Да пропътуваш хиляди километри, за да умреш у дома, до майка си

34-годишен българин се върна вкъщи с помощта на Червения кръст в Италия
Обновена: 21 сеп 2019 21:11 | 21 сеп 2019 17:00, Веселина Йорданова
53
Да пропътуваш хиляди километри, за да умреш у дома, до майка си
Снимка: IFRC

Терминално болен българин, лекуван в Италия, реши да пропътува 1400 км до родината си, за да умре в нея и до майка си. Това стана с помощта на Червения кръст от Милано, който му предостави линейка.

Покъртителната история за последното пътуване на българина е разказана на сайта на медицинската организация от Милано, съобщи "24 часа".

34-годишният Николай, както е наречен фиктивно, бил баща на двегодишно момченце. Заедно с него и жена си живеел в Италия. Но всичко се преобърнало, след като Николай бил поразен от тежка болест, която го парализирала. Лекарите от болницата, в която се лекувал, само констатирали, че не подлежи на операция и е безнадеждно болен.

На българина останала една-единствена надежда – да види родината и майка си за последен път, преди да умре. В неговото състояние обаче полет със санитарен самолет бил изключен, още повече че семейството не можело да поеме разходите за него. Затова Николай се решил на друг вариант – напуснал болницата по свое желание и заедно с жена си и детето им решил да поеме към София с автобус от Милано.

Лекарите били против, защото пътуването можело да се окаже фатално за изтощения му организъм. Николай обаче искал на всяка цена да види майка си за последно. Тук настъпил обратът.

На 7 септември в 13,30 ч миланският Червен кръст получил обаждане от клона в Болоня, на който пък се обадило българското консулство от Милано, за да сигнализира за ситуацията с Николай. Българинът бил решен да тръгне само 90 минути по-късно с автобус за родината си.

Само няколко минути преди тръгването на международния автобус съпругата получила обаждане, че италианският Червен кръст ще му осигури безплатно линейка, за да го откара до София. Разходите поело седалището на организацията в Милано.

На 9 септември сутринта линейка с италиански санитари взела Николай и семейството му и през нощта пристигнала до дома на майката в околностите на София.

Няколко дни по-късно Николай издъхнал, но заобиколен от най-близките си хора в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
32
 
9
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Този свят е Ада. Да се върнеш в България и умреш при своите е такава безсмислица, както да я напуснеш - преливане от пусто в празно. Смъртта обаче е възможност за излизане от ада, ако не си се премятал насам натам из него, в търсене на светското добро.
19
46
 
10
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Всеки ще умре. Този, защо е тръгнал да тормози майка си, да и умира в ръцете !? Коя майка иска детето и да и пукне в ръцете ?!? Като е баща, защо си зарязва детенцето да си прави некрофилски изпълнения ?!
18
2
 
39
 
! Отговори
??? преди 4 години
До Анонимен #4===Усещате ли че подобна статия е малко така резил за България която не се грижи за гражданите си камо ли да показва състрадание към тях.===Естествено. Не сте ли забелязали как се отнасят дори на този сайт щом разберат, че се обаждаш от чужбина. А тя носталгията ни докарва тука. А от добро ли се напуска родна страна? А мислите ли, че е "вълшебна приказка" да живееш не сред свои?
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
поредния копи-пейст тука
16
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 15Средна заплата 2000?. Но аз изкарвам 4000?. ***
15
3
 
53
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Повече такива статии и истории, моля. Светът не е само пари, престъпления, алчност и секс. Има човещина много, просто трябва да й дадем път.
14
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си беше добре в България можеби нямаше да се случи това!!!!
13
11
 
23
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Брей.То в Италия средната заплата е 1800 евро,ти си бил пращал 2000 евро на месец.Не плащаш ли наем,не се ли храниш,нямаш ли други разходи?За да пращаш 2000 евро трябва да вземаш чисто поне 5000.А Италия не е Дания или Норвегия и малко хора вземат такива заплати.Признай си,че излъга и ще те разберем.
12
17
 
2
 
! Отговори
Magikas преди 4 години
Нещо не е таман в цялата работа!
11
41
 
9
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Иначе, трагично - трогателна история. Но, възниква въпроса за патологичните отношения майка-син. Значи загиващия мъж прави и невъзможното да умре в прегръдките на мама. А иначе е баща и му дреме за детето му...нелепо !
10
35
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Какво означава "терминално болен"?Какви данъци и осигуровки е платил в България върху италианската си заплата, та майка му да получава пенсия?
9
25
 
4
 
! Отговори
vn преди 4 години
axa, да, добре, ами майка му що се не метна на самолета тя...
8
1
 
34
 
! Отговори
Алабала преди 4 години
Бог да го прости, млад си отишъл. Детето има нужда от баща, жена му от съпруг. Ех ех пъстар живот.
7
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е що пък точно Николай, аз се казвам така .
6
0
 
60
 
! Отговори
11 преди 4 години
Макар и тъжна история , Евала ,че някой е изпълнил последната молба на човека. Жалко , че нещата са се развили така...
5
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да го прости дано не се е мъчил много.Ракът е много гадна болест..
4
0
 
117
 
! Отговори
Гурбетчия преди 4 години
Много много тежко ми стана на душата като прочетох статията! Да почива в мир.
3
6
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това стана с помощта на Червения кръст от Милано, който му предостави линейка........Добре че е бил Червения Кръст от Италия че ако чакаше на великата ни държава щеше да си умре извън България! Усещате ли че подобна статия е малко така резил за България която не се грижи за гражданите си камо ли да показва състрадание към тях.
2
1
 
81
 
! Отговори
Наглед невъзможно преди 4 години
1. Червеният кръст е свършил нещо истински полезно2. (и по-невероятно) Българско консулство се е погрижило за българин.Като искат - могат. Бог да прости човека!
1
1
 
75
 
! Отговори
Грънци преди 4 години
Все пак е помислил и за майка си. Да не си на неговото и на роднините му място.