Какво ядат децата? 1/3 от българчетата - с наднормено тегло

Здравословното хранене събра малчугани и шеф майстори на кухнята
Обновена: 21 окт 2019 15:43 | 21 окт 2019 15:19, Анисия Иванова
47

Темата за здравословното хранене събра деца и шеф майстори на кухнята. Събитието се провежда на фона на тревожната статистика, в която страната ни се нарежда на челните места по брой на децата с наднормено тегло.

Според проучване на УНИЦЕФ броят им се е увеличил със 120% от 90-те години насам.

Инициативата цели да обърне внимание на това какви храни консумират децата и какви продукти е добре да присъстват в менюто им.

"Семейното възпитание е едно от най-важните неща. Първите седем години са определящи за това децата ни да бъдат здрави. За четвърта година работим по темата за здравословното хранене. За първи път обаче включихме и малчугани от детските градини, защото е важно от съвсем малки те да бъдат провокирани да опитват продукти като магданоз, лимон и други", сподели шеф Ангелов пред репортерът на Bulgaria ON AIR Гита Манолова.

Той посъветва родителите да избягват заведенията за бързо хранене, както и да четат етикетите.

"Колкото по-малко неща са изписани на опаковката, толкова по-добре", допълни шеф Ангелов.

България се нареди сред държавите, в които децата с наднормено тегло най-бързо са се увеличили през последните години. Страната ни е на шесто място по този показател, според мащабното проучване на УНИЦЕФ. Експертите на Детския фонд на обединените нации са изследвали здравния статус и качеството на хранене на малчуганите в 41 държави от цял свят. Те са установили, че в осем от тях броят на затлъстелите хора на възраст от 5 до 19 г. е скочил двойно за последните 26 г.

Сходен проблем като нашия с бързо затлъстяване на подрастващите имат Турция, Унгария, Хърватия, Словения, Полша и Словакия. Най-драстично обаче е положението в съседна Румъния, където броят на децата с проблемно тегло е скочил със 170 на сто.

Според УНИЦЕФ около 200 млн. малчугани по света се хранят нездравословно. Това означава, че поне едно на три деца под 5-годишна възраст е недохранено или с наднормено тегло.

Почти две на всеки три бебета между 6 месеца и две години не ядат неща, които поддържат оптимален растеж и развитие на мозъка и тялото, а това обикновено води до трудности при учене, понижен имунитет, повишена чувствителност към инфекции и понякога смърт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
не знам какво ядат ама имам познат лекар с 35 години стаж казва ми таково нещо като през последните години не съм виждал имам пациенти по на 20 години с хипертония няма да е само от спортуването причината са *** които ядем
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново, драги читатели, поредната порция платени анти-български "новини" за да се чувстваме страхотно! Като гледам хората в България, са доста по-слаби, особено децата в сравнение с други "съюзници".
15
0
 
2
 
! Отговори
Mute преди 4 години
Моя син отслабна чак когато започна да подпетва съученичките си!
14
2
 
1
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
Най-важно е да се събори капиталистическата система и хората пак да са свободни да консумират качествена храна!
13
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълняването се дължи на генни мутации или на хормонални дисбаланси.Лоша обмяна на веществата и забавен метаболизъм.Има хора който колкото и да се тъпчат дори и със на големтие мазнотии и сладки пак никога не качват колограми. А други малко да хапнат нещо по калорично и веднага качват килограми. Просот всичко им се лепи и се превръща в мазнини.Гени. Не може да избяхаш от тях.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей расисти! И прасетата са хора!
11
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 4 години
До: номер 8 (Бау)Ами не знам за това училище.Но сред децата на колегите също почти всички са кльощави. Според мен даже не се хранят достатъчно, а не обратното което ни се вменява!Нали постоянно си разменяме дрехи - по-големите деца като ги износят ги взимат по-малки.Една колежка имам само, тя е слаба но мъжът и е "мечо", съответно синът им е бая охранен. Генът - пак повтарям!
10
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
"сподели шеф Ангелов пред репортерът на Bulgaria ON AIR Гита Манолова."Вие сериозно ли? РепортерЪТ????
9
1
 
3
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Ядат демократизъм
8
2
 
10
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До българинНе знам откъде си, но класа на сина ти е по-скоро изключение. Живея до училище и пазарувам от магазина до него. Пълно е с дебелаци и постоянно са на касата с лъскавите опаковки и кенчетата хел.
7
4
 
7
 
! Отговори
българин преди 4 години
Бе стига с тия измислици-премислици бе!Кой ви ги спуща?Противно на легендата, една лъжа, особено ако е плоска, и милион пъти да я повторите си остава лъжа.В класа на сина ми знам само едно дете с наднормено тегло, и то само защото и баща му и майка му са такива!Значи, генът е определящ!
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А лавките още си продават бо клуци по училищата...В училище вместо да се движат и да играят физическо ми покриват *** нормативи - едип бяга, 24 го гледат как го прави. А по белия свят има игри по интереси - танци, футбол, тенис и т.н.Тука - нормативи. Смешници!Кучетата си лаят...
5
2
 
8
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Постоянно дъвчат. Всяко междучасие се купува нещо. Отделно енергийните напитки, пълни със захар.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ми изтрихте коментара? Нима ви обидих с напълно резонния си въпрос - като питате в заглавието "Какво ядат децата", какво отговаряте в т.нар. си статия? Само общи приказки.Ама се жегвате, когато човек ви покаже кусурите-.Ми заглавие имате - пишете по него! Във втори клас в училище се пише двойка, когато учителката едно те пита,а ти друго отговаряш. "не ядат неща,които поддържат оптимален растеж и развитие..."И кои са тези храни?Децата могат по-добра статия да напишат. Че се и обиждате!
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да ядат, ако не се движат много време на открито, все ще е зле.
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в държава в която 1/3 от гражданите и са под прага на бедност и 2/3 едвам се държат над този праг няма голям избор от храна , а иначе казано ядат каквото сварят .
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моето дете напълня, когато стана ученик.