Съседите ще избират процентът на такса "сградна инсталация"

Рекламация на изравнителните сметки за парно - до 31 август
Обновена: 28 сеп 2019 11:16 | 28 сеп 2019 11:00, Анисия Иванова
75
Съседите ще избират процентът на такса "сградна инсталация"
Снимка: Булфото

Съседите във входа ще избират какъв да бъде процентът на такса “сградна инсталация” в сметките за парно. Това предвиждат промени в Наредбата за топлоснабдяване, които влизат в сила от 1 октомври.

Решението трябва да се вземе на общо събрание на етажната собственост. Размерът на “сградната инсталация” може да бъде не по-малък от 20 процента и не по-голям от 40 на сто от количеството топлинна енергия за сградата. Досега той се определяше от топлофикационните дружества и от фирмите за дялово разпределение.

За високите сгради, в които има отоплителни инсталации с повече от една зона с открито изпълнение по проект, общото събрание на входа може да избере процентът за сградна инсталация да бъде различен за всяка зона.

Домоуправителите на входа вече няма да получават всички изравнителни сметки за парно на съседите, както досега. Те ще се пращат по мейл или пощата индивидуално на всеки абонат.

Друга промяна засяга сроковете за предаване и рекламация на изравнителните сметки. Топлинните счетоводители следва да ги изготвят до 10 юли и да ги предадат на клиентите до 15 юли.

Досега тези срокове се определяха в договора между всяко топлофикационно дружество с фирмите за дялово разпределение.

Рекламации по отчета на уредите и по изравнителните сметки могат да се правят до 31 август. След изтичане на този срок не се приемат нови възражения и изравнителната сметка не се преработва, се посочва още в наредбата, пише "Труд".

Въведено е изискването всяка абонатна станция да има свое досие, в което да се отразяват регулациите и повредите през годината.

Kлиентите с парно и топла вода, които живеят в чужбина, няма да е нужно да осигуряват достъп на инкасаторите до жилищата си, предвижда друга нормативна промяна. Отчитането на уредите ще става дистанционно, но само ако в имотите на същите са монтирани уреди, с възможност за дистанционен отчет.

За да се спрат кражбите на топло, ще бъдат монтирани пломби на холендрите на връщащата линия от отоплителните тела във всички имоти. Това обаче ще става, само ако живеещите в сградата поискат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
До АнонименНямах представа че Австрия и конкретно Виена ( неколкократно обявяван за най-добър град за живеене в ЕС ) са толкова пропаднали и по-назад от нас ...
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Годината е 1986г. Полша. Без да се натоварят абонатите си изнасят радиаторите на улиците . Получават се пирамиди от радиатори . Генерала / В Ярузелски/ на поляците се изпотява . Нашия Т. Живков е спокоен знае , че няма лабаво.
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има две страни с централно отопление България в ЕС. Другата е пропаднала и е извън ЕС.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е като има колективен договор с топлофикация . Най лесно се управляват масите , / като стадото/ с колектив. Ако топлофикация мине на индивидуални договори ще е по добре за КЛИЕНТИТЕ и ЩЕ еее , ама не ЩЕ еее.
28
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досега ми прибираха 200 лева годишно за сградна инсталация (в апартамента ми няма нито радиатори, нито топла вода). От 1 октомври ще взимат 400 - 500 лева годишно.Както се казва - Да ми честито и дълги години да плащам на крадливата ТЕЦ!
27
0
 
19
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Все повече проблеми се прехвърлят на хората. Да се оправят там помежду си, както могат. Така всеки ще е скаран с всеки и никога няма да се съберат на протести. Администрацията ще си клати краката. Истината е, че техническата компетенция за оценка липсва сред масовото население. ГЕРБ продължават да разрушават установения ред, без да го заменят с нещо по-добро.
26
1
 
14
 
! Отговори
До 23 преди 4 години
България само на думи е в ЕС а иначе си е по старому само , че евроатлантическа. Преди години един чешки художник я нарисува каквато е като турски к...ф
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съседa ще ми избирa кoлкo дa си плaщм нa тoплдфикAция Aз дa не съм роб нa съседa си или тoй нa мен. Чoкундури.
24
3
 
9
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Целият блок няма парно . Аз съм с климатици и камина на дърва за всеки случай та грей се ти с парното и си плащай
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никъде в ЕС не се плаща за нещо без уред за отчитане , каквато е сградната инсталация. Колко и да крадете , ТОПЛОФИКАЦИЯ НА КРАЯ ВЗИМА ВСИЧКО.
22
2
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Уважаеми и други колеги, честито ви ново ограбване! Както става ясно още при пръв прочит, промените имат за цел да накарат абонатите сами да изберат колко да бъдат крадени. Таксата "Сградна инсталация" произтича от законите на физиката, но не би трябвало да е повече от 10 лв. на апартамент.
21
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете си парното всички на инат.Една година ще мръзнете, после ще се молите да ви включат пак.
20
1
 
12
 
! Отговори
Един от Навалицата. преди 4 години
Цирк Народна Република България с все по-вълнуващи представления!!! Клоуните буйстват, а джуджетата си мЕшат кАпите от зор. Сърдечно благодаря и съм признателен на Бог, че живея в сграда БЕЗ ТЕЦ и топла вода!!! Електричеството, колкото и да е скъпо, си е чиста работа и абсолютна Свобода. Пито - платено. Колкото - толкова! Като ми е висока смет ката, изключвам и не плащам. И никакви ТЕЦ, ШМЕЦ, БЕЦ, ЦЕЦ, ГЕЦ, ВЕЦ И ЯДЕЦ!!!
19
6
 
3
 
! Отговори
Баш ПОЧТИ преди 4 години
До АнонименВсъщност Пешката друго иска да каже, а относно топлата вода там да не мислите че няма загуби? За да се осигурява почти веднага топла вода имате две тръби - подаваща за топлата вода и връщаща, топлата вода се върти постоянно с циркулационна помпа за да се осигури топла вода за всички. Хайде сега си вижте тръбите изолирани ли са? Не ? ПРи температура около 50-55 С и не повече от около 20 на в шахтата през която преминават какво става? Бегом всички в час по физика .....
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В никой блок няма да има съгласие, съседите ще се мразят и ненавиждат! ------Защо?Ако са пичове, ще се сплотят повече. Иначе сте недоволни, че някой отвънка ви слага правила.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уау!После обяснявайте как имало празно ново строителство! Всички панелни кочи ни ще се изпразнят от нормални хора и ще останат само с пропадняците.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 14 Пешо, ти *** ли си? Нашият блок няма парно, защото две трети са се отказали от него, но има топла вода.Та *** у смешника разбирачески!Парното и топлата вода са по отделни тръби , бе смешнико!
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябвa всички, aбсoлютнo всички дa зaведaт делa срещу сгрaднa инстaлaция.
14
11
 
4
 
! Отговори
Пешо Парнаджията преди 4 години
Само квичите тука че било скъпо. Който се отказва от отоплението се отказва и от топлата вода айе! От утре почвам да спирам подаването навсякъде където има и един отказал се. Купувайте бързовари и легени че скоро ще поскъпнат!
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знaчи въпрoсa не е дa имa спрaведливост, a съсeдите дa се кaрaт пoмежду си Oпределйте си колкото искaте 20-40 % Смятaйте кaк се упрвлявa Тoплoфикaция и държaвaтa изобщo. Сегa зa дa нaпрaвт нaпук нa Мaнолoвa и ще нaбримчaт пaрнoтo койтo им ГЪРБAВ зa съсед дупе дa му е якo.