30 години след 10 ноември: 30-те култови фрази на прехода

Вижте кои цитати запомнихме въпреки годините
Обновена: 10 ное 2019 10:13 | 10 ное 2019 07:15, Красимир Ангелов
169

"За Бога, братя, не купувайте!" Вероятно най-знаменитата фраза от политик за отминалите 30 години. С нея тогавашният премиер Димитър Попов се обърна към гражданите, малко след като цените на стоките бяха освободени. Снимка: Булфото

На днешния 10 ноември се навършват точно 30 години от началото на демократичните промени в България.

По този повод Dnes.bg събра за вас 30-те най-култови фрази на прехода, изречени от емблематични политици и ръководители на страната през това време.

Някои от тях са казани в тежки моменти, макар днес да звучат комично. Други предизвикаха скандали, а трети са си откровени майтапи, изречени от устата на сериозни държавници.

Нека си ги припомним в следващата галерия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
13
 
! Отговори
123 преди 4 години
От всичките ***, Дедо е най-големата.
98
1
 
3
 
! Отговори
ЮТЮБ преди 4 години
В последната реч на Тодор Живков от 1 ноември 89-а, Тодор Живков казва - че Унгария го послушала, Унгария прави демокрация 23 октомври 1989 г. Събитията в Полша и Унгария се развили по техен сценарии. 4-18 юни 1989 г. - "Солидарност" победи на изборите в Полша. Тогава Вагенщайн има сдс-плакати на балконът си.
97
3
 
11
 
! Отговори
Мамка.. преди 4 години
Продадохте народа продажници те се знаят.
96
2
 
14
 
! Отговори
честно преди 4 години
А за Бисерите на Бойковото царуване ще има ли статия??? Поне 3 тома трябва да се издадат. Трябва да са поредица със заглавие:,, Аз съм *** и вие сте проЗти,значи ШЪ съ разбереме..."
95
0
 
11
 
! Отговори
само питам преди 4 години
,, Дръж маркуча си в изправност" лаф на Бай Тошо ли беше? Иначе за прехода, аз се сещам като СДС-то викаше ,,Кой не скача е червен".
94
2
 
21
 
! Отговори
аз помня това,а вие? преди 4 години
,,Стягайте коланите", ,,Времето е наше " и ,, Яжте постна пица". Защо ги няма като култови реплики?
93
0
 
12
 
! Отговори
Любен Беров преди 4 години
"Нека депутатите да влезнат в залата, а не обратното"Иван Костов"ЕС не е място където извита ръце и погазват национални интереси както мнозина си мислят"Емил Кюлев"Приватизацията не е направена хора като вас да забогатеят, а хора като нас"
92
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста по-паметни реплики има. Избра ли сте най-тъпите.
91
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До грабеж. А бе ти не крадели в СОЦА. Не построили си вила с крадени материали и крадено време от работата. Ми то всичко си има граници и вечно няма. Така е и на Запад.
90
3
 
9
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Денят на Банана и маймуните МУ!
89
4
 
32
 
! Отговори
Грабеж преди 4 години
Кой разпарчатява и приватизира,а после разсипа българските заводи?Кой унищожи бъкгарското земеделие и животновъдство?Кой съсипа енергетиката ни?Кой управляваше тогава?Помним!Който и да е начело на държавата вече нищо не може да направи.Изкопано е до дъното.Милиони потърсиха препитание извън страната.Нямаме здравеопазване,овразование,работеща икономика.Тотален спад в култура,родолюбие и знание при младите.Трагедия,откъдето и да погледнеш и най лошото-апатия и безверие,че може да стане по добре.
88
2
 
19
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
когато отвориха границите и хората се юрнаха да пътуват,и като се върнеха споделяха,абе,западняците назад срещу нас да тръгнат,ние пак няма да ги стигнеме,и така 30 години по късно,ние правим една крачка-те западняците десет,и все някой ни е виновен.
87
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 87. Но излиза прав. Това е 1992г. Свалено е правителството на СДС с 4 гласа от продажното гласуване на ДПС и БСП. БЪЛГАРИЯ спира реформите. Настава хаос в икономиката точно от правителството на Беров. Тогава с Далавери, шашми, подкупи или казано с една дума тръгва МАСОВАТА КОРУПЦИЯ . На партията ДПС А. Дотан снимка 18.
86
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сн. 18. А. Доган демона управлявал. И то се вижда какво е.
85
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фраза 1992г. Потвърдена във времето."България пропада от Живковото, Беровото и Виденовото правителство."- Филип Димитров. Свалено е правителството от ДПС и БСП. САМО С 4 гласа на седмия месец. 1992г. Тогава се каза че демокрацията в България е седмаче - недоносче заради шалварите.
84
3
 
1
 
! Отговори
Мишкаа преди 4 години
На снимка 4 - селски тарикат.
83
5
 
23
 
! Отговори
тру стори преди 4 години
Всички са гадни и долни комунистически престъпници!!! Обхванали са властта като пиявици и не се пускат от 44та насам.... сега се пишат само по-модерни и не вкарват хората в лагери...проклинам ги всички тях, престъпници и крадци, бял ден да не видят и те и децата им, затова,че докараха народа до такова жалко положение....проклети да сте, не всичко е пари и власт и дано го разберете по най-ужасния за вас начин!!!
82
2
 
3
 
! Отговори
майна преди 4 години
нашия Село Атанасов пак е изпъкнал пред другите с простотията си
81
2
 
23
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Две са фалшиви! "Танковете да дойдат" на Младенов(Фалшифицирано е -Станко да дойде)и на Желев "Исторически нещата никога не се повтарят. Или ако се повторят, то е веднъж като трагедия, втори път като фарс" Те са на Маркс. Спестили сте на Тиквата за "Кофти матрял' ,а Тицин не е трябвало да го отразявате.
80
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато се откъснем от братската прегръдка на русия ще започне истинския преход.