Кой да плаща за болничните? Бизнесът иска: До 3 дни без пари!

Злоупотребите трябвало да се криминализират, контролът да се засили
Обновена: 19 сеп 2019 11:19 | 19 сеп 2019 11:15, Камелия Цветанова
499
Кой да плаща за болничните? Бизнесът иска: До 3 дни без пари!
Снимка: Pixabay

Злоупотребите с болничните листове налагат промяна в системата, настоява бизнесът.

"Първите 3 болнични дни реално не ги плаща работодателят, както е по закон, а съвестните работници, които се трудят, вместо тези които се правят на болни", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред bTV.

Още по темата
Според него не във всички случаи е така, но феноменът расте.

Той посочи, че у нас средно се взимат между 9 и 10 болнични дни, докато в съседни страни броят е много по-малък. Като пример Велев посочи Турция, където средно болничните дни са 3.

Освен това заяви, че на година се изплащат и допълнителни 5 млн. лв. от предприятията, без да се имат предвид изплащанията от НОИ.

Велев заяви, че злоупотребите с болничните листове растат.

Според него законодателството е направено така, че да стимулира масови кражби и корупция.

Като ефективна мярка той обясни, че в повечето европейски страни има т.нар. дни на изчакване, при които обезщетението е много по-малко, а в някои случаи то подлежи и на данъчно облагане.

Специалистът подчерта, че според официална статистика за последните 3 г. в страната има около 3 300 отменени болнични листове.

Д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари  изтъкна, че бизнесът не страда заради лекарите.

Той обясни, че работата на медицинските лица е да прегледат пациента и да го върнат възможно най-бързо на работа. По думите му е много трудно да се докаже, че човек не е болен, а за времето, в което е отсъствал, лекарят е задължен да издаде съответните документи.

Брънзалов каза, че ако има злоупотреби и лоши практики, то би следвало те да подлежат на наказателна отговорност.

"Ние като лекари не защитаваме лоши практики”, допълни още той.

Според него е важно да се направи статистика за това колко болнични дни са отпуснати по отделните пера на заведенията, колко души са хоспитализирани и колко време им е дадено за възстановяване.

Той заяви, че Българският лекарски съюз иска среща с бизнеса, за да обсъдят проблемните точки.

Икономическият експерт Мика Зайкова категорично се обяви против спирането на плащане при болест. По думите ѝ това е "нечовешко и незаконно”.

Тя подчерта, че злоупотреби с болнични дни и средства трябва да бъде криминализирано. Освен това е нужно
въвеждането на строг и ефективен контрол от страна на здравното и трудовото министерства.

Според експерта обезщетението трябва да се плаща, но не и от бизнеса.

По думите ѝ това е било временна антикризисна мярка, която законодателството е превърнало в постоянна, за да спаси някои институции от фалит.

Зайкова изтъкна, че броят на хората, които наистина страдат от различни заболявания е много по-голям от тези, които не са, но не присъстват на работното място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
367
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЗ и до сега си ходя болен на работа за да не ползвувам болничен защото на работодателя не му отървало. Сега искат хептен без нищо да се разминат за да не плащат ако продължават така най много да напуснем скапаната държава България.
366
0
 
30
 
! Отговори
ЗАЯВЛЕНИЕ преди 4 години
бизнеса от неколко години мрънка че намло хора търси хора едновременно с това гони към терминал 2 хиляди хора на година от най обикновен бачкатор до доктори и инженери после се мрънка от общество и родите деца раждаемост демография и накрая...а познайте
365
4
 
24
 
! Отговори
:-) преди 4 години
Самите тези """"работодатели""""" кървопийци и пиявици, преди години искаха да им се намалят осигуровките, те щели да си плащат 70 процента от първите три дни болнични на работниците. Но тяхната алчност хе неизчерпаема... Сега се правят на разсеяни и пак искат втори път да лапат. Бе я им вдигайте данъците и осигуровките на тези. Вас Корнелия Нинова требе да ви оправи чорбаджии изедници. Ще ви изсветли укритите доходи чорбаджийски. Неплатените осигуровки и извънреден труд на носа ви ще излязат.
364
2
 
