Детската градина "по-солена" от училището – за дарения, помагала, консумативи

Сумата намалява за учениците от 11-и и 12-и клас
9 окт 2019 07:00, Елка Василева
33
Детската градина "по-солена" от училището – за дарения, помагала, консумативи
Снимка: "Монитор"

Между 30 и 110 лева се събират в началото на учебната година от родителите на хлапетата в детските градини и училищата, пише „Монитор“.

Сумите варират според възрастта на детето. Родителите на малчуганите от първа група най-често заделят около 50-60 лв., за да осигурят всички необходими помагала, консумативи и играчки и подаръци за госпожите.

На изхода на детската градина обаче сумата може да набъбне до 100-110 лв.

В същото време родителите на учениците в 11-и и 12-и клас минават по-тънко и се бъркат само за застраховка и „доброволно“ дарение, които възлизат на около 30-35 лв. Така се оказва, че „рекетът“ в детската градина е тройно по-голям от този в училище.

След като преди няколко години общините забраниха на директорите да събират средства от майките и татковците, тази роля се прехвърли на родителските колективи и училищни настоятелства. Така в началото на учебната година, съветвани от ръководството, те решават каква сума е необходима.

Средствата обаче се събират на сляпо, разказа пред „Монитор“ родител, натоварен с тази задача в столична детска градина. Причината е, че заради GDPR-a той няма право да получи списък с имената на малчуганите в групата. Вместо това знае само бройката на децата.

Докато родителите на хлапетата от по-горните групи вече са се срещали, то тези в първа, които тепърва се запознават, трябва сами да казват чие е тяхното дете, когато предават сумата. Накрая на отговорника му остава да се надява, че не е пропуснал някого и сметките са точни.

В детските градини най-често сумите се събират за помагала и консумативи за рисуване и писане. Предвидливо още в началото на годината се заделят и пари за подаръци за 8 март, Коледа и рождени дни на госпожите.

В някои градини родителите са задължени да отделят средства и за вода, тоалетна хартия, кърпички, чашки. Пари за килими, филтри за кани за вода, допълнителни шкафчета или други удобства, които липсват в обзавеждането на групата, също могат да бъдат предвидени в началото на учебната година. Ако такива обаче бъдат закупени групово, минават като дарение за детската градина от името на един от родителите. Отделно винаги се заделят и по 10-15 лв. за извънредни разходи.

Като се тегли чертата и се пресметне сумата за помагала и канцеларски материали, подаръци за госпожите и допълнителни удобства, то за хлапе от първа до трета група се брои между 50 и 70 лв.

Децата в предучилищна група обаче излизат по-солено на родителите си. Причината е, че освен парите за родителската каса, консумативи, тетрадки и подаръци, трябва да се отделят и допълнителни средства, за списък с материали за подготвителна група за училище, които всяко хлапе трябва да има. В него влизат индивидуални флумастери, пастели, цветни моливи, темперни бои, острилка, скицник, блок за рисуване, лепило, химикалки, с които децата да пишат и рисуват. За тях е необходим и несесер, в който да ги държат. За да има къде да тренират изписването на ченгелчета и цифри, пък им трябват тетрадки с тесни и широки редове и с големи квадратчета.

За всички допълнителни материали родителите на хлапетата от последната група броят още 50-60 лв. Така, като се добави и сумата, внесена в „родителската“ каса, настойниците излизат общо на минус 100-110 лв.

В училищата с нарастването на възрастта на детето постепенно пък намаляват и средствата, които се събират след родителските срещи. За хлапетата в начален етап – от първи до четвърти клас, се харчат средно между 40 и 60 лв. Те се използват за учебни помагала, застраховки, баджове, чипове, подаръци, като остава и някаква сума в касиера за допълнителни разходи по време на учебната година. Почти във всяко училище се предвиждат и различни суми за лакомства за първия учебен ден.

В същото време от родителите в по-горните класове често задължително се изискват само пари за застраховка. Отделно обаче родителите правят „доброволни“ дарения.

