Иванова
159
Ядем зеленчуци от Турция, Гърция, Македония...а българските?
Снимка: Булфото

Българите са изяли над 88 хиляди тона вносни домати през миналата година. За 2019 г. прогнозата е количеството да стигне 78 хиляди тона. С 18% расте вносът на домати у нас годишно за последните 5 години, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

В същото време въпреки ниската цена на зеленчука в чужбина, у нас те се продават в пъти по-скъпо.

В Турция, откъдето идват основните количества, в последните седмици на август цените на доматите са паднали до около 0,20 – 0,25 долара за килограм (около 0,44 лв. за кг). В Холандия и Испания, които са сред най-големите производители в Европа, цените на едро за месец август са около 0,80 евро/кг (1,60 лв. за кг).

У нас обаче вносните домати вървят по 1,28 лв. за килограм, показват последните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Цените на европейските домати като цяло през това лято са сред най-високите за последните 5 години. Това се обяснява с горещото време и увеличението на разходите, които растат непрекъснато за последните 10 години, твърдят експертите.

Ударно внасяме и краставици, и чушки. Импортът на краставици през 2018 г. достига 29 хиляди тона, като за последните 5 години той расте с около 10 на сто. Прогнозата на експертите е тази година по пазарите у нас 30 хиляди тона от краставиците да са внос.

Подобни са и цифрите за пипера. Миналата година у нас са внесени 29 хиляди тона, като през последните 5 години увеличението е с около 14 на сто.

Само за първите пет месеца на тази година у нас са внесени 141,6 хиляди тона пресни зеленчуци, показват последните данни на земеделското министерство..

Според земеделските производители близо 80 на сто от зеленчуците и плодовете, които се продават у нас, са вносни. Доматите, чушките и краставиците идват основно от Гърция, Турция и Македония. Ако политиката в земеделието продължи, до 10 години на пазара няма да има български зеленчуци, коментира за “Труд” Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България.

Вносните домати влизат у нас на много по-ниски цени от родните, макар че се плащат мита, и това убива родното производство, коментира производител от Мало Конаре.

“По борсите и тържищата това лято видях неща, които не са се случвали от 10 години. Точно в разгара на сезона, когато има изобилие от български домати, по борсите спираха тирове натоварени със стока от Полша, Македония и Турция”, посочи той.

По думите му нашите домати са на цена от 1,20 лв., а вносните са 90 стотинки, даже и по-малко, и никой не купува родното. “Имаше колеги, които направо оставяха кашоните с продукция по борсите, зарязваха цели бусове, пълни с домати”, разказа земеделецът. Според него ниските цени на вносните домати се дължат на високите субсидии в изброените страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 77Я заради зимен дизел в България и зимен дизел в Австрия и си остави колата на края на града да пренощува. На другия ден да не се чудиш защо българския дизел е станал на пчелна пита от парафин и как така новия ти филтър е задръстен. Не бил видял разликата. Карай по 5000 километра на единия и на другия и ще я усетиш! То за 200км каква разлика искаш да видиш? Отишъл един път до Европа и вече големия разбирател!
68
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До iceblast88Ок. На вкус са еднакви, на цвят са еднакви.Как да повярвам на теб, че двата шоколада са различни?даваш ми честната си дума на анонимен всезнайко ли?
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 76Ще давам заплата според свършената работа.Кой е комуноид тук, можем да спорим.Откъде накъде стотици хиляди здрави хора ще ощетяват хазната с по няколко милиарда годишно, за да ги хрантутим? А колко ни ощетяват чрез кражби на лично и обществено имущество, това е отделен въпрос.Ти първо кажи какво можеш, после поставяй въпрос за заплащането! Аман от възпитани през соца малограмотници! Първо заявява, че няма квалификация, после иска заплата, по-висока от тази на висшиста!
66
0
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 71Хората ясно го доказаха - има няколко стандарта на стоките в ЕС! Няма как да кривнеш от доказаното с химичен анализ. А тия мантри, че на вкус били еднакви - еми то и риба от Фукошима има вкус като всяка друга риба, ама това не я прави годна за консумация! Проблема пак си е в нашите управници де, ако просто се изследва химическия състав на стоките в Германия и се приеме, че това е стандарта и всяка стока на влизане в България се изследва и ако се отклонява се унищожава ще се оправят нещата!
65
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До iceblast88Пълни глупости.Обиколил съм Европа на дизел, зареждал съм навсякъде.Не намирам разлика.колата е хюндай 2016
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До :(Като си толкова отракан, отивай ти да я работиш тая земя бе.Аман от *** робовладелци.Никой не е длъжен да ти работи земята безплатно.Давай една надница 80паунда като в АНглия, ще си намериш работници.Ама ти искаш да даваш текезесарска заплата 120лв/месец.
63
1
 
6
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 71Това, че на вкус са докарани като еднакви не означава, че състава е един и същ! Ако ти наблъскам със същите ароматизатори, оцветители и тн. *** и ти дам да ги ядеш и да го сравниш с шоколада дали ще намериш разликата? Въпроса не е само във вкусовите качества на стоките, а в реалния им състав! Защото и горивата ни са на същите цени като в Европа ама са в пъти по голям леш - да и двете горят и на двете се движат колите ама като заредиш в една Румъния разхода ти пада и спираш да димиш!
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До KONSTANTINOWЩо?решетников от русия какви отрови предлага като алтернатива на евроатлантическите?новичок ли?
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ние се питаме,А ти какво работиш?
60
2
 
5
 
! Отговори
:( преди 4 години
Земя има. Има и вода за напояването й. Климатът е добър.Имаме и стотици хиляди здрави и прави неуки хора, които могат да работят на село, ама не щат. За награда, ние ги хрантутим и поощряваме развъждането им.Кой ни е крив?
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До iceblast88искаш ли да се хванем на бас, ще ти вържем очите и ще ти дадем да опиташ 2 шоколада - купен от германия и такъв купен от България.Ако познаеш, кой откъде е - печелиш.Досега съм спечелил 2 баса срещу такива разбирачи като тебе.
58
2
 
7
 
! Отговори
Ние се питаме, преди 4 години
защо хрантутим и търпим едни неуки хора, които биха могли да вършат и земеделска, и животновъдна дейност?Всички те са навъдили доста деца. Нужна е само една малка промяна в закона, която да задължи всеки здрав човек, който е родител, да работи за издръжката на децата си.За работа в селското стопанство образование не е нужно.Нужни са само:1. Управленска воля, за да се окаже, че за селскостопанска дейност имаме работна ръка дори в излишък.2. Яка ревизия на така наречените "инвалидности".
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А най-големият проблем е че българският селянин, т.н. производител не се научи да се обединява и да излиза директно на пазара"аман от такива като теб дето си мислят че той е умен, а другите прости и не са се сетили. Хората отдавна не само са се сетили, но и опитали. Пробвай да купиш полски домат на 50 стотинки и да го продадеш на 80 във Варна. Пари няма да видиш, но за сметка на това боя ще го помниш цял живот...
56
0
 
11
 
! Отговори
В началото на 90-те, преди 4 години
българите се втурнаха да засаждат зеленчукови и овощни градини в реституираните им земеделски земи.Едни го правеха само за нуждите на семействата им.Други смятаха да произвеждат малко повече, за да продават и на пазарите в града и да си допълват така семейния бюджет.Трети имаха амбицията да станат фермери и да уедрят стопанствата си.И какво стана? Българинът се изгърбва от работа, индийците клечат наоколо на сянка и само наблюдават къде какво е узряло, за да го оберат през нощта!
55
0
 
9
 
! Отговори
Да, няма да има преди 4 години
Преди няколко години едни лицемери бяха дошли в България и ни поощряваха да продължаваме да храним и развъждаме чуждоетнични индивиди, защото така сме щели да си осигурим 4 пъти повече работници!Да ама тези - хрантутниците, не само че не щат да работят, ами и настояват за още, и още, и още блага наготово. НПО-тата им осигуряват адвокати, чрез които да смъкват по 3 кожи от гърба на българина-данъкоплатец.В началото на 90-те год. българите се втурнаха да засаждат зеленчукови и овощни градини...
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПАСЕТЕ ТРЕВА, БЕ... ХАХАХААААА.. БЪЛГАРСКА Е И ПЪЛНА С ВИТАМИНИ. ВСИЧКИ ОВЦИ ПАСАТ ТРЕВА! ВАС, КВО ВИ ПРЕЧИ....??!!!
53
3
 
3
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
НАПРАВЕТЕ СИ ТКЗС И ЯЖТЕ, САМО СИБИРСКИ КРАСТАВИЦИ!ИМА И *** ДОМАТИ, ЗА ШАРАНИТЕ НИ!
52
5
 
8
 
! Отговори
Лисан преди 4 години
Може за 30 години демократите да са унищожили селското ни стопанство и нищо да не произвеждаме, ама си имаме най-голямата тиква в целия свят, казва се Боко.
51
1
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Докато бранша не се освободи от рекетьорските сдружения на държавата и да премахне кашона от банани като основна опаковка на продукцията си бял ден няма да има.
50
1
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
специално при доматита е колосална разликата във вкуса на българските и тези откъдето и да е...трябва да си доста зле да не си купиш наше производство, ако разликата в цената е някакви стотинки...лошото е, че в повечето случаи става въпрос за левове и всеки си прави сметката...да са живи и здрави баба и дядо, че...