Не пуснаха в Русия наш фолклорен ансамбъл, депортираха 9-има

Имало сериозен пропуск в сайта на руското външно министерство
29 ное 2019 12:14, Елка Василева
494
Не пуснаха в Русия наш фолклорен ансамбъл, депортираха 9-има
Кадър: Нова тв

Фолклорни танцьори от Петрич за малко не се превърнаха в нелегални емигранти на летището в Санкт Петербург, Русия. Жените от група „Македонка” пристигнали в Русия за участие в международен фестивал.

На летището обаче местните власти забелязали, че в електронните им визи фигурират само име и фамилия без бащини имена. Служителите на летището бързо оформили документите и написали акт за депортация. На танцьорите било предложено или да хванат веднага обратния полет за България, или да бъдат настанени в близък бежански център, съобщи Нова телевизия.

След месеци подготовка на самолета за фолклорния фестивал в Русия се качили 18 танцьори и 18 придружаващи лица. Заявленията си за визи всички попълнили онлайн.

„В съответния срок всички 36 пътуващи, от които 18 танцуващи, заявихме такива визи и съответно на всеки от нас бе издадена такава виза”, обясни Албена Кубратова.

На летището обаче част от групата били отделени от другите. И самодейците разбрали, че има проблем. Руските власти обяснили, че визите на 9 от пътуващите не са валидни.

„Аз бях първата върната. Гледат паспорта, гледат визата, гледат паспорта и казват: „Идете настрани”. Не знаем какво се случва. След мен и други дойдоха”, разказва Румяна Илиева.

„Казаха ни: „Имате 5 минути да решите дали ще се качите на самолета за Германия, за България, или после ще ви третираме като нелегални емигранти”. Порязват те жестоко и решаваш на момента за секунди”, заяви Мария Янева, ръководител на клуб „Македонка”.

На летището дамите от групата разбират, че част от тях в заявленията си за електронна виза, което са попълнили на сайта на руското външно министерство, не са написали бащиното си име. Просто защото не е имало такава графа.

„Ние се опитвахме да им обясним, че пропускът не е съществен, че другите данни отговарят на електронната виза и личния паспорт, но въпреки всичко от тяхна страна абсолютно никакво съдействие. И само изслушване и директно връщане, за тях просто бяхме проблем, с който трябваше да се справят в рамките на 10-15 минути”, разказва Илияна Илиева.

Според жените от група „Македонка” има сериозен пропуск в сайта на руското външно министерство, защото дори при грешно попълване на визата такава се издава.

„Веднага след като се прибрахме, аз влязох в посолството да си пусна наново електронна виза, с абсолютно същата данни при условие, че вече имам валидна такава и при условие, че имаме издаден акт за депортация. И какво беше учудването ми, като след 2 дни отново си получих електронна виза, което означава, че от консулството въобще не правят насрещна проверка за това, че вече има такава издадена виза, че сме върнати с акт за депортация. Тоест издават визи на всеки посетил техния сайт”, обяснява Илияна Илиева.

От българското външно министерство обясниха, че отказът българските граждани да бъдат допуснати на територията на Руската федерация е изцяло от компетенцията на руските гранични власти. От родното ведомство все пак добавиха, че в електронния формуляр за попълване е посочено, че се изискват, включително, фамилия, име/имена и презиме. А в Санкт Петербург и без деветимата депортирани ансамбъл „Македонка” е изнесъл концерта си.

От родния състав са загубили и сериозна сума пари, защото за участието си в Санкт Петербург са били предплатени 6 нощувки за всички 36 пътуващи, включително и за деветимата, чиито престой в Русия продължи само около час и приключи с депортиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
401
5
 
3
 
! Отговори
Асдфг преди 4 години
Е как ти я контролира Русофобе като ти си си въвел данните непълно, да ти измисли и да ти попълни ли? Издават ти на база това което си попълнил. Кефи ме как омразата ти към едни и любовта ти към други ти изкривява мисленето. Единствените коио трябва да се уважават са българските традиции и народ не да се *** разни зад.ници. Това не значи обаче да толерираме неграмотността. Ти ако ти дойдат руснаци с неправилни документи ще ги пуснеш ли? Е ако са американци може даже и да се наведеш :)
400
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АсдфгЗначи не ми отговаряш на въпроса. Толкова за това колко можете да отговаряте русофилите.Сега да видиш как отговаряме русофобите: ако си въведеш номера на колата грешно винетката ти няма да е валидна за твоя автомобил.Също така винетката е БЕЛЕЖКАТА ЗА ТАКСАТА за да се движиш на пътя. Ти си въвеждаш номера и ти си я ползваш т.е. самоконтролираш се.Тук се връщаме на въпроса, на който ти не искаш да отговориш: визата ти я издава РУСКОТО ПОСОЛСТВО,следователно те контролират за пропуски
399
2
 
6
 
! Отговори
Асдфг преди 4 години
Пич я и аз да те питам нещо. Ако си въведеш неправилно номера на колата като си купуваш електеонна винетка през сайта ще ти се издаде ли валиден документ за закупена винетка? Ще бъдеш ли таксуван от картата си? А после колата ти ще има ли винетка? А ще те глобят ли от БГТол като ти засекат колата? Кой е виновен в тази ситуация? Обичаш отговорите отговори моля те.
398
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АсдфгНе са. Напиши пак отговора. Въпросът е както преди: кой издава визите?
397
1
 
3
 
! Отговори
Асдфг преди 4 години
Пич отговорили са ти ама явно не можеш да осмислиш отговора.
396
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо русофилите не могат да отговарят на най-обикновен въпрос?
395
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фолклорен състав "Македонка" съставен от българи, и аз не бих ги пуснал, все едно Джипси Кингc да се представят за WhiteSnake.
394
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На самолет да се качиш не те пускат ако документите ти са с име различно от това на самолетния билет, наши ЕвроГанъовци искат директно в чужди държави да влизат... Гонели те европа, ама тя няма нужда от вас.
393
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мюнхаузенКой издава визата?
392
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците са надушили конспирацията, затова са върнали нашите агенти обратно, няма да позволят никаква пропаганда на тяхна територия, Македония на македонците. Точка!
391
4
 
9
 
! Отговори
мюнхаузен преди 4 години
То и в сайта за еВиза си хо пипе ясно:Enter your Given Name(s) including your Middle Name, and/or Patronymic Name(s), as shown in your passportРуснаците не са виновни, а по скоро нвкой БълГЕЙриън!А оня пътуващия явно ползва влака Тутракан-Мездра и само в околията .....
390
4
 
7
 
! Отговори
Аз до колегата преди 4 години
Има нации които имат само две имена. Няма как чиновника да знае дали ти си си попълнил корктно данните. Услугата не е за Българи конкретно, а за всички туристи. Ако си напишеш името вместо Иван Петров - Иван Петков в онлайн формата пак ще ти издадат виза. Дали ще можеш да влезеш а? Има услуга която отиваш на гише в посолствоо и ти проверяват данните струва 120 лв. Като си решил да е безплатно ще внимаваш каквои как попълваш.
389
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АзКой е издал визата?
388
6
 
12
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Абе я се опитайте с неправилно попълнени документи да влезете в която и да е държава да видим дали ще стане. Всички в България реват че нямало правила, а като се наложи да спазват стриктно такива почват да реват че са онеправдани. Под въздействие на разни пропаганди си вярвате че Русия била западнала. Отидете разходете се и ще видите чеаборигените за жалост сме ние не те.
387
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук не става дума за обяснения, а ясни правила, които вие не сте изпълнили-------Кое не са изпълнили бе, тьпчо?На тях им е одобрена и издадена виза от официална руска държавна институция, която се занимава с издаване на визи. Това е провал на държавата Просия, не на нашите хора.
386
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия македонки не знаят какъв късмет са извадили. Щяха да пеят пред публика от надмени руски фашисти, да ги карат да се чувстват като пар цали. Ходил съм в това жалко държавно образование и повече кракът ми няма да стъпи там.
385
12
 
10
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 4 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
384
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кои пък иска да ходи в тази клоака хората са казали ВЪЛКЪТ КОЗИНАТА СИ МЕНИ НО НРАВЪТ НЕ ототнемете им азбуката която сте им дали и да си говорят на патагонски
383
5
 
9
 
! Отговори
шматка преди 4 години
ХехеРусите се изложиха тотално.Една регистрация в т.ъп сайт не те допуска ако не попълниш всичко правилно а те издават визи дори и при грешно попълнени данни.Абсурдно е от техническа гледна точка.
382
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не стига, че им дадохме азбука на москалите а сега трябва и да ги учим да я използват.