Въпреки че просветният министър изпрати писмо, в което напомни, че събирането на средства за материали, консумативи и ремонти е забранено, тази практика продължава в много школа в страната. Майка на дете в столично училище обясни, че негласно при тях сумата е 30 лв., но ако някой няма възможност да ги даде, не го притискат. В друго школо пък са въвели промоция, ако в него се обучава повече от едно дете от семейство. Дарението за едно хлапе е 20 лв., но ако са братче и сестриче, родителите броят само 30 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЛЕДВА ПЕДАГОГИЧЕСКА СИТУАЦИЯ И ВСЯКО ДЕТЕ ТРЯБВА ДА ИМА ТЕТРАДКА, В КОЯТО ДА ГЛЕДА И РАБОТИ- РИСУВА, ОЦВЕТЯВА, ПОВТАРЯ ПО ПУНКТИР, ЗАГРАЖДА, СЛЕДВАТ ОРГАНИЗИРАНИ ИГРИ ПО КЪТОВЕ- НОРМАЛНО В ДГ ГРАДИНА МНОГО РОДИТЕЛИ НОСЯТ НЕНУЖНИТЕ ИГРАЧКИ, А НОВИ СЕ ЗАКУПУВАТ СЛЕД ТРЕТА И 4 ГР КОГАТО ИГРАЧКИТЕ В КЪТОВЕТЕ СА СЧУПЕНИ, ДЕЦАТА ИГРАЯТ ПОДВИЖНИ ИГРИ И ФИЗКУЛТУРА И СПОРТ, КЪДЕТО Е НУЖНО ДА ИМАТ УДОБНИ ЗА ЦЕЛТА ДРЕХИ- ТОПКИ И СПОРТНИ ПРИНАДЛЕЖНОСТИ ИМА ПО ДГ И ИДВА ПРОЛЕТ И ЛЯТО- КОФИЧКИ И ЛОПАТКИ- КОЙ
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДЕЦАТА В ПРЕПЪЛНЕНИТЕ ГРУПИ В ДГ СА МЕЖДУ 10 И 12 ЧАСА В ДГ- КОЙ ПРЕДЛАГАТЕ ДА ЗАКУПИ МАТЕРИАЛИТЕ- КОМПЛЕКТ ДЕТСКИ КНИЖКИ ЗА ВСЯКО ДЕТЕ- 25ЛВ/30ЛВ, ПАСТЕЛИ, ЦВЕТНИ МОЛИВИ, ФЛУМАСТРИ- ИМА ИЗБОР- ИЛИ ДА ГИ КУПЯТ ЗАЕДНО ИЛИ ВСЕКИ САМ ДА СИ ГИ КУПИ, КОГАТО МАТЕРИАЛИТЕ СЕ ЗАКУПЯТ ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА ИЗЛИЗА ПО ЕВТИНО. ПРИЕМ 7 Ч- ДЕЦАТА ИДВАТ, СЯДАТ ПО МАСИЧКИ И РИСУВАТ, МОДЕЛИРАТ, СГЪВАТ, В УЧЕБНИТЕ СИТУАЦИИ СА НЕОБХОДИМИ ВСИЧКИ ПОМАГАЛА, ПЛЮС ТАБЛА ПО ВСИЧКИ УЧЕБНИ НАПРАВЛЕНИЯ- ЕДНО ТАБЛО 15 ЛВ.
30
0
 
5
 
! Отговори
az преди 4 години
Двете ми деца са в държавна градина в София. Не събираме пари за рождените дни на госпожите. От 50 лева в началото на годината 25 отиват за учебни пособия , другите 25 , които ще стигнат за месеци, се използват за чаши, кърпички и други. Сумата на месец е символична, както и таксите в държавните градини. Не дразнете родителите, на които им се налага да плащат за частни градини.
29
1
 
1
 
! Отговори
Свиня преди 4 години
Това е простия българин в дейстие който иска да изпъкне или да хване индулгенция за своя кешеш или най малкото по-ласкаво отношение. Той е такъв навсякъде корумпиран корумпиращ *** и нещастен...Последните две даже и не подозира че е ...Извинявам се на простия българина ако в къщи командва простата *** от БГ мама и тя се натиска да изпъкне.
28
0
 
1
 
! Отговори
Делигиран преди 4 години
А какво стана с делегираните бюджети? Нали има пари за директора и с тях се плащат заплати, разходи и т.н. Или тези пари там са за поръчки и да минават през фирмите близки до директорите, а даренията са за инстинските разходи?Иначе платихме за - прахосмукачка (иначе щели да метат с метлата), килим - да не стоят на студения под, учебни помагала (това е ок когато не е за предучелищна) и периодично носим кърпички, хартия и прочие 'консумативи'. Ако не се спазва, защо го пише това писмо министъра?
27
4
 
4
 
! Отговори
wtf преди 4 години
и подаръци за госпожите. Легализираха формата на рушвет ли?
26
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 4 години
До Анонимен Много точно!
25
2
 
9
 
! Отговори
така си е преди 4 години
"Учителките гледали и занимавали децата"....."нямало друг избор, трябва да се плаща"......ами за какво получават заплати тогава??? И за какво са подаръците за всеки възможен празник и за рождените им дни? Служителите в другите фирми да не би да имат подобни привилегии, да не би да чакат поздравления и подаръци от клиентите, за това че си вършат работата? Няма такава държава!!!
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-солена е за българите.Някои етноси не плащат нищо.Даже им плащат за да ходят децата им на градина и училище.
23
3
 
