Борисов: "Белене" и "Козлодуй" са важни, бъдещето на въглищата не е розово

Премиерът обсъди енергийни въпроси с експерти от САЩ
139
Борисов: "Белене" и "Козлодуй" са важни, бъдещето на въглищата не е розово
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов коментира, че идват трудни моменти за въглищните централи в разговор с енергийни експерти от САЩ.

"Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, особено сега, когато ЕК приема плана за "Зелена Европа". Така че "Белене" и "Козлодуй" стават две изключително важни площадки не само за диверсификацията, но и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години", подчерта министър-председателят на срещата в МС.

Премиерът акцентира, че за България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност.

Експертите от Държавния департамент и от Държавния департамент по енергетика на САЩ са у нас в изпълнение на договореностите, постигнати в рамките на срещата на Борисов с президента Доналд Тръмп във Вашингтон.

​"Най-важното е, че президентът Тръмп разбра, окуражи ни, че като членове на НАТО сме изключително лоялни и добри партньори за пример. Второ - че Балкански поток и интерконекторът с Гърция не се бият, а се подпомагат за истинската диверсификация на целия регион. И трето - че ядрената енергетика не трябва да живее под някакви догми, особено когато говорим за зелени енергии, чистота на въздуха, качество на живот", е казал Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

По думите му сътрудничеството ни с американците ще допринесе за укрепване на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително чрез внос на втечнен природен газ.

Заместник-помощник държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Ан Гензър е акцентирал върху много добрата среща, която премиерът Борисов е провел с президента Тръмп. "Хората във Вашингтон още говорят за нея. Изглежда много сте ги впечатлили. Моят началник Кристофър Форд, с когото се срещнахте, също има много добри впечатления", добави Гензър.

В хода на вчерашния ден енергийните експерти от САЩ посетиха площадката на АЕЦ “Белене”. Целта на посещението им у нас е да се запознаят с детайли от работата на енергийните предприятия в България.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи на делегацията в понеделник техническите параметри на проекта АЕЦ "Белене" и подчерта опита на страната ни в сферата на ядрената енергетика с успешното управление на атомната електроцентрала “Козлодуй” при най-високи стандарти на безопасност.

През следващите дни американските експерти ще посетят ТЕЦ "Марица-изток 2" и АЕЦ "Козлодуй".

През настоящата година страната ни за първи път реализира доставки на втечнен природен газ с произход САЩ. Отбелязан бе и напредъкът по изграждането на интерконектора Гърция-България като енергийна инфраструктура от стратегическо значение за сигурността на доставките в Югоизточна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво се чудите?Когато дойде на власт,помните ли,че махна ядрен специалист енергетик и сложи на негово място производител на детски пюрета?Тоя махна всичките специалисти и постави калинки на тяхно място,вместо да привлече опитните специалисти в различни области!
61
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До ТонкатаАбе какви грешки,дойде Горбачов и централата им гръмна,това е,а след това и цялата им държава гръмна и бе ограбена жестоко,пак благодарение на Горбачов предателя!
60
4
 
17
 
! Отговори
.... преди 4 години
каза Тиквения Вожд и продължи да лиже дупето на Тръмп.
59
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тонката - Ех Тонка, не се дореди до безплатния Герберско-Боковски суджук - ще трябва със стотинките от тролски постове сам да си купуваш...Да ти е сладго (е, гледай да не се задавиш, че 'здравеопазването' е скъпо в наши 'герберски' дни!
58
2
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Белене е...особено важно,като се има в предвид,къде трябва да заточват след време...предателите герберисти.
57
3
 
16
 
! Отговори
До Тонката преди 4 години
Чернобил избухна заради човешка грешка и не спазване на инструкциите за експлоатация а не заради грешка в технологията!
56
10
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
до ТонкатаДрОгарЕте са на целогодишни Велики пости... - които им действат отрезвително...
55
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп и Борисов ще смачкат изкуствено надутия китайски балон
54
9
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
И за Путин важи сентенцията при Брежнев:"Желаю тебе счастье безбрежнева"...
53
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужасяваща е мисълта, че енергетиката на България се намира в ръцете на безгранично *** човек.
52
1
 
25
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Някой може ли да обясни как байТошо и така наречения много лош комунизъм направи ШЕСТ атомни реактора.А сега не може дупката да изкопаем ?
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сорос
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така че "Белене" и "Козлодуй" стават две изключително важни площадки не само за диверсификацията"Този кретеноид да не би случайно да обмисля чудовищно глупавата идея да зарежда съветски реактори с американско гориво?
49
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо ненужни фърчила трябваше да дадем парите за евтина енергия от Белене.В близките години който има евтина енергия той ще прогресира.Същото важи и за питейната вода и в световен мащаб която става все по замърсена и негодна за пиене.
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТонкатаАбе не ни занимавай с глупости и с твоя Чернобил,който избухна през "демократичното" управление на Горбачов предателя-певерас!Нас ни интересува България,пет пари не давам за глупостите ,които пишеш!
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците щяха да ни го направят евтино и да си заминат,а за нас щеше да има евтин ток и къде да се изхвърлят ядрените отпадъци,а сега хем е много скъпо,хем са се накачулили една сюрия чужденци от различни държави да смучат на гърба на българина и да продават скъп ток!Хора,ако можете откачайте се доколкото е възможно от тока,произвежадайте си и собствен ток чрез различни методи или собствено отопление!
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хем ви повишават цените за замърсения въздух,хем ви внасят тонове европейска смет, която изгарят и ви замърсяват природата и въздуха!Вдигайте се на протести,хора!Къде са зелените марионетки за да протестират срещу внасянето и изгарянето на европейската смет в България,спят ли,защо мълчат?
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вчера американците приеха във военния бюджет мерки за спиране на северния и турския потоктака че путин беше прав че при нас газопровод няма да има щото банкянския комунист дуп.едавец утре ще смени мелодиятарадвайте му се щото една част от народа много му е набрала
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ни е излагал.
43
5
 
15
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...Borisov e nai- loshoto neshto sluchvalo se na Balgaria v mnogovekovnata I istoria !!! Fakt !!!