Как ще се промени обликът на площад "Света Неделя"?

Проектът на Максимилиано Фуксас бе избран от жури
Обновена: 29 ное 2019 20:46 | 29 ное 2019 16:15, Нели Христова
17

Известният архитект Максимилиано Фуксас бе избран за архитекта, който ще промени облика на площад "Света Неделя". Проектът на "Студио Фуксас" бе избран от международно жури на конкурс, обявен от Столична община. Това обяви на форум в столицата председателя на журито Малина Едрева, цитирана от БТА.

На второ място бе класиран проектът на Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян, следван от проектите на Консорциум "OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ)" с членове на консорциума: One Works, Maofficina, Сracknell; Студио Паола Вигано; Студио Вилмот.

Конкурсът за възстановяване, обновяване и изграждане на площад "Св. Неделя" и прилежащите му публични пространства се проведе в две стъпки. Класирани бяха седем кандидата. Писането на заданието беше изключително сложно, защото правилното задание можеше да реши две трети от условията на конкурсната програма, заяви главният архитект на София Здравко Здравков, който е възложител на конкурса. Той благодари на колегите си от Университета по архитектура, строителство и геодезия за добре написаното задание. Площад "Св.Неделя" трябва да свърже пешеходните пространства, които започват през пл. "България" през реконструирания бул. "Витоша" до църквата Св.Неделя, посочи Здравков. Той очаква през 2121 г. да започне реновирането на площад "Св. Неделя".

Кметът Фандъкова каза пред журналисти, че печелившият проект трябва да покаже по един добър начин наследството на древна Сердика, което проучихме през последните няколко години. Проектът трябва да е зелен и да създава добра среда за пешеходците, посочи Фандъкова. Тя каза, че конкуренцията е била сериозна, първоначално 14 проекта, а след това са селектирани седем на български и чуждестранни авторитетни архитектурни студия.

За мен е важно проектът да бъде реализиран, защото амбиция ми е още през тази година да започне проектирането, посочи кметът. Тя поясни, че избраното проектантско бюро ще има правото да проектира, след което Столичната община трябва да заложи средства и да започне изпълнението на проекта. Фандъкова каза,че евентуалният срок на изпълнение е 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Ники преди 4 години
То проектът е много красив, спор няма! Въпросът обаче е кой ще го изпълнява, че като дойдат неграмотните Шукри и Орхан само на проект ще заприлича!
16
2
 
3
 
! Отговори
Продълж. на 15 преди 4 години
Под това стъкло да бъде разкрита цялата римска обществена сграда /а в Пловдив - целият античен стадион, който се простира под главната улица/. Но това струва пари, каквито България не можеше да си позволи да похарчи с такава цел по времето на соца. Сега също не можем да си го позволим.Такава реконструкция трябва да направим, когато се замогнем.Затова е излишно сега да правим временни реконструкции. Но явно някой трябва да усвои едни пари чрез обществена поръчка :(
15
1
 
4
 
! Отговори
Защо сега пилее пари преди 4 години
Знае се, че точно под площад "Св. Неделя" се намира древна римска обществена сграда, която по площ е почти колкото хотел "Балкан", но е с един етаж по-висока от него. Сградата била доста запазена, бяха установили археолози при разкопки.Още тогава /през соца/ италиански специалисти бяха предложили същото, което предлагаха и за главната улица в Пловдив - да се постави много дебело стъкло, което ще покрива целия площад /а в Пловдив ще застила главната улица/ и върху него да може да се ходи .......
14
1
 
2
 
! Отговори
мак преди 4 години
Има по-належащи неща, във всеки град, от украсяване. Какво му има на площада, че решават да трошат пари за "нещо ново"?
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отврат!Акцентът на този площад трябва да е най-вече в/у ц. Св. Неделя.Свято място в центъра на София.СлаваБогу че гербавите проекти на Даскалицата са крайно нетрайни и ще трябва да правим нов ремонт скоро.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас! И Св. Неделя ли ще я обновяват?! Очаквайте нов погром. Мисля, че толкова поражения върху София не е имало от времето на бомбардировките.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той очаква през 2121 г. да започне реновирането на площад "Св. Неделя".-----------------2121 година????????"Надежда всяка, тука оставете" защото, дотогава "Я, камилата, я, камиларя"!!!!-)))))))))))))
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тук ли ще се о.ере селската даскалица и шлангажията. Докога ще ги гледаме как унищожават родният ни град и ще си траем. Лъвов мост вече го о, раха сега и площада около Света Неделя ще го о, *** и още колко ще ги търпим сеяндурите да селат. Докато ни затрупат с изпра, жнения ли.
9
2
 
10
 
! Отговори
БДЖ София преди 4 години
Голямо харчене на ЦК на ГЕРБ-София,народа живее с 250лв пенсия,тези строят като за световно първенство по футбол.Правят се излишни неща,някакъв лукс излишен.Няма елементарни неща като линейки,влакове,болници,свлачища и т.н.Инвестинцийте излизат на милиони а хората са на мизерия.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хммСтария център не може да поеме огромния поток. И съдебната палата и други институции трябва да се изнесат от там. Може да стане музей или билбиотека.
7
2
 
11
 
! Отговори
Bлк преди 4 години
Дано сега "експертите" на Общината да де го претворят. Доказвали са многократно като бездарници.
6
0
 
5
 
! Отговори
хмм преди 4 години
Ако караш по Дондуков как се стига до Съдебната палата без да минеш през всяка уличка в центъра?
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светлинни LED илюминации и цветарски сергии всред няколко дървета от 2080"та година из между паважа, които не се вижда !
4
0
 
10
 
! Отговори
Серго преди 4 години
Той очаква през 2121 г. да започне реновирането на площад "Св. Неделя".Поне да пишехте правилно, че 2121 е бая далечко ахаххахахах
3
13
 
6
 
! Отговори
Зелен мошеник преди 4 години
Важното е отпадъците от Спаси София да не се изказват неподготвени по теми за урбанизъм, от които нищо не разбират. Да си пипат мъжките приятелки и дотам.
2
13
 
19
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Оххх бабачко пак ще има за усвояване от нашите фирми. Ремонтът на западен парк пак е спрян, стотици улици в София не са асфалтирани, трябва да се оправят разните му там дъги на околовръстното, обаче това не са приоритетни проекти, нали така ?
1
16
 
19
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
Другарката 'учителница по руски' - самоковски кмет на София добре 'захлеби' от ремонта на Дондуков ( към 1400 евро на квадратен метър - включително тротоари и тревни площи).Какво ли ще падне ти този ремонт?