Грипът ще закъснее с една седмица, удря ни през декември

Има нови щамове - Бризбейн 2018, Канзас, Виктория И Пукет
23 ное 2019 10:00,
40
Грипът ще закъснее с една седмица, удря ни през декември
Снимка: Pixabay

Закъснение в разпространението на грипната зараза се наблюдава в цяла Европа. Тази година се очаква болестта да се появи в началото на декември, разкри проф. д-р Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести по bTV.

Още по темата

При това ще се появи с нови щамове - Бризбейн 2018, Канзас, Виктория И Пукет, за които нямаме имунитет, т.е. има по-голяма вероятност да се разболеем.

Всяка година Световната здравна организация определя кои ще бъдат най-разпространените грипни вируси и въз основа на това се приготвя ваксина. Практиката се е наложила от факта, че когато в северното полукълбо е лято, в южното е зима и там се проявява грипът, което дава възможност да се определи кои ще бъдат щамовете през годината.

Ваксинацията е закъсняла в цяла Европа именно защото СЗО е забавила да определи кои щамове да бъдат включени във ваксината.

„Тази година посрещаме по-подготвени грипа”, заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, който отбеляза засиления интерес към ваксинацията срещу болестта и фактът, че са били осигурени безплатни ваксини за възрастните хора в България.

Все пак нивото на ваксиниране у нас е по-ниско, отколкото например в САЩ, отбеляза проф. Кантарджиев.

Много е опасно, ако се развие грипна пневмония. Смъртността в тези случаи е много голяма, заяви проф. Кантарджиев и препоръча при затруднения с дишането веднага да се търси лекарска помощ и то в болница.

Родителите на малките деца трябва да бъдат много внимателни, напомни лекарят.

Проф. Кантарджиев разкри, че има и нови случаи на морбили в Пазарджишко. Заразата е била донесена от дете, завърнало се от Франция и затова той препоръча скоро завърналите се от чужбина да не бързат да се видят с всички роднини, защото това може да има лоши последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
22
 
! Отговори
евртъ преди 4 години
Все пак хората си контролират климата и знаят кога да пръскат,във вятър няма как да пускат грип,ще го отвее в полята и горите,няма да заразяват катериците и чакалите я,те не могат да пазаруват от аптеката.
17
2
 
12
 
! Отговори
Ветеринар преди 4 години
Тия дето са се ваксинирала, пак са се минали.Докато дойде грипа и имунитета изтекъл. Ха,ха..!
16
0
 
15
 
! Отговори
историк преди 4 години
До БгЛекарДа,когато са ваксинирали войниците участвалив ПСВ и после бум на грипа. ПСВ е първата война в историята,в която се използва химическо оръжие,бомбардировки,и явно биологично оръжие.
15
19
 
3
 
! Отговори
БгЛекар преди 4 години
До Анонимен 5-мнго си пр ост и неграмотен,първия грип се появява в края на Първата Световна война,т.нар. испанска болест и умират около 20 милиона души,а не се появяява преди 20-30 години както твърдиш,аама какво ти разбира кухата ти комунистиеска глава,тя едно знае да бърори,колкоо лошо е при демокрацията,и колко хубаво ще ни бъде,ако сме с кремълското гномче
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно заради дъждовете се налага самолетите на нато да закъснеят с 1 седмица с пръскането,защото е облачно и няма да ни хване качествено.
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демек няма файда от ваксините, ама вие все пак се ваксинирайте.
12
4
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Ако общувате редовно с господин Нъсеч, няма грипен щам, който да ви засегне!Уточнение: "Господин" или "другаря" Нъсеч. По избор и предпочитание. Държи, обаче, на Нъсеч!
11
0
 
29
 
! Отговори
ья преди 4 години
Инфото от лабораторията за разпространение ли е ?
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идва с БДЖ
9
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да го пуснат преди празниците та да си вземем болнични! Аптеките и Личните лекари да захлебят по празниците. Властта да спести някой лев от пенсии като умори 10-15 пенсионери.Всички да са доволни за Коледата!
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грипът не лови кралицата, краля и подопечните им височества, затова живеят до 90-100 години.
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как само знаят кога точно ще дойде ! Да не си помислите, че има нещо нередно
6
1
 
36
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Казаха ли къде точно ще го пускат?
5
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ясно че ги пръскат. Това е индустрия за стотици милиарди в глобален мащаб. Пускат ворусите и продават лекарства и ваксини. Едно време нямаше такива грипове. Старите хора много добре помнят. Нямаше такова неяо като "грип". Тия вируси се появиха преди 20-30години. Долу горе по същото време когато дойде демокрацията и глобализацията.
4
5
 
24
 
! Отговори
Групи Грипанчев преди 4 години
Лошо, от ФАЩ закъсняват със една седмица със пускането на грипа!
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грипът е като политиците - бърка ти в джоба, дава си големи отпуски и постоянно те занимава със себе си.
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
откъде знаете къде,кога и какви вируси?да не би вие да ги произвежадате и пръскате?
1
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно имат технически проблеми със самолетите дето пръскат вирусите. Ама нищо ще наваксат.Нали миналата седмица напръскаха обилно със аерозоли и затова сега изведнъц температурите паднаха със 10 градуса и през деня няма слънце вече една седмица въпреки че през ноща има ясно небе.