Без пари за първия ден от болничните? Синдикатите гневни, бизнесът доволен

Работодателите пресметнали, че над 1/3 от болничните са на здрави хора
229
Без пари за първия ден от болничните? Синдикатите гневни, бизнесът доволен
Снимка: Pixabay

Остра реакция на синдикатите предизвика решението първият ден от болничния да не се заплаща от работодателя или държавата, а да е за сметка на служителя.

КНСБ и КТ "Подкрепа" ще обявят общи синдикални действия. Президентът на КНСБ Пламен Димитров бе категоричен пред БНР, че няма да го допуснат.

Още по темата

По думите му това е несправедливо и не решава проблема с фалшивите болнични.

"Тези около 60 млн. лева, колкото струва в момента плащането на първия ден от болничните от работодателите, да бъдат взети от джоба на българския работник и служител. Майките с малки деца до 2-3 години обикновено десетина пъти годишно излизат в болнични, защото техните деца боледуват. Това значи половин заплата на тази майка да бъде иззета. Как и по каква причина и защо трябва да бъде дадена на работодателя, вместо да бъде от джоба на работника или на тази майка. Не виждам основание за това. Това няма да реши проблема с фалшивите болнични по никакъв начин", каза Димитров.

Според него е добре, че минималната пенсия скача на 250 лева от догодина.

Бизнесът приветства решението да не плащат първия ден боледуване, а увеличението на най-ниската пенсия не смятат за добра новина. 

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал изрази пред БНР задоволство от обявеното решение за първия ден болничен. В момента бизнесът поема първите три дни боледуване.

"Откакто действа този режим, разходите за болнични са се повишили три пъти, а броят им два пъти", посочи той.

Според него това е "най-масовата измама и кражба".

"По наша оценка над 1/3 от болничните са на здрави хора. Ние имаме средно за година от порядъка на 11-12 дни боледуване на наетите в България, а под осем са в ЕС. Тази мярка, макар и недостатъчно решителна, е правилна", смята Васил Велев.

По думите му годишно се произвежда с 2 млрд. по-малко като БВП заради фалшиви болнични листове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умен народ, а стои и пише!Утре на площада, там заявете позицията си!
172
0
 
25
 
! Отговори
Мария преди 4 години
Аз съм на 30години,майка на две 3годишни близначки и батко на 6 години.В къщи болестите и лекарствата са по 3.Работя и почти през месец ползвам болнични.Съзнавам ,че създавам дисконфорт на работодателя,но мога ли да си зарежа болни децата,при положение,че няма кой да ги гледа и са много малки ,а всяка стотинка е ценна?
171
0
 
23
 
! Отговори
говедо преди 4 години
В България да си човек звучи страшно.
170
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
- Вдигат годините за пенсия,- Не се плащат реални осигуровки заради криене на доход,- На лекарите се плаща въпреки че си "осигурен",- Плащаш за да си осигурен - Но няма да се плаща 1-ви ден болничен, после 2-ри, после 3-ти, а после въобще... Е, защо да се плаща отпуск и да има само 40 часа работна седмица? Защо не се коментира как в някои фирми, отпуската е химера!
169
4
 
15
 
! Отговори
Бай Аню преди 4 години
Има и по-зле... В Англия не плащат първите три дни. Направо е ужасно. Хората ходят болни на работа особено нископлатените работници през зимата , заразяват другите. Как да му кажеш че ще разболее и тебе като знаеш че го прави заради парите, наема, сметките...Капитализъм братя... Нали скачахме на площадите преди 30 години...Д го духа народа...
168
0
 
15
 
! Отговори
Еми Грантова преди 4 години
Важното е, че българите се връщат от чужбина, за да работят при "новите условия", както каза една министърка наскоро. И ще се връщат все повече при ставащите все по-добри условия. Пък и щом министър го казва ние какво има да мислим.
167
9
 
2
 
! Отговори
До 184 преди 4 години
Имам решение на твоя проблем. Що ме станеш работодател? Да те видим от другата страна как е.
166
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да повярвам! За 13 години имам по-малко от 30 дни болничен. Не казвам, че някои не злоупотребяват с болничните, но това лесно може да се види при анализ и решението е взето без мисъл. Определено управляващите почват да губят с всеки изминал ден. Това решение е некоректно, необосновано, нехуманно и единствено в полза на работодателите. В повечето случаи, именно те лъжат държавата, защото не осигуряват служителите си на реалния доход. Няма ли достатъчно добри адвокати...
165
3
 
19
 
! Отговори
1 преди 4 години
Аз пък казвам,че работодателите са мошенници,защо само първия болничен ден,нека правителството,да приеме закон,за пълна забрана,рабодотателите,да плащат заплати,те това искат,народа да им работи безплатно.
164
1
 
12
 
! Отговори
Ко преди 4 години
Какво търпим още?
163
1
 
21
 
! Отговори
Няма да стане преди 4 години
Това е тест за нас нормалните хора, до къде и колко сме готови да поемем и изтърпим. Е аз мисля, че няма да стане тяхната, този път. Засягат твърде много хора , а ние не сме толкова примирени.
162
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България няма бизнес !!!Има олигархия на държавна(народна) издръжка !!!Стачка!!!
161
0
 
12
 
! Отговори
мракобес преди 4 години
За депутати и министри важи ли?За един приятел питам.
160
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едва ли повече от 1 болничен на 5000 е фалшив. Просто гледат как да плащат по-малко и после се чудят защо няма кой да им работи. Плащането за първите три дни го прехвърлиха към работодателите, защото работодателите караха работниците да си взимат фалшиви болнични, когато няма работа.
159
2
 
14
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
По едно и също време държавата реве, че имало демографска катастрофа и нямало пари за пенсии и в същото време приема подобни решения! После се чудят защо младите българи заминават в чужбина. ... Фирмите губели от фалшиви болнични. ***, не е луд този, който яде баницата! Нямат ли си фирмите "Личен състав", които да обиколят домовете на всички "болни" между Коледа и Нова година? Излиза, че съвестните работници ще трябва да плащат на скатаващите се, защото на фирмите така е по-лесно!
158
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даа работникът и работодателя са скачени съдове.Но единият е все празен а другият Прелива.
157
1
 
12
 
! Отговори
префложение преди 4 години
Който ползва отпуск или вдига температура да се наказва с бой с пръчки пред целия колектив . За назидание. Записът от инквизицията да се качва в Туитър.
156
0
 
18
 
! Отговори
13 преди 4 години
2025 ГЕРБ ще приеме нов закон, работника да плаща на работодателя за да остане на работа. Само тогава Думусчиев и Пеевски ще са доволни и България ще е на първо място в ЕС по растеж.
155
1
 
13
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Работя във фирма в която,ако излезеш болничен губиш 700лв.(във вид на бонуси).Всяка фирма може да се бори срещу фалшивият болничен.
154
0
 
28
 
! Отговори
Име преди 4 години
Работя в офис по 9 часа на ден. От септември до сега ме разболяват ходещи болни на работа за втори път, общо за 10 дни на антибиотик. Лечението ми излезе около 150лв без "глезотиите" като пресни плодове, витамини, мед и пилешки супички. Плътно на легло, със зверски болки в ушите и синусите. Върнах се все така с болест на работа и си доизкарах 4 дни на бюрото между носни кърпи и хапчета, защото "не изглежда добре вече". Накрая и ме попитаха дали си починах. Ми да, почти си починах.