Експерт: Българската гроздова ракия няма кой да я бие!

Фестивал събира над 300 вида ракии и спиртни напитки
26 ное 2019 20:36, Елка Василева
21
Експерт: Българската гроздова ракия няма кой да я бие!
Снимка: архив, Булфото

Българската гроздова ракия все още няма кой да я бие не само на Балканите, но и в света, смятат организаторите на Rakia и Spirits Fest 2019. Това заяви пред БТА Ивайло Жеглов, организатор на събитието.

Седмото издание на Rakia и Spirits Fest 2019 ще събере над 300 вида ракии и спиртни напитки от Балканите и света и ще се състои на 29 и 30 ноември в НДК.

Посетителите на феста ще могат да дегустират многообразие от отлежали сливови и други ракии от съседна Сърбия, най-доброто от дестилерия Тиквеш от Северна Македония, гръцко ципуро и узо, а специалисти на турски ракии ще демонстрират с аптекарска точност пропорциите на лед, вода и ракия.

Над 40 са производителите и вносителите, които участват на фестивала, като всеки от тях има над 15 вида ракии и спиртни напитки в портфолиото си. Идеята на феста е всеки един от производителите да може да си потърси търговци, да тестват новите си продукти на пазара. Има ракии, които за първи път ще бъдат показани и не присъстват на пазара. Друго предимство е, че посетителите ще могат да разговарят директно с технолозите, които да ни обяснят и как най-добре да употребяваме напитките.

Сред екзотиките са ракия от пъпеш, тиква и фурми - само част от плодовото разнообразие, което ще присъства на фестивала. Между изложителите ще има много златни и сребърни медалисти, а техните продукти ще могат да бъдат дегустирани и закупени от търговската зона. В гурме зоната дегустаторите ще могат да се "подсилят" с традиционни наши и балкански мезета, приготвени от гурме майстори.

Предвиден е и един лек прочит към по-младото поколение, което не иска да консумира ракията в чистия й вид, а именно миксолози или т. нар. майстори на коктейлите, които по време на феста ще приготвят напитки пред самите посетителите.

Най-престижното и най-голямо подобно събитие на балканските напитки у нас привлича все повече посетители от страната и чужбина, твърдят организаторите. Гости на фестивала ще бъдат посланици и представители на посолствата от Косово, Грузия, Турция и Испания, Южна Африка и др. Сред представителите ще има и такива от Китай. Те ще представят един изключително интересен продукт - ракия от метличина, която навлиза на нашия пазар въпреки много странния си и специфичен вкус и цената от 350 лв. за бутилка.

Сред хитовете на миналогодишното изложение е била сръбска ракия с 23 каратово злато в нея - "златна ракия", чиято цена съответно е "златна". На феста ще присъства и ексклузивен щанд с около десетина бутикови напитки - от Швейцария, Италия, Германия, скандинавска картофена ракия, абсент и други екзотични напитки.

Посетителите на феста след дегустация ще могат да гласуват за "Най-добрата ракия" на Rakia и Spirits Fest 2019. Еднодневният билет струва 20 лева и включва дегустация на над 300 вида ракии и спиртни напитки и други награди, предвидени от организаторите на феста. Двудневният билет е 30 лв., а ВИП билетът - 45 лв.Те ще могат да се закупят в НДК по време на самото събитие или он-лайн от Ивентим, защото събитието е културно. Освен такова, то има и търговски характер, каза още Ивайло Жеглов.

Според Жеглов няма точна статистика за производството на ракия в България, но ръст определено има. Той се дължи на по-строгата политика по отношение на акцизите.

Българите сме ненадминати в производството на гроздова ракия в региона, като за плодовите отстъпваме на съседите ни. "С натрупания през годините опит смело мога да кажа, че българската гроздова ракия все още няма кой да я бие не само на Балканите, но и в света", казва Жеглов. По думите му като потребление - не сме нито рекордьори, нито на дъното на класацията.

Купешка ракия, с платен акциз и добър гроздов материал, под 7-8 лева не трябва да има на пазара, а над средния клас добри ракии са тези от 10-12 лева за бутилката, с двойно дестилиране, от някои по-скъпи казани, посочи Жеглов.

За съжаление, вносното гръцко узо в ресторантите все повече измества нашата мастика, която никак не е по-лоша и не отстъпва по качество на анасоновата напитка от южната ни съседка, коментира още Жеглов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: гроздова ракия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
SLIVA MIRIZLIVA преди 4 години
NQMA dqrjavna rakiq koqto e istinska.kazva go $ovek koito raboti v takova predpriqtie.istinska e samo domashnata.kazah.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Експерт: Българската гроздова ракия няма кой да я бие!Селияндуристанските лафове няма ли да намалеят?
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже, а аз първом прочетох "Българската ракия няма кой да я пие". И са уплаших.
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нема по-добър начин да си скапeш чрния дроб, от пиенето на домашнярка! Просто такъв още не е открит.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ташунко, каменарката се прави от "букет" от грозде, демек сбироток. Препича се заедно с първака и патоката, набива и се канско количество захар и готовия сурогат се държи обезателно в пластмасови туби. В един идеален свят, тази течност не би имала никакво приложение - за нищо, но в реалния свят българите я пият! Не само я пият, а и благоговеят пред нея. Тя е техният Месия и Господ!
9
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ракията е за слаби характери! Истинският круизър е на xepoин!
8
2
 
14
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Тоя г-н Жеглов явно е дънил цял живот каменярка и грозданка. Всяка държава има производители, които правят превъзходни концентрати. Пил съм такава ароматна грапа, че нямам думи да я опиша. Всичко е въпрос на качествен материал и опитен, талантлив производител. Пил съм превъзходни нашенски ракии, някой път и в най-забутано село. Да живее честно направената нашенска грозданка, Бог да я поживи! Но да казваме за една ракия, че е най-добрата на света е пълна глупост. Има безброй чудни концентрати.
7
7
 
12
 
! Отговори
Край преди 4 години
Евтиния лесен достъп до гадна домашна пърцуца е едно от проклятията за българите. В нормалните държавни алкохола е доста по скъп и истински. Ама тук властта иска електората с гипсиран мозък за да го стриже и дере а той да не мрънка.Селския казан и найлоновата биричка "пред блока" е упадък. Още Крум го е разбрал.
6
2
 
7
 
! Отговори
до: 6 преди 4 години
Има, има да знаеш! Сливенска перла 12-годишна например е чудна. Бургас 63 отлежала е супер, Сунгурларска и Мускатова също. Има хубави ракии, но са и скъпи. Хубава ракия от винпром под 15 лв. няма. Тези, които са на цена 10-15 лв са компромис. Не, че са чак толкова лоши, но си личи, че са парфюмиран спирт с много малък % ракия вътре за вкус и аромат. Тези, които са под 10 лв няма да ги коментирам. Не е ракия, а спирт и аромати, които да създадат впечатление, че пиеш ракия. Да, ама не пиеш такава!
5
2
 
11
 
! Отговори
един там преди 4 години
Шопе, щом предпочиташ сливова пред грозданката, значи нищо не разбираш от ракия! СливовицАТА Е ХУБАВА РАКИЯ, НО Е ТЕЖКА С ТЕЖЪК И НАТРАПЧИВ АРОМАТ. Гроздовата е финна ракия с букет от аромати в зависимост от сортовете грозде използвани за направата и. Сливата няма как да ти даде разнообразието на сортовете грозде. От сливовата има много по-голяма вероятност да те боли глава. от плодовите ракии кайсиевата е най-добра и ароматна. Имам приятел от Тутракан, който ми носи редовно. Разкошна е!
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И коя е тая Българска винпромска ракия дето става за нещо???
3
4
 
12
 
! Отговори
един там преди 4 години
До Анонимен 3 Да изливат каквото си искат. Уискито е едно от най-тАпите питиета. Пие се без мезе по принцип. У нас го пият с лед, което го разваля и с някакви ядки. По принцип уискито се пие чисто и не се смесва с нищо и никакви ядки и други глупости. Най-много чаша минерална вода и нищо повече. Грозданката се пие с всичко, а няма по-голям благодат да пише изстудена гроздова с шопска салата. Бутилка хубава гроздова не я заменям дори и за най-скъпото уиски! Едва ли обаче ще го разбереш...
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле , щотландци и ирландци започнаха да изливат уискито си в морето , от страх пред грозданката ни !
1
4
 
22
 
! Отговори
СПАРТАК преди 4 години
"турски ракии ще демонстрират с аптекарска точност пропорциите на лед, вода и ракия."Достатъчно е да прочетеш тази шитня за да ти стане ясно че турчина разбира от ракия като хипопотам от тенис на маса. Алахът не им ли забраняваше на тия да къркат. Какви ракии какво пет лева при всеки балканец различен от българин= трак?

Спонсорирани публикации