Топ професиите на бъдещето: Медсестра, акушерка, учител

Продавачи, сервитьори, бармани стават излишни
83
Топ професиите на бъдещето: Медсестра, акушерка, учител
Снимка: Pixabay

До 2034 година топ професиите по търсене на пазара на труда ще са медицински сестри и акушерки, учители по общообразователна подготовка за среден и начален етап на образование.

Прогнозата е на доц. д-р Ралица Ганева от изследователски екип, направил средносрочни и дългосрочни прогнози за пазара на труда, съобщи БТА.

Още по темата
По думите на експерта въпреки демографската криза и проблемите с раждаемостта, ако България внедри образователните политики, които са стандарт в Европа, ще има все по-нарастваща нужда от учители.

Според нея учителят ще остане много важен на пазара на труда поне следващите 15 години.

През 2024 г. в образованието се очаква да бъдат заети 204 хиляди души, от тях половината ще са над 50 години, а 80% ще са жени.

С намаляващо търсене ще бъдат продавачите, заради намаляването на сектор търговия, което от една страна се дължи на демографията, а от друга - на преструктурирането на икономиката.

Все по-малко ще се търсят сервитьори, бармани и готвачи.

В средносрочен план се очертава, че професиите, изискващи по-ниска квалификация ще намаляват, а тези със специфична квалификация ще стават все по-важни на пазара на труда, обобщиха експертите.

Значително нарастване на заетите се очаква да има и в държавното управление, като водещите професии там ще са административни и приложни специалисти.

Все повече ще се задълбочават регионалните дисбаланси на пазара на труда, ще се увеличи делът и на работниците над 55 години.

Очаква се към 2034 година най-нисък брой заети да има в Северна България - Видин, Монтана и Силистра.

Най-много хора със завършено висше образование ще се търсят в София-град, Пловдив и Варна, със средно и основно в София, Пловдив и Бургас.

Всеки четвърти през 2024 година ще работи в преработващата промишленост.

След 2020 година влиянието на негативните демографски процеси ще доведе до намаление на заетостта, като за периода от 2020 година до 2034 година спадът в заетостта ще бъде около 6 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
25
 
! Отговори
?!?!?! преди 4 години
То и сега са топ търсени, но и топ неплатени тези професии ... Какво проучване и за какви прогнози за след години говори тая ?!?!?
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Медиците заслужават високи заплати, ако се вършат работата добросъвестно, не са търгаши и грубияни. В което трябва да убедят първо себеподобните си. Кой ви определя правилата? Нали уж именити медици. Вие първо е нужно да се уважавате взаимно.Тук един, представил се за лекар, писа, че негов колега пребил сина си да не ставал лекар! Лекар пребил сина си!!! И сина му сега печелил добре като университетски преподавател. Къде и как като университетски преподавател, смея да попитам?????
42
0
 
15
 
! Отговори
абе преди 4 години
Най "топ" са и ще са лекари и сестри. Ако си болен- НИЩО не можеш да работиш, ако ще да е хиляда пъти "топ".
41
7
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
--2034г? - Бг няма да я има! ---хахаха какви оптимистични прогнози!
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глюпусти... До преди 10 години професиите, които днес са топ - не съществуваха.А тази госпожа вече знае кои ще са след 15 години. И то не само знае, ами са и професии на стотици години, които никога не са били ак пък топ...
39
3
 
20
 
! Отговори
рамзист пети преди 4 години
Чуждите историци ще пишат за България че е имало държава която се е самоунищожила.и всички са избягали и са останали само велможите.
38
1
 
1
 
! Отговори
бъдеще за младите преди 4 години
Ще ста немуруди.Хаерлия да е
37
5
 
2
 
! Отговори
БатБулгар преди 4 години
Интересно ми е, кой Сатана ви говори от бъдещето? Как така не вярвате в Бог (материализъм, човека бил произлязал от ***) пък вярвате на някой си за Бъдещето>><<< последно вярващи ли сте или не>?? Вярвате ли на баба Ванга или вярвате на някой от интернет за Бъдещето??? Много плоски разсъждения, журналята пак се изложиха.
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бла-бла-бла-бла
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26 Управителят на БНБ не носи видяхме , ама не знам каква отговорност носят медиците ?
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко продавачки и сервитьори ще се търсят и след 50 години , а държавната администрация нараства , ама и цената на доматите също . Като няма кой да и дава пари ще спихне гумите / администрацията / .
33
0
 
5
 
! Отговори
Не. преди 4 години
Щом осъзнаваш, че психическото ти състояние не е нормално, значи още не си. Към момента си само невротик. Осъзнаваш, че си болен - панически атаки, фобиии, обсесивно-компулсивни разстройства, неврастении, депресии и т.н.Когато спреш да осъзнаваш, че си болен, вече ще станеш жертва на психоза - шизофрения, парафрения, манийно-депресивно разстройство.Много хора, които работят въпросните професии са в рисковата група на страдащи и заболели от тези класифицирани в СЗО болести.
32
2
 
8
 
! Отговори
Прогностик преди 4 години
Топ професии - рентиер и ДОБ (добре облечен "бизнесмен")
31
5
 
6
 
! Отговори
Няма бе... преди 4 години
До Анонимен 29В цял свят, на пазарът на труда, липсват 1 000 000 програмиста или както е по-точно да се наричат IT специалисти. В ООН има около 180 държави. Все някоя ще ги лапне. Не ги мисли програмистите.А по темата - няма да са това топ професиите. Но, виж, топ професия винаги ще бъде да си лакар. Учитилят, също, би могло... Ама едва ли.
30
1
 
31
 
! Отговори
Народна преди 4 години
До тогава няма да има мед сестри 2034г.от лъжливи обещания току що си видях заплатата вдигната е с50 лв и вече е 720лв мед сестра в интензивно кардиологично отд 2ра мбал София
29
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
програмистите сега се мислят за голяма работа ама в бъдеще ше духат супата.
28
2
 
21
 
! Отговори
Абе у нас... преди 4 години
Заложете на продавач, барман и сервитьор. Със сигурност ще получавате повече пари нетно от медсестра, акушерка и учител. Особено ако имате опит, курсове... В Европа това не са ниско престижни професии. Опитайте се там да се правите на паша и да третирате персонала на бар като слуги. Не става.Няма как да ви задминат учители, мед. сестри и акушери. Гаранция.България е на географски кръстопът. На кръстопът се правят:1. Пътища2. Бензиностанции3. Мотели и хотели4. Кръчми, ресторанти, бардаци
27
3
 
20
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 4 години
А в реалният живот има на всяко 2-ро заведение "Търсим сервитьори". Ама така като съм ви забелязал какви ги пишете вие отдавна сте си в някакъв ваш свят.
26
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цената на труда в България е подценена. А уж се водим пазарна икономика, но само цените на стоките са такива. Видя се например че управител на БНБ взима хиляди, но не носи никаква отговорност, нито финансова, нито съдебна. А медиците отговарят за живота ни.
25
4
 
24
 
! Отговори
до 24 преди 4 години
В това май само ти си вярваш.Имаш ли представа какво е някой да е в тежко състояние и да се опитваш да го спасиш?Такъв стрес какъвто има в медицинските професии го няма никъде другаде!И след 30 години работа с това,че пред очите ти умира човек не можеш да останеш равнодушен.Повярвай ми ,че това не е като да видиш машина дето се е повредила,та може и след седмица да я ремонтираш.Всички медицински специалисти заслужават по високи заплати и ако не ги получат ще отидат да работят другаде или друго!