5
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Още един "Видим резултат" от приоритета "образование" на еничарската шайка ГЕРБ. Представяте ли си ако Образованието не беше приоритет? Последните слухове за детските градини е, че вече няма да има по 2 учителки, а само по 1. Приоритет?
22
6
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Системата е измислена така защото простолюдието сте стиснати и все гледате да минете тънко. Затова има ниски такси, а останалата част от необходимата сума се събира по други поводи, за да изглежда, че уж давате по-малко. Ако не бяхте толкова стиснати, щеше да има само една месечна такса, обаче тя щеше да е по-висока, отколкото е сега. Безплатен обяд няма.
21
2
 
9
 
! Отговори
Потърпевш преди 4 години
До Не е такаДанъци сте плащали, ама като си продадохте нивите за да построят молове, офис сгради и блокове май не мислехте къде ще ходят внуците ви на градина?
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...подаръци за госпожите...", "...застраховка и доброволно дарение..."Това е толериран рекет от министерството на образованието по схемта - процент за "госпожите", процент за директорите (директорките), процент за инспекторите, процент за министъра!!!"Госпожите" и "Директорките" отчитат ли допълнителните приходи в данъчните си декларации?Къде гледат "антикурупционните" отдели и полиция???МАФИЯТА в образованието и медицинита в БГ са толерирани от ...!!!
19
3
 
14
 
! Отговори
Митьо преди 4 години
Голям рев з а тия подаръци и дарения. Ако ще и по 500 лв. да са на година, какво толкова, тия лелки в градината взимат по 500 лв заплата, разбирам ги. Рахат си е държавната градина, 40 кинта н а месец, храна цял ден, частни а под 1000 лв няма на месец. Който не е успял да се уреди на държавн а го питайте как дарява по 10 бона годишно на частника, дали му е хубаво..
18
9
 
4
 
! Отговори
Мария Гаргамел преди 4 години
До 16Тея, дето сте баби и дядовци в София можете сами да си гледате ***. Градините и яслите са с предимство децата, дет нямат баби в София да помагат. Правилно не са ви приели. Вий сте лесни
17
0
 
10
 
! Отговори
Потърпевш преди 4 години
Моето ходи на частна в София, още в договора е записано 100 лева годишно за материали, но като идеш да ги дадеш ти казват, че всъщност били 150...Никой не те кара насила, ама плащаш като поп, защото друг избор няма...
16
5
 
5
 
! Отговори
Не е така преди 4 години
До АнонименЗащото моят внук е аут от детската ясла, в която е ходила дъщеря ми! Не е така. Данъците, които сме плащали са отивали за благоустройството на столицата, не на някой друг град. И не може да се сравнява труда на няколко поколения с труда на 1 един за 1 или 5 години. Излиза, че не е социално да се отчита труда на родителите ти , а е социално някой новодошъл държавен служител да е с предимство!
15
0
 
1
 
! Отговори
Една майка преди 4 години
Отделно, че освен тези еднократни доброволни дарения, който се оказаха задължителни, се плаща и всеки месец една не малка сума за консумативи, която се събира и за периода когато децата са във ваканция- лятна ваканция. Плюс, закупуване на материали за училището регулярно.Видях, къде отиват част от парите-източват се от директора като уж има видеонаблюдение-такова функциониращо няма-бутафорни камери, направен ремонт за хиляди- несъобразно избрани материали, че да се налага ремонт след мах. 5г
14
0
 
19
 
! Отговори
Дани преди 4 години
Аз лично не разбирам това с подаръците за рождените дни на госпожите. Нашите дори не са споделили кога имат рожден ден и видно не очакват нищо от нас. Не мисля, че е неуважително. Никога не са ни искали и пари за килими, пердета и други подобни. Условията в градината са прекрасни за символичните такси, които заплащаме. Учителките са мили и отговорни и дори не намекват, че са недоволни. Честно казано, ми идва малко в повече тази показност и подмазване, които се практикуват на някои места.
13
0
 
5
 
! Отговори
Дани преди 4 години
Дъщеря ми е трета група в детска градина в Бургас. Тази година събрахме само по 10лв за едно помагало и канцеларски материали на децата. В първа група сумата беше 50лв, но 25лв бяха само помагалата, които не се осигуряват от общината. С останалите купихме материали и малко играчки. Във втора група събрахме 30лв за помагала и материали. За 8-ми март всяко дете подарява цветя на учителките, а символичен подарък като ваучер за книжарница и голям букет от групата подаряваме за тържеството.