Не сме расисти, престъпленията от омраза в Англия - 103 хил. за година

В островната държава има ръст на този вид престъпления с 27 %
Обновена: 17 окт 2019 09:34 | 17 окт 2019 09:23,
152

Гордеем се, че България е една от страните, които не са допуснали депортиране на евреи към лагерите на смъртта. Със страх и известни изключения, като арести със свински опашки, приехме на наша територия десетки бежанци от размирни райони по света.
Още по темата
Въпреки всичко това, в понеделник на мача с Англия видяхме нацистки поздрави и животински подвиквания от трибуните на националния стадион, които накараха световните медии да обобщят, че българите са расисти.

"В България проблемът е, че никой не търси сметка на тези, които ни лепят лошо име. Преди 10 години искаха да запишат сирийчета и афганистанчета в училище в ковачевско село, но хората отказаха. Да не говорим за всички изстъпления след това с бежанците", коментира журналистът Бетина Жотева.

По думите ѝ това е европейска тенденция. В студиото на "България сутрин" тя показа графика, в която се вижда ръст на престъпленията от омраза в Англия и Уелс. От 2015 до 2019 г. техният брой се е увеличил с 27% до 103 хил. в рамките на само една година.

"Не приемам никакви обяснения от типа "не можем да ги намерим и да се справим с тях". Това е група, две, или три, които се наемат от футболни клубове, федерации, партии и икономически формирования, за изпълнение на гнусни поръчки, за които им се плаща добре", категорична е Жотева.

"Самите медии претоплиха предварително манджата. Една от основните теми беше дали ще има расистки подвиквания на стадиона. Има нещо ненормално в цялата ситуация. Българският отбор не играе за пръв път срещу чужди отбори с играчи с друг оттенък на кожата", каза от своя страна социалният антрополог Валери Личев пред Bulgaria ON AIR.

Експертът е на мнение, че когато се боиш от другия, в общността ти се опитваш да се капсулираш. А чувството за малоценност може да избие в групови явления.

"Едва ли тези деца имат понятие от нацисткия поздрав. Тези хора нямат сериозен интелектуален бекграунд, нямат идеал за живота си, нито идея за социална промяна. Тенденцията към себегероизиране е твърде голяма. Такива възможности за изява са добре дошли за тях. В момента градят идентичност по скандален начин", обясни Личев.

И подчерта, че футболът позволява да избиваш комплексите си, да се почувстваш нещо по-значимо от това, което си в реалния живот. Трябва да има катализационен център, тъй като при една по-сериозна криза може определена група от маргинали да се включи в насилие, предупреди социалният антрополог.

"Добре е, че Борислав Михайлов си тръгна. Знаем какво направи за 14 години. Всичко, което той е изградил в БФС, си остава същото, само без него. Не мисля, че ще има кой знае каква промяна", каза още Жотева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни расисти сме и колкото повече искаме да го скрием, толкова повече се доказва че сме такива. Бойко оня ден по гелевизията не знаеше думата за чернокож и си върти езика кво да каже, ама вика не сме расисти. *** пародията на държава и общество, тиня.
12
1
 
18
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Проблема се корени в това, че държавата и политиците ни действат расистки против работещите! Че не е нормално семейства които плащат всеки месец по 1000 лева данъци на тая държава да не получават дори жалките 40 лева детски, а семейства с отрицателен принос за обществото да взимат с хилядите само защото са се размножили! Тази позиция на галеници на властта защото гласуват за "правилните" и останалите води до расизъм! А той освен нормалните си реакции води и до такива гаменчета като тия на мача!
11
1
 
23
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Как един "експерт" не застана и не каза истинската причина за расизма в България? Какво мълчите по един от кардиналните проблеми в обществото ни? Проблема е в дупедатите ни, че с данъците ни развъждат индивиди с нулев принос за обществото и за тях има само права, а ние данъкоплатците имаме само задължения! Проблема е, че за държавата един индивид които е с нула дни трудов стаж и нула стотинки платени данъци е в пъти по ценен отколкото данъкоплатец които всеки месец плаща по 500-600 лева данъци!
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То нашето стана "А вие защо биете ***?"?Паднали сме - паднали. Ясно е, че не можем да играем и то не само футбол. В треторазрядна държава всичкото й е треторазрядно.Че сме глу пави и некултурни, не можем да носим на бой и на истина - и това е ясно.Сега що търсим кал под чужди нокти?Поради горното, най-вероятно.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чампоева какво се изказва?
8
0
 
11
 
! Отговори
АЗ преди 4 години
Мисля, че имаме перманентно "ВИНОВНО" поведени по всеки един въпрос. Много ни е страх, какво ще кажат другите. Никакво самосъзнание. Е друг е въпроса, че и винаги действаме постфактум. Мислех да пиша и за футбола ни, но по добре - НИЩО
7
9
 
20
 
! Отговори
PPK преди 4 години
На средния българин му е съмнителен даже другоселецът, камо ли друга раса, религия, сексуална ориентация, и прочие различия, това идва от генетично вродения страх и селски светоглед.
6
1
 
18
 
! Отговори
У.Ю. преди 4 години
Идеята да се оправдаваш за нещо е автоматично признание, че си гузен. Защо всичките ни "разбирачи", заемат такава позиция? Казали англичаните. Те малко ли глупости казват? Още след първата заплаха за прекратяване на срещата нашият отбор трябваше да бъде изведен от терена. Нямаше да има катастрофална загуба и целият свят щеше да разбере, че имаме позиция, която не признава, че сме расисти, а сега какво? Бити и ..!
5
12
 
23
 
! Отговори
Зарко Попа преди 4 години
Баш сме си расисти, българите най-тежко преживяват притока на всякакви маси хора в Западна Европа, по чисто расистки подбуди и всякакви форми на нетолерантност, пък, особено в провинцията, някоя дама да се омъжи за цветнокож, родът й се смята за опозорен завинаги.
4
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ЗАТОВА В ОНОВА ВРЕМЕ ИМАШЕ НАБЛЮДЕНИЕ - КАК И КОЙ ЩЕ ПРИСЪСТВА, КЪДЕ ХОДИ С КОГО ГОВОРИ. А СЕГА ВСЕКИ ИДВА В БЪЛГАРИЯ И ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА.НЯКОЙ НЯКЪДЕ ВЪВЕЖДА ТАЗИ ТЕНДЕНЦИЯ ЗА ПОВЕДЕНИЕ.
3
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако расизъм е да не допускаме брадати, радикализирани елементи в страната, които да ръгат с ножове, да карат камиони по коледни базари и да се самовзривяват - е тогава съм расист!
2
0
 
16
 
! Отговори
Христомати преди 4 години
Дискусията е много по-интересна от заглавието
1
3
 
24
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Големи експерти, няма що. Не става въпрос да си мерим простотиите с англичаните, а да си мерим добрите постижения. Нека бъдем положителен пример, а не да ползваме слабостите на другите като извинение да не се развиваме