Шофьорите на тротинетки - с книжка, каска и светлоотразители

За нарушителите - глоба от 20 до 150 лв., МВР готви проект
201
Шофьорите на тротинетки - с книжка, каска и светлоотразители
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За да не бъдат опасни за движението по пътищата, тези, които карат електрически тротинетки, трябва да имат задължително книжка, каска и светлоотразителни елементи по дрехите си.

Това е записано в проект на нормативен акт, подготвен от МВР, който да регламентира придвижването с електрически скутери.

Още по темата

Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че новите правила за движение ще влязат в сила с приемането на регламента, а в момента тече неговото обществено обсъждане.

За нарушителите на новите правила ще бъдат прилагани досега съществуващите санкции в закона за движение по пътищата. Глобата ще е от 20 до 150 лева.

Водачите на електрически тротинетки също така ще са длъжни да карат само във велоалеи или в най-дясната част на пътя ако няма такива.

Освен това ще е забранено те да карат по пътища с ограничени на скоростта над 50 км/ч. Максималната скорост за движение на тротинетките ще бъде 25 км/ч. По-големите видове тротинетки ще подлежат и на регистрация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А каква категория книжка ще се изисква? Щото ако е за мотопед, на курса те учат да караш мотопед, не тротинетка. Мотопедът се кара по различен начин и е много по-мощен. Един 50-кубиков мотор с нормален човек ( не някой дебелак) спокойно развива 75-80 км/ч на равно. Ще въведат нова категория за тротинетка ли?
136
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре бе, братята роми карат коли без книжки, без технически, без затраховки, и никой не го е.е от дебелаците в КАТ, за каруците в София въобще да не коментирам, а се хванали да имитират дейност с тротинетките, *** и луд умора нямат!
135
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е. Също да се вземат мерки и за колоездачите, масово не се спазват правилата за движение - минава се на червено, кара се в насрещното и т.н. Ако те сами не се пазят, как очакват водачите на МПС да го правят?
134
0
 
7
 
! Отговори
А поп на тротинетка? преди 4 години
За него специален режим на движение ще има ли и как ще носи каска върху килимявката?За един приятел пловдивски митрополит питам.:-)
133
9
 
9
 
! Отговори
123444 преди 4 години
твърдо ЗА въвеждане на правила за тротинетките.Вчера, на не повече от 11-13 годиншна възраст, едно момченце ми изкочи пред колага от забранена улица, без да се огледа, без да намали, без нищо.... за една бройка щях да го блъсна.В този случай кой ще е виновен ?
132
0
 
12
 
! Отговори
БайХуай преди 4 години
Колко сериозно звучи - Шофьор на Тротинетка! Трябва да има книжки а Тротинетките им да преминават годишни технически прегледи, също да плащат данъци!! И по един акт за превишена скорост за назидание в момента на закупиването на Тротинетката! Също каски и наколенки да бъдат задължителни!!
131
1
 
11
 
! Отговори
Това е хубаво... преди 4 години
Ама кой ще се занимава при тия условия, а няма да си купи скутер?
130
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой пробвал ли се е, да регистрира електрически мотор?да не пробва! Ако сте виждали марката Zero, знаете, че са страхотни машнки и си минават по 250 км! Перфетно момче, като мен, което редовно пътува между Пловдив и София, и мног си щъкам из града с мотор. Та, купих си такъв от представителство в Италия (маката е американска, ама се продава навсякъде), дадох суматя и пара, да го докарат, а в КАТ казаха, че не знаели, как да го регистрират и го писаха като 600 кубиков бензинов морор ...
129
1
 
8
 
! Отговори
Ами какво... преди 4 години
До До 120Курс за безопасно боравене с моторен трион, косачка и т.н.:) Ако не си изкарал курса и осакатиш някого - отежняващо вината обстоятелство.Дали от Господ, дали от Природата, хората не сме произведени за работа с такива "играчки".В България в момента можеш да си купиш въздушни пушки с дулна енергия колкото пистолет "Макаров" и калибър .45. Начална скорост на проектила(съчмата) 230 м. в сек. С това се убива глиган от 50 м. Няма курс, само регистрация на пушката.Big Bore Air в тубата
128
0
 
7
 
! Отговори
до 127 преди 4 години
За радиуправляемите колички ще искат книжка за МПС. Ами - да! Моторно средство си е. Превозва... предавател. И разрешение от комисията за радионадзор или там както се казваше. Свидетелство за завършен курс за радиолюбители и положен изпит. С годишен лиценз, разбира се.
127
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 126Прав си. Съсипаха я. Затова никой няма да остане. Преди седмица, разбрах, че от класа на братовчед ми, който е в 11 клас, има 14 души, който се подготвят, да учат в чужди универитети. От 18, които плануват да учат в университет, 14 ще са в чужбина. Да, малко са краен случай, НО ти показва, че просто нещо не е наред.
126
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МВР първо да се погрижат да приберат всички купени книжки за коли (стотици хиляди са), после да искат такива за някакви тротинетки.
125
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва ти книжка, за нещо, което вдига до 25 км/ч?Че АЗ вдигам 25 км/с на маратонки! Тренирал съм 8 години. Сега и за носене на маратонки ли ще ми трябва книжка?! Всеки *** на 8 години вдига и минава 25 километра! Нека да позная - тея, дето си ги намеаш, няма да ги лови закона. Компаниите за ел.скутерчета имат 10 пъти повече адвокати и лобисти, откокото инженери, финансисти и маркетинг специалисти.
124
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията започва с "Това е записано в проект на нормативен акт, подготвен от МВР", но после продължава със "ще" глоби, "ще" ограничения и пр. "ще", като че ли е вече е едва ли не влязъл в сила закон.
123
0
 
7
 
! Отговори
? преди 4 години
А гражданска?
122
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За радиоуправляеми колички ще искат ли?
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съсипаха я таз държава...
120
0
 
11
 
! Отговори
до 120 преди 4 години
"Ако е по-голям от длан, значи над 25 см. диаметър - лиценз(или регистрация)". Докато разбера, че за дронове пишеш, се притесних... да не искат да си регистрирам оная работа, че от тикви и зеленчуци по властта всичко можеш да очакваш вече.
119
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българският народ не става и затова се налагат такива закони. Държави, в които народа става, нямат нужа от подобни :)
118
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е добра новина, може скоро и за вибратора на жена ми да искат книжка и да вземе да ми пусне щото никога няма да я вземе.