В Германия не всичко е розово. А защо българи заминават там?

Историите на преподавател, камериерка, социален асистент, хористка
Обновена: 5 ное 2019 21:41 | 5 ное 2019 20:45, Елка Василева
241
В Германия не всичко е розово. А защо българи заминават там?
Снимка: Дойче веле

Преподавател в университет, камериерка, социален асистент, хористка - четири истории на българи, работещи в Германия. Дойче веле разговаря с тях в София, минути преди да напуснат България.

Международната автогара в София. В края на лятото. От тук всеки ден стотици български граждани заминават за чужбина. Едни - за кратко, други - завинаги.

След броени минути поредният автобус ще потегли за Германия. Пред входа му вече се е образувала опашка. Според Германската статистическа служба през 2018 г. всеки ден по 74 българи са емигрирали във Федералната република.

Днес в Германия живеят над 330 000 българи, като почти половината са се преселили в страната през последните 5 години, а над две трети от тях са на възраст под 45 години.

"В Германия не всичко е розово"

А хората, които всеки момент ще се качат в автобуса? Какво ги е накарало да заминат за Германия? Дали отиват там за дълго? Или просто ще гостуват на някого?

Една усмихната млада жена споделя, че се е преместила в Германия през 2013 година. Тогава е била на 25 години. Решението ѝ да замине дошло спонтанно - отворила ѝ се възможност за работа и тя тръгнала, без да се замисля. Името ѝ е Гергана Бориславова. Преди да се премести в Германия, е работела като хорист в Държавния музикален театър в София.

Още по темата

"Изкарвах чисто на месец 327 лева. Ситуацията беше нетърпима, всеки на мое място би постъпил по същия начин", обяснява тя.

Според нея много от българите, напускащи родината, се решават на тази крачка заради проблеми от финансово-битов характер. "Идвайки в Германия, те си мислят, че всичко в тази страна е розово, но истината е, че и тук пари се изкарват трудно. Конкуренцията е жестока. Непрекъснато трябва да се доказваш, че си добър, че можеш, че имаш потенциал и качества."

На този етап тя не смята да се връща в България, но силно вярва, че някой ден това ще се случи. "Надявам се, че за България ще дойдат светли дни, но те ще настъпят само ако ние, хората, излезли в чужбина, се обединим, сплотим и пренесем опита, който сме добили зад граница. Ако някой ден се върна, моята цел ще бъде чрез опита, който съм добила тук, да направя нещо ново за България", казва Гергана.

На същото мнение е и 36-годишният Деян Радев, който преподава финанси в Бонския университет. От следващата година той смята да продължи академичната си кариера в България. Вече проучва различните възможности, защото е решил, че на този етап би имал много по-голям принос към науката в родната си страна, отколкото в Германия.

"Получих достатъчно от Германия и сега искам да предам опита си на младите. Целта ми е, като се върна в България, да преподавам така, че младите хора да не изпитват нужда да търсят знания навън. Освен това искам да докажа, че дори и в България могат да се правят научни изследвания на световно ниво", обяснява Деян.

Разказва още, че навремето заминал не по политически или икономически причини, а заради желанието за личностно израстване. "Никога не съм имал за цел да напускам България, но и не съжалявам, че го направих, защото Германия ми даде много. Чувствам сe добре тук, но след 13 години в Германия мисля, че ми е време да се върна", споделя Деян.

Пред автобуса има и хора, които за първи път в живота си ще пътуват в чужбина. Например 52-годишната Мариана Андонова. Тя е видимо разтревожена, не ѝ е лесно да се раздели с България. Заминава за Германия, за да работи като камериерка за шест месеца. Разказва, че съпругът ѝ починал преди 7 години, но едва сега, след като дъщерите ѝ пораснали, се решила на тази крачка. Казва, че никога не си е представяла да работи нещо подобно, но финансовите обстоятелства го наложили. "Отивам, за да изкарам малко пари. Ще карам, колкото издържа. Но ще се върна, защото не мога да си представя да бъда далеч от децата си", заявява Мариана.

"Хората в България са все по-изморени и намръщени"

И 50-годишната Елка Илиева споделя, че е вдовица. Трагедията в семейството ѝ обаче се разиграла, докато вече работела в Германия. Тогава ѝ се наложило да вземе най-тежкото решение - или да се върне окончателно в България, за да се грижи за децата си, или да остане и да осигури финансовата стабилност на семейството. Избрала второто. Днес Елка живее в Нюрнбрехт и от година и половина е социален асистент на възрастна жена с деменция. Очарована е от семейството, при което е попаднала, и споделя, че за времето, в което работи при тях, е получила повече признание, отколкото за целия ѝ 30-годишен трудов стаж в България.

За разлика от останалите 50-годишната жена е категорична, че не желае да се връща в родината. "Уморих се да се боря със системата. Осъзнах, че в България нещата никога няма да се оправят. 30 години чаках някаква промяна, но тя не дойде. Виждах, че работим, трудим се, но не вървим напред, а назад. Опитвах се сама да променям нещата около мен, но нямах подкрепа. От година на година нещата ставаха все по-зле и по-зле. Това ме амбицира да замина", обяснява Елка.

Според нея хората в България стават "все по-намръщени, изморени, демотивирани и изнервени". Тя обаче е оставила децата ѝ сами да решат къде ще продължат житейския си път. "Като всяка майка аз искам най-доброто за тях, но в крайна сметка и те са личности и имат право на мнение. Аз не мога да решавам тяхната съдба", завършва Елка.

Шофьорът подканва пътниците да се качат в автобуса. След минути ще потегли. И ще ги отведе до Мюнхен, Франкфурт, Кьолн, Мюнстер. Много от тях ще останат там дълго.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още по темата: Германиябългари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво доказване, каква конкуренция. В Германия има много работа, никой на никой не се доказва. Отиваш и работиш според нивото на езика и квалификацията. Получаваш си заплатата и дори да си да най-ниското стъпало живееш достойно. Истината е, че масово българите не само в Германия не знаят и не искат да учат чужд език. Истината е, че са в чужбина само да за изкарват пари, защото в България работа много, заплащане никакво. Единици са добре. Над 70 % са доход под СРЗ.
25
7
 
3
 
! Отговори
до Копировачката преди 4 години
Дзелке Васливкува бъобще не те е срам да крадеш от интернет и при това без да си променила и една буква , чудя се какво си завършила като Диплома , щот тва дето го работиш го може всяко едно дете тоест копирай и постави
24
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във България ще останат Герберските мижитурки на хранилка, полицаи, роми и пенсионери. Няма да има безработица, хората ще са избягали, няма да има пенсии, тогава глупавите същесва гласували за ГЕРБ ще разберат каква грешка са направили. Да ви е честита първата ромска държава. Сега ромите са още по силни и ще видите от къде изгрява слънцето.
23
4
 
27
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
Не е само заплащането бе, стига с тези пари. Парите няма да оправят инфраструктурата, демографията, престъпността, здравеопазването го забрави и д-р. Я виж в интернет развитие китайски градове или японски. Там инфраструктурата е на ниво. Там нямат диви римляни дето живеят на държавна хранилка и нищо не правят. Само демографски кризи имат, ама така. Не може да вкараш жените да работят и после да очакваш да раждат деца. Да бяхме, като Иран. До 2050 стават от 80 на 100 милиона...
22
4
 
37
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Заминават, защото се чувстват не на мястото си тука,Колкото и да не ви се вярва има и свестни българи.
21
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радио Дойче Веле, Радио Свободна Европа ги лъжеха 45 години, че в Западна Германия е много хубаво, а в Българи я не е. И вече 30 години продължават да вярват на лъжите им.
20
8
 
13
 
! Отговори
меринжейка от Швеция преди 4 години
Чувстваме се добре и не ни пука за никого. Поздрави на меринжейките от германия
19
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите си искат феодалния строй. Искат да си имат силен лидер да ги командори и да ги дои.Още на времето е било така. Даже като не сме имали цар след турско, вместо да станем демократична държава сме се молили на запада да ни даде нов Цар за си имаме силен лидер.
18
13
 
29
 
! Отговори
от немско преди 4 години
Чувствам се супер прекрасно в Германия и мразя софия
17
6
 
47
 
! Отговори
селко преди 4 години
Изборната активност показа ,че народа е уморен от тези 30 безсмислени години наречени преход.Рушене , кражби , лицемерие и ето всички лека полека заминават навън.Ниското заплащане е основната причина хората да напускат страната.
16
13
 
5
 
! Отговори
Toi преди 4 години
До 12 еи клошар гаранция имам повече пари от теб и мога да пътувам с каквото си искам но ме е страх със самолет икакво правим сега кажи бе умник
15
4
 
10
 
! Отговори
Майтапчия преди 4 години
До ЖоТова не може да бъде, др. Малинов ще го опровергае!
14
2
 
14
 
! Отговори
да анонимен 5 преди 4 години
До АнонименПрибирай се в България или научи немски, от 5 думи 2 са ти сгрешени. kein/e scheis/e
13
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес целокупния български народ се прекланя с благодарност пред величието и мъдростта на върховния лидер на капиталистическата революция в източния блок на ЕС - Доктор Генерал Борисов.Благодарение на негова смела държавническа позиция Република България с всеки изминал ден все повече затвърждава позицията си на регионален лидер и стабилен верен партньор в евроатлантическото семейство.
12
18
 
20
 
! Отговори
13 преди 4 години
Нито автобус, нито самолет. В Германия има норвежка секта *** - вампири, които подкупват социалните служби, да отнемат децата на българи и им пият кръвта. А в България е супер, кеф ти руснаци, роми, кеф ти чалга, ракийка имаме, сланинка, киселото зеле е на една ръка в гаража, пускаме чалгата и полицията не идва за глупости. Икономиката расте, никнат тераси с асансьори, какво друго искат?
11
16
 
36
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ВСЕКИ ден 74 българи емигрират във ФРГ, където "не всичко е розово" и нито един не емигрира в Русия, където всичко е бозаво.
10
16
 
45
 
! Отговори
vai преди 4 години
България е най мизерната държава пълна с ци.....г...ни.Тук нормален човек няма работа
9
7
 
41
 
! Отговори
бивш преди 4 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави :)
8
54
 
15
 
! Отговори
Наистина е странно преди 4 години
Защо хората бягат при положение че България става все по богата?Имаме рекорден износ, рекорно ниска безработица, най високия БВП в историята.Ръста на заплатите е двуцифрен. Средно с 10% за миналата година.Всеки месец се регистрират стотици нови фирми и вече сме регионален лидер при високите технологии и ИТ.Имаме все по високи приходи от туризъм. И летния и зимния туризъм се развиват добре.А и държавата вече придоби европейски вид. Градовете със нови улици, нови паркове, ремонтирани училища.
7
43
 
20
 
! Отговори
13 преди 4 години
Не отивайте в Германия, там ще ви убият джендърите, за тях вие сте втора ръка хора. Преди месец в Германия, град Карлскрон убиха Българин на 18 години. За тях винаги ще сте втора ръка хора, докато за руснаците вие сте братушки и заедно пием ракия с кисело зеле. Стойте в България, както виждате с добро управление напредваме и тук сме останали качествените хора, а предателите ги наръгват в чужбина, всяка седмица има по един случай. Бъдете малко патриоти.