Насила вегетарианци: Ядем с 30% по-малко свинско заради чумата

Цената на месото продължава да скача, а и в Европа вече било скъпо
Обновена: 25 ное 2019 11:02 | 25 ное 2019 11:01, Камелия Цветанова
50
Насила вегетарианци: Ядем с 30% по-малко свинско заради чумата
Снимка: Pixabay

Африканската чума по свинете (АЧС) намали потреблението на свинско месо у нас в последните месеци с около 30%. Това съобщи за "Монитор" свиневъдът Вихрен Димитров.

Още по темата
По думите му епидемията е станала причина за унищожаването на около 120 000 прасета в индустриалните свинекомплекси. Броят им представлява над една пета от общото им поголовие, което е било преди чумата да се развихри в страната, като това е и една от причините за драстичното поскъпване на свинското месо у нас.

"Когато избухна чумата, цените на живо тегло се увеличиха от 2,50 лв. за килограм без ДДС за угоени прасета, а сега вече е 3,20 лв. и продължава да върви нагоре. Вече и в Европа няма ниски цени на свинското месо, от където се правят доставки за големите търговски вериги у нас", каза още Димитров.

Килограмът вече струва почти 8-9 лева, и то на едро.

Само през септември цените на свинското са скочили с цели 45%. Това са най-високите цени на месото за последните 10 години, отчитат и от Комисията по стоковите борси и тържищата, която следи равнищата на едро.

Търговците признават, че за месец цената на свинското е скочила с лев-два.

От свинефермите обясняват високите цени с недостига на свинско след бума на африканската чума.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минаваме на телешко, няма да се дадем на веганите!
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До як програмистМоля те, при с опитите да демонизираш една група хора, за да си избиваш ядовете. Комунизма свърши.
6
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не мога да разбера наглостта и дързостта с която лъжат хората, че тук било евтино а в Европа скъпо при наличието на интернет и безброй българи зад граница! Храната тук е в пъти по-скъпа от на запад, да не говорим какво ядем, за горивата няма да коментирам!
5
22
 
14
 
! Отговори
Жо преди 4 години
МОЙ РОДНИНА, през 80-те години, работеше в голямата месарница на "Графа". Каза ми, че са им докарали 17-годишно размразено свинско месо от Държавния резерв. Продали го и никой не разбрал, че е 17-годишно. В онези години свинското се продаваше винаги с кокал по 5,60 лв/кг.А Хамбургския салам беше по 3,60 лв/кг. Сетете се, колко месо е имало в салама и колко сланина и соя.А, за кренвиршите тогава излезе вица, че ги правят от тоалетна хартия. За аромат, слагали и употребявана...
4
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По соц време комунистическата чума ни беше направила тревопасни, а сега се оплаквате, че свинското ви поскъпнало и сте станали насила "вигетарианци", защото ядете телешко !
3
30
 
7
 
! Отговори
Як програмист преди 4 години
Нямам проблем да плащам и 100% повече за свинско - вкусно е и ми помага да поддържам мускулна маса.бедняците да му мислят.
2
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви лев два, месото е скочило най-малко с 5 лева! Македонки и варени наденици от 6 лева на 10 лева, нищо че са сложили цени 9,99, то си е пак 10 лева! Ами яжте си ги, всичко е изкуствено надуто, в Испания месото си е 2,50 евро извинявайте, в Англия е също по-евтино, айде моля!!
1
4
 
33
 
! Отговори
Софиянка преди 4 години
Чума смешна работа. Народе докога ще ни лъжат. Особено тоя със свинската мас.