БЛС: Смъртта на 3-годишното дете не е заради лекарска грешка

То е починало от двустранна пневмония, протекла изключително бързо
Обновена: 11 дек 2019 11:40 | 11 дек 2019 11:03, Александър Попов
178
БЛС: Смъртта на 3-годишното дете не е заради лекарска грешка
Снимка: Булфото, архив

Българският лекарски съюз представи позицията си по случая с починалото 3-годишно дете и заключенията от окончателния доклад на Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

"На първо място искам да поднеса искрените си съболезнования на близките на детето. Поводът е нещастен случай, който се случи преди повече от месец. Запазихме мълчание, защото ние лекарите смятаме че трябва да загърбваме емоциите и да изчакаме доказателствата, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. - Такова е нашето ежедневие.

Още по темата
Принудени сме да взимаме решения в тежки моменти и да изчакаме доказателствата. Когато вече ги имаме стана ясно, че този случай се касае за изключително тежка инфекция, протекла по най-бързия начин. Двустранна пневмония, кръвоизлив в надбъбречните жлези. Състояние несъвместимо с живота, настъпващо изключително бързо", каза д-р Маджаров.

"За съжаление, науката не е всесилна. В световен мащаб загиват повече от 800 000 души от пневмония годишно. За съжаление този нещастен случай доведе до това, че неоснователно бяха уволнени колеги. Екипите, които се бориха за живота на това дете неоснователно бяха наранени. Стигна се до там, че специалността педиатрия да получи допълнителен отлив. Стигна се до там уважавани лекари да бъдат опетнени", добави председателят на БЛС.

Д-р Маджаров допълни, че БЛС винаги застава зад колегите, когато бъдат нападани без доказателства.

"Призовавам ви да се борим за истината, да информираме обществото, да градим доверие и вяра, защото от това имаме необходимост. В съвремието стават чудеса, чудесата са възможни обаче, когато вярваме в своя лечител и когато му имаме доверие. Нито нашето общество, нито ние като лекари можем да работим в среда, в която няма доверие", допълни още той.

На 6 декември беше оповестен окончателния доклад за смъртта на детето, което почина в "Пирогов", след като обиколи три болници в София. Заради проверката директорите на Педиатрията, Правителствена болница и "Пирогов" бяха отстранени временно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е грешка, алчност е!
68
1
 
8
 
! Отговори
ГЕРБолшевишки рай ! преди 4 години
Видими резултати.
67
0
 
12
 
! Отговори
викайте с пълна сила преди 4 години
Пази Боже !!!
66
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-страшното и трагичното в тази история е не само смъртта на детенцето. Още по-страшно е УЗАКОНЕНОТО бездушие от две институции. Няма съзнание за вина, няма съзнание за отговорност към човешкия живот. Това вече ще бъде практика - истината няма значение, детският живот е без значение. Човекът няма значение. Хейтър съм, нали?
65
3
 
35
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Ама то е ясно че не е от лекарска грешка!Когато не си направил нищо, няма как да си сгрешил!Такъв е и този случай - никой не се е опитвал да го лекува, така че няма как да е сбъркал нещо!
64
2
 
13
 
! Отговори
НН преди 4 години
А записите от разговорите с родителите, дето бяха разстроили Премиера, тук гледаме човешката страна ,а и гарван гарвану око не вади....
63
7
 
25
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
На гле ци при самия факт, че са ги разхождали от болница в болница така наречените лекари трябва да бъдат уволнени и отнети лекарските им права.
62
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, как се стигна до "двустрана пневмония"???Чия е вината питам - на родителите или на лекарите!?Щото от отговора на този въпрос може да се направят доста важни изводи и най-вече - кой носи пряката вина за смърта на това дете!Всичко друго е словоблудие!!!!
61
5
 
13
 
! Отговори
Финансист преди 4 години
Защо все се хващат за слагането под общ знаменател? Ами като отказвате да издавате ваши колеги за които знаете, че правмят престъпления. Когато ги защитавате. Когато гласувате за тях по разни комисии. Добрият лекар го носят на ръце, ако с вас не се случва това, познайте къде е проблемът.
60
6
 
22
 
! Отговори
Анонимка преди 4 години
А защо това дете, което очевидно е било много зле, е трябвало да обикаля три болници? Как никой не е реагирал адекватно при оплакванията започвайки лечение немедленно в първата болница и преди всичко съблюдавайки възрастта на детето? Тая двустранна пневмония едва ли е станала такава в рамките на няколко часа