21
 
! Отговори
фалитна милионерчета преди 4 години
В Конституцията пише БЪЛГАРИЯ Е СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА! Време е гербестия мутробизнес да разбере, че ако българският народ иска да живее като немския френския, то е редно да им се вдигнат данъците също като в тези страни и да бъдат принудени да плащат европейски заплати. 80 процента от милионерите в България трябва да фалират и да станат нормален процент от народа. В Германия има едничък милионер на 3000 човека а в България на 280. Ай стига милионери - обирджии на народа.
363
3
 
13
 
! Отговори
трънски гербкметове! преди 4 години
В Румъния при левите правителства които управляваха през почти целия преход имаше съдебен и прокурорски контрол от овладяната от десните съдебна власт. В затвора влязоха премиери, министри... Днес Румъния е преди Унгария на прехваления фашизоид Орбан. А България с безнаказаните гербери и герберското правосъдие наближава Косово и Албания... Ако искате кметовете да ги е страх от съд, избирайте опозиционни като Иванчева. Ако искате безконтролни кметове да са невинни за газене на деца и тн - ГЕРБ.
362
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 338Извинявай че съм те обидил, просто по изказа ми се стори че си македонец.Иначе подкрепям на 100% хората които си споделят мъката.Виждам че повечето са се ориентирали към страни с по добро отношение и коректност.Оставете ги алчните чорбаджии да си останат само с послушковците, после да не се чудят защо не могат да завият едно болтче.
361
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До srbinелементар си
360
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в България властта погази конституцията и основния принцип за разделението на властите. Всички са се обединили срещу опозицията и народа и сеят разделение - неформални влияния в прокуратура съд, бизнес, синдикати герб, масово гласуване и изриване на ДИКТАТУРАТА наглостта им премина всички граници
359
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
айде пак лекарите са виновни
358
1
 
4
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 4 години
Болниците и лекарите членуват в КРИБ и Бизнеса .
357
18
 
0
 
! Отговори
дамн преди 4 години
Най го боли тариката, като го прецакат.Сори скътавки, свършиха балъците да ви плащат че кръшкате от работа.Не е работодателя този, който трябва да стимулира мързела и дребния ви тарикатлък.Определено, и справедливо, е да плащат ПЪРВИТЕ три дни от болничните е или НОИ, или никой.
356
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истина е, че когато децата тръгват на училище, когато се бере лозето и около Нова Година най-много се "разболяваме". Ама тогава си казваме: "за толкова пари - толкова работа" и съвестта ни е чиста. Проблема остава за шефа, че БМВ-то му остаря, стана на две години.
355
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
MНОГО ЯСНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ОЛИГАРХИЯТА СИ ИМА ПАРТИЯ - ГЕРБ И ДЪРЖАВА!!!
354
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнеса иска да изгони и малкото хора останали в България. Да намалят работната седмица и ще плащат по-малко.
353
11
 
5
 
! Отговори
д-р Но преди 4 години
Стават страшно много злоупотреби с болничните! Уж болни, а качват снимки от морето! В нашата фирма е ясно: ако ползваш повече от два пъти по три дни болнични в годината - няма коледни премии за теб. И да видиш как хората рязко спряха да се разболяват като им свършат отпуските....
352
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз като съм самоосигуряващ се за тези три дни даже и тиквен фенер не ми дават .Тези управляващи искат само да им се внася и да вземат за себе си не знам какви си бонуси ,имат законна отпуска почти цяло лято а зимата като почнат от Коледа и се връщат на 30-ти януари -парламентаристите -изпращат им вертолет като се охлузят -но другите им са виновни с трите дни болнични .Баста на тая държава
351
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не се плащат,обаче минималната да стане 1500 лв.
350
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано двигателите на яхтите да ви се повредят и ураган да ви потопи...
349
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер - вместо здравната каса да си върши работата, аз съм практически не ненаемаем, защото се разболявам поне 6-7 пъти всяка зима, за по 3-4 дена и всеки работодател, ще го разбере, когато се обадят на предния.Последните кв път ми отказах с не е, че ше отсъствал, а че за парите за болнични, бихме наели човек за два месеца ... и са прави!
348
5
 
11
 
! Отговори
Сашо преди 4 години
България не трябва да съществува. Стигат 1300г. Мъки,беднос и мизерия