Кървава статистика: 21 велосипедисти загинали у нас за 10 месеца

327 са ранените, а 1400 колоездачи са получили глоби
6 ное 2019 13:21,
55
Кървава статистика: 21 велосипедисти загинали у нас за 10 месеца
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

За изминалите десет месеца са загинали 21 велосипедисти при пътни произшествия, а 327 са ранени. Това каза главен инспектор Илия Георгиев от Пътна полиция по повод приключилия първи етап на акция "Зима" за контрол на водачите на велосипеди, съобщава БТА.

Още по темата
По данни за последните десет месеца с фишове са наложени глоби на почти 1400 велосипедисти, като са издадени повече от 500 наказателни постановления.

Илия Георгиев отбеляза, че велосипедистите са много уязвима категория участници в движението и следва водачите на МПС да се съобразяват с тях, да проявяват толерантност и да ги пазят на пътя.

Той припомни, че водачите на велосипеди трябва да се движат в колона, а не един до друг, както и да използват предпазни каски, фарове и светлоотразители.

Както е известно все още не е заловен шофьорът, блъснал и убил велосипедист на кръстовището при стадион "Локомотив" в столицата. Издирват се и очевидци на тежкия пътен инцидент.

От СДВР апелираха хората, станали свидетели на инцидента или разполагащи с информация за водача или за автомобила, да подадат сигнал на тел.: 112, 02/982 0516 и 02/982 0069.

Иначе от Пътна полиция отбелязаха, че следващият етап на акция "Зима" ще бъде върху подготовката на превозните средства за зимното време - гуми, светлини, чистачки и контрол над пешеходците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото двумилионна софия няма нормален градски траснпорт има едно метро което о бслужва 30 % от града другото е манталитета и модата да настпиш голфа и бмв то нищо че са на по 20 години велосипедни алей има само на наяколко места в софия ,като в центъра не са свързани помежду си...останалото е рисунка на асфалта. Всичко е комплекси з амалоценности и политика.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американската демокрация превърна хората в животни!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да ви обяснява някой стресиран младопенсиониращ се титан на мисълта, знайте че става дума за двадесет кинта. И то ипотека има, и то жина храни.
19
7
 
11
 
! Отговори
ВелоАвтоПешак преди 4 години
Откъде да започна, направо се чудя и мая. Полицаите не си четат закона, а тръгнали акция да правят.И все пак - уверете се, че имате светлоотразители и светлини. Ползвайте жилетка, но знайте че не е задължителна в града. Каските не са задължителни за велосипедисти и няма да бъдат скоро, поне доколкото зависи от мен. Ползвайте каска, полезно е не само през зимата. Знайте правата си, а ако се съмнявате - искайте от полицаите да ви прочетат от сборничетата в джобовете им точния член на закона, който твърдят че нарушавате. Ако полицай намери в закона задължение за каска и жилетка за велосипедисти
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мноо скапана държава. И колелетата и колите ...
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Газ бе, няма се плашите.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Запознат 2Не само за лимузини, но и за велосипедисти е забранено да карат по морската алея във Варна. Вземи та прочети Закона за движение по пътищата.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Браво на теб. Значи си постоянно в нарушение. Очевидно не си си направил труда да прочетеш частта от Закона за движение по пътищата уреждаща правата и задълженията на велосипедистите.
14
4
 
17
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Каквито са пешеходците, такива шофьорите и велосипедистите. Ако така продължаваме инцидентите ще зачестяват. В град, като София ми е много интересно как ще бъде регламентирано цялото това мероприятие. Трамваи, тролеи, велосипедисти, шофьори, спирки в средата на булеварда. 5 км да минеш разноглед ще станеш. Ако шофираш, караш колело и т.н риска да де случи удар е голям. Господ да ни пази.
13
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
99.9%от koлездачите са напълно лyди!!!
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
карам си аз със 20-30кмч и пред мен профучава баща на колело с детето си в скута си. добре че човека до мен ги видя да идват, че се провикна, успях да спра на време...не знам правилно ли е да чувствам вина и уплаха?
11
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"..че велосипедистите са много уязвима категория участници в движението и следва водачите на МПС да се съобразяват с тях, да проявяват толерантност и да ги пазят на пътя... "Същите като част от моторджиите - всеки е длъжен да се съобразява с тях а те с никои. Как да ги пазиш, като на тях самите явно не им е мил жовта, но са готови да почернят нечии друг. Изскачат на платното без да се огледат, завират м/у колите. Абсолютно нетолеранти към трафик, правилник няма...
10
4
 
15
 
! Отговори
65 преди 4 години
Все повече стават,все по нахални.Правят се на Шумахер.Да не говорим колко пострадали ще има с тротинетките.Те са по опасни.Като змии се вият и заобикалят.Тепърва се почва
9
2
 
11
 
! Отговори
Запознат 2 преди 4 години
Във Варна е нормално да караш лъскава кола купена лизинг по морската алея, което е пригодена само за пешеходци и велосипедисти. Не са малко инцидентите точно там между велосипедисти и мпс, но нали трябва всичките заведения по морската ивица да правят пари....
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема си е в сами велосипедисти - много нахални, не спазват никакви правила, карат където им падне, въобще джигите в пълния смисъл на думата.
7
1
 
15
 
! Отговори
Вечер преди 4 години
Снощи един велосипедист си караше в голямо задръстване пред мен. Нямам нищо против хората с колелетата, но този човек НЯМАШЕ НИКАКВИ ОЛИЧИТЕЛНИ ЗНАЦИ, това е опасно за него самия: - на колелото е с тъмни дрехи- няма светлоотразителна жилетка- няма каска, - няма мигаща червена светлина отзад, - няма фар отпред, Верно , че караше в дясно. Но шофьора пред мен явно го видя в последния момент и рязко натисна спирачи и изви в дясно. Катастрофата с двете коли беше на косъм.
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хвърчат по паркове и пешеходни зони в нарушение на всякакви нормативни изисквания. Пресичат изненадващо с висока скорост на велосипед пешеходните пътеки. Дори на червена светлина. Досега не съм вядял оборудван със звънец. Извън населените места без светлоотразитени жилетки. Вечер по софийските улици между колите без каквато и да е светлина. Карат по магистралата. По извънградски пътища карат в колона по двама или трима. В лентата по България посредата. Трябвало да го приемам като цял автомобил?
5
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТова като си с колело да слезеш от него и да буташ, за да пресечеш е най-голямата глупост. Все едно да слезеш от колата и да я буташ като пресичаш влакова или трамвайна линии. За жилетките съм съгласен донякъде, въпреки че дори и нормални светоотразители по дрехите вършат същата работа. В чужбина на места си ги окачват по дрехите все едно са коледни елхи...
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко за загиналите, но с подобна инфраструктура и организация на движението, това може да се очаква. По-скоро велосипедистите трябва да разберат, че рискуват живота си и да се откажат от опасните участъци. Голяма част от водачите на леки МПС в момента са неконтролируеми, а като добавим и тежките камиони, наистина си е опасно да караш колело. Т.нар. велоалеи пък застрашават пешеходците. Колелото е за друга държава, не и за нашата.
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аман от тия колелета. Заслужават да го фанеш и да му налупиш колелото на главата. Нито карат по правила, нито използват отразителни жилетки, нито пресичат бутайки колелото както е по закон и накрая чак и с претенции.