Прогноза: Спад на имотните сделки през 2020-а

Растат покупките на жилище с банков кредит
41
Прогноза: Спад на имотните сделки през 2020-а
Снимка: Pixabay

Спад на броя сключени сделки през 2020 г., при стабилни цени, прогнозират от Националната асоциация на строителните предприемачи. Организацията обединява над 20 строително-инвестиционни компании, опериращи предимно на територията на Столичната община.

Строителните предприемачи очакват поскъпването на новите жилища да бъде минимално – между 3% и 5%, какъвто бе и ръстът през отминаващата 2019-а. Въпреки високата активност на купувачите през последните години, силно вероятно е обемът на покупките да намалее с до 15%.

"Макар профилът на клиентите да е без съществена разлика - млади семейства, търсещи първо жилище, виждаме промяна в поведението им. Процесът по покупка става по-дълъг, провеждат се повече огледи, преговорите са интензивни. Търсят се различни възможности за предоговаряне на условията, като отстъпки и гъвкавост в схемите за изплащане", уточнява Асен Чавдаров, член на УС.

Увеличават се покупките на жилища с банков кредит, отчитат от НАСП. Достъпните заеми и изгодните условия привличат клиенти, които не разполагат с цялата сума, но имат стабилни доходи.

"Можем да обособим два типа купувачи с кредит - едните разчитат основно на заема с минимално самоучастие в сделката около 20%, а другите разполагат с повече спестявания и покриват над 60% от стойността на имота сами", допълва Асен Чавдаров.

Практика на някои от клиентите, които имат собствено жилище и планират покупката на ново, е да ипотекират стария си апартамент, използвайки сумата за покриване на част от сделката. След като се настанят в новото жилище, отдават старото под наем. Средствата от наема използват за вноската по кредита и след като изплатят ипотеката, вече разполагат с две жилища.

От Асоциацията настояват за въвеждане на електронно строително разрешително, като една от най-съществените и належащи стъпки за облекчаване на административната тежест.

Те искат и собствениците на имоти в междублокови пространства да имат възможност за компенсация или замяна с други терени в съседство или със земеделски земи с възможност за застрояване.

Според тях това ще ограничи напрежението между гражданите и строителните предприемачи, като запази правото на притежателите да използват и устроят терените си.

Според Александър Ваклин, член на НАСП, е възможен и вариант, при който държавата изплаща на собствениците стойността на проблемните имоти, защото тя е органът, който е върнал правото им на собственост, но не позволява то да бъде реализирано.

Членовете на НАСП искат промени при регламентирането на жилищни и нежилищни сгради. В момента регулацията позволява жилищни имоти в смесени сгради на практика да се изграждат с по-малки отстояния, каквито са позволени при другите типове строителство.

Според тях сред казусите с належаща нужда от решение е също регламентирането на имотите с изцяло северно изложение. В момента наредбите не позволяват жилища с изложение изцяло на север, североизток или северозапад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
27
 
! Отговори
Мично Празников преди 4 години
Много исках тази година да купя апартамент. Приготвих си 100 хиляди лева собствен капитал и планирах да взема още 80-90 хиляди лева кредит, а банката веднага ми даде предварително одобрение. Брокерите се скъсаха- ама страшен апартамент, ама озеленяване, ама качествено строителсто, но....няма канализация После ми предлагат някви измислени жилища, които имам усещане, че са изградени от картон. Е, в крайна сметка не взех- цъкам си под наем и ще чакам да се пукне пустия му балон, за да взема по-добр
16
1
 
27
 
! Отговори
Славчо преди 4 години
Еми те хората не са глупави ! Кажете ми може ли апартамент в Испания да е по евтин от същия тук !Да не говорим че там храната е много по евтина не плащаш почти нищо за ток и работиш за европейска заплата !
15
2
 
26
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Усещате ли как примката се затяга,вдигат се данъците и ТБО,притискат тези, които дават под наем в платформи(регистрация+данъци+такси),задължителна паспортизация на жилищата(пак разход),очаква се скоро задължителна застраховка(по подобия на ГО на автомобилите) за земетресение, природни бедствия и пожари, отскоро започна да се говори и за данък"комин"-зелен данък за тези,които се отопляват на горива...Без да говорим за демография и идващата криза . Още ли си мислите, че "инвестицията" си струва ?
14
1
 
16
 
! Отговори
Tost преди 4 години
Пак нещо намесват държавата и хич не ми харесва. Ми да осъдят тези дето са върнали детската площадка на частно лице. Време е в общините да се въведе персонална отговорност и само с оставки да не могат да се измъква. А този какво увеличение от 3% чака след като се отварят заводи в провинцията и хората се прибират по родните места?
13
2
 
11
 
! Отговори
ЛЛ преди 4 години
IT-тата си финансират покупката с лични 60% до 100% пари. Тия с 20% лично финансиране са всички останали.
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРЕЗ 2019Г ЕВРОПА СИГНАЛИЗИРА, ЧЕ ИМА ИМОТЕН БАЛОН, ЯВНО ЧЕ ВЕЧЕ Е ГРЪМНАЛ ИЛИ СЕ ОЧАКВА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ДА СЕ ПРОБИЕ- 60/70 ГОД ПАНЕЛКИ, КОИТО ДОКАТО СЕ ИЗПЛАТЯТ ЩЕ СЕ САМОСРУТЯТ, КАКВИТО И НАДУВКИ ДА ВИ СНАСЯТ БРОКЕРИТЕ МАТЕРИАЛА СЕ ИЗНОСВА.
11
14
 
29
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Нормално е да има застой или лек спад. Само ръст няма никъде. Имайте предвид обаче, че много имоти, капарирани на зелено, ще нъдат готови и прехвърлени точно догодина. Огромни комплекси ще бъдат завършени и имотите тогава чак ще влязат в статистиката. Но малко отрезвяване не е излишно, имотите по поляните и ливадите са малко надценени :). Цъкайте минуси, но който чака 600? за читав имот и локация, май ще си остане с чакането. Парите се обезценяват.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предприемачите да не си забравят очакванията и да зарежат "инвестициите" си на етап кални ями, че ще им газим после калта с години. Младите семейства могат си купи жилище за под 200Е квадрата в Банско или Слънчев бряг, където единствения ръст е на необслужваните кредити и на "инвеститори", които ги издирват от общините, за да си платят данъка на "инвестицията". Не стига, че имота не струва от половината пари, дето дължат на банките, ами и данъци да плащат на празните имоти... Скоро и в София...
9
1
 
40
 
! Отговори
Capital преди 4 години
"Строителните предприемачи очакват поскъпването на новите жилища да бъде минимално между 3% и 5%"От кога 3% и 5% са минимално поскъпване???Някой бизнеси работят на такива маржове!Това са над 10 000 увеличение на нормален апартамент !!!Това е годишният доход на 90% от населението.
8
30
 
6
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Пак ли "балонащесеспука" и "щестанекато2008ма", няма как да паднат цените на имотите запомнете го и купувайте докато има че не останаха оферти, след 10г пак ще има покачване с 30-40% ако не и повече но спад едва ли, най много замръзване на цените за 2-3г
7
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В статия в ивестор, казват че след 3 години за пръв път в историята София ще намалее. Тя и сега е с естествен отрицателен прираст, но расте от вътрешната миграция. Но давайте смело може да вземете 35 год кредит от 86 к евро за 49 кв ново строителство или 70 к евро за двустаен панел в люлин 2. Няма да станат по 20 хил лв жилищата, но спад на цените на някои имоти от над 30-40 процента е доста реална прогноза.
6
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този мач вече е игран преди 10-11 години. И тогава казваха, че няма нищо страшно. Хората купуваха, цените се вдигаха - и през 9-та и 10-та година.. Ква я мислехме, ква стана:35-40 процента надолу. Хората не се учат от грешките си, или са много млади. И продавачи, и купувачи.
5
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората бързо забравиха, какво стана, 2008 *** година. Сега масово, се заблуждава в медиите, че било различно, как имотите видиш ли, били достъпни, доходите високи, НО и дума не се обелва за РАЗХОДИТЕ, които имат всички българи с настоящите си доходи. Цени на храни, услуги, стоки всичко е ДВОЙНО, на тези заплати.
4
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В последните няколко години, се надпреварваха за пишат статия, след статия, за растежа на заплатите, на българите, как всичко е цветя и рози. Много хора се подлъгаха, и изтеглиха кредити на тези зверски цени на жилищата. Самите банки официално казаха че жилищата са надценени с минимум 30 %. Особено в София, надуването набалона е огромно.
3
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече 5,или 6 години надуват цените на имотите, с лихвите, и банковото кредитиране. Банките са основен играч, защото така пробутват, по големи кредити, лихвите са само примамката за шараните. Вече по веригата, са строителите, и имотните агенции, които също спекулират и лъжат.
2
12
 
16
 
! Отговори
Балонаджия преди 4 години
Айде другаре, балона се спука, бае Тошо възкръсна, имоти вече евтини кат сирене от тебешир :-D
1
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И цените ще падат. По-малко сделки, по-ниски цени. Такава е логиката на пазара. Само цената на земята ще расте,особено след отпадането на забраната за покупка от чужденци. Това е положението, независимо дали ни харесва или не.