Свикваме с капитализма, но не и със социалното неравенство

"Галъп": Готови сме за пазарна икономика, но само абстрактно
159
Свикваме с капитализма, но не и със социалното неравенство
Снимка: архив, Ройтерс

У нас макар и бавно свикваме с пазара и с капитализма, но не можем да свикнем с голямото социално разслояване. На думи пазарните отношения се приемат. Когато обаче стане дума за конкретни измерения, хората у нас са скептични.
 
Изводът е от социологически данни на "Галъп интернешънъл", обявени на Младата кръгла маса, организирана от "Галъп" заедно с Института "Иван Хаджийски". Поводът е тридесетата годишнина от началото на промените у нас. 

Ако през 1992 и 1993 г. 40% са приемали, че е нормално хората да се разделят на бедни и богати, то през 2013 г. този дял е вече 53%, а сега е 57%. В същото време намаляват дяловете на несъгласните – от 46% в началото на 90-те до 35% сега. Намалява и делът на колебаещите се.
 
Сред привържениците на реформаторската сила СДС през 90-те и сред привържениците на дясноцентристката сила днес – ГЕРБ – неравенството се приема по-добре, в сравнение с привържениците на самоопределящата се като лява БСП.

При БСП едва сега с малко надделяват онези, които възприемат разслояването, докато преди години, и особено в 90-те картината беше обратната. Тук се наблюдава прогрес в годините, посочват социолозите.
 
Масово е съгласието с твърдението "Доходите на най-богатите не бива да надвишат повече от три пъти доходите на най-бедните". Това съгласие е устойчиво в годините и е характерно и за дясноцентристкия, и за лявоцентристкия електорат у нас (макар и в различна степен). Почти няма промяна в нагласите в годините.
 
Това може да обострена социална чувствителност пред сериозните неравенства у нас, но може и да е липса на готовност да се приемат ежедневните характеристики на новото общество. Данните събуждат хипотезата, че обществото ни е готово за пазарната икономика, но само на абстрактно ниво. Българите като че ли приемат капитализма, но още не могат да приемат капиталистите.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
17
 
! Отговори
42 преди 4 години
Капитализмът е най- вредният човешки строй, водещ до личностна, морална и интелектуална деградация. И то бавно по най- лошия начин. Но той се опира на едно важно човешко качество- алчността. Ако на този свят не бяха създадени парите, най -висшият дяволски инструмент, нямаше да има и такава човешка алчност. Но светът макар и мъчително ще узрее за следващия етап- християнският социализъм,сегашният свят преди края му е чистилището и гробището на долните човешки страсти.
66
9
 
5
 
! Отговори
Патладжикладжийски преди 4 години
Имаме "луксът" да сме видели колко струка комунизмът.Мерси.
65
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да на времето Тодор Живков обикаляше страната като страната беше строителна площадка !Бойко Борисов комуниста демократ!
64
0
 
5
 
! Отговори
дърт преди 4 години
Свикнала на босия петата да настъпва пирона.
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много бих искал да знам.Ако БСП се саморазпусне и затрие.Герберските овци заблудени.Тогава ли ще се сетят.Че оплювайки БСП Държат именно по този начин д-р Борисов на власт?!!! -:) Леле леле....Съмнявам се дали пак ще вдянат!
62
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Преди изборите по стар комунистически обичай Бойко Демократичния взе че уволни председателя на БФС Борислав Михайлов !Каква мутро демокрация от ГЕРБ!
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както свикваме с капитализма, така ще свикнем и с неравенствата.Те си вървят ръка за ръка, просто са по-големи и отчетливи от завоалираните през соца.
60
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другите държави в ЕС затова са по-добре от България, защото ножицата между бедни и богати не е толкова много разтворена, както е в България. Даже в Румъния, която е най-близо преди България, ножицата между бедни и богати е 6,5 пъти, а в България е 8,2 пъти и продължава да се разтваря.
59
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Fake news. Rbg ima trudovo i socialno munisterstvo s lakurani pastri nokti i gerdani. Goranov, kolko mu e budjeta na toz biser zornicov. Respektivno kolko bg leva sa platili bg trudesti se v tosi fond 2018 godina i kolko prozrachno go razpredeliate, koga, kade?
58
4
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Днес по стар комунистически обичай Бойко Борисов е уволнил шефа на болницата в Пазарджик!И с право Болницата държавна (Комунистическа )
57
3
 
7
 
! Отговори
akud преди 4 години
пълни глупости. малко хора . предимно градските кибици се интересуват от доходите на богатите. всички други се интересуват с минималната заплата да е повече от това да ти стига за жизнения минимум. а за всяка по висока професия да не е разликата 30 лв. всичко е много просто. но бг чорбаджите са алчни нашенци....
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 60. Нов бърдак със стари к. И не ставаЩом са старите.Значи не е " нов"! Схващаш ли? Едва ли щом пишеш глупости!
55
2
 
4
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Щом управниците ни не искат да основат българска държавна банка, нека ние българите основем частен фонд за отпускане на заеми!
54
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Къде е пазарната икономика След като държавата е най големия работодател ???Пак и как ви лъжат демократичните комунисти от ГЕРБ
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При населние на България 0т 7 милиона, 3 пъти разлика в доходите между бедни и богати, означава, доходите на 1 милион и 400 хиляди най-богати в България да са по-високи три пъти от доходите на 1 милион и 400 хиляди най-бедни. Тези, които не приемат това съотношение си представят най-бедния и най-богатия и викат "не може".
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навсякъде е така. Ножицата между бедни и богати се разтваря още повече, а средната класа прогресивно изчезва. В Германия вече 40% процента от населението се страхува, че един ден вече няма да може да си позволи наема си и ще остане на улицата. Социалното недоволство тепърва ще нараства. А шефът на ЛИДЛ печели по няколко милиона на час от продажба на бок.луци.
51
2
 
10
 
! Отговори
Тролъ преди 4 години
Народа не е узрял да се справи със комуниста Бойко Борисов!
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 30 години няма комунизъм и социализъм, а има демокрация и пазарна икономика, но някои още бълнуват, че сега е комунизъм, надявайки се на светлото капиталистическо бъдеще.
49
7
 
1
 
! Отговори
Американ преди 4 години
С разлика в доходите до три пъти никой няма да е богат и паразитизма ще цъвти.Щом и "десните" споделят подобно ограничение, не са никакви десни, а са си ачик *** в акъла.
48
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" капитализъм" ли? Аз виждам продължението на комунизма вече 30 г Един и същи човек вече повече от 10 г..Преди това Костов и върхушката му 10 г.Та разлика от Живковизма не виждам за съжаление!

Спонсорирани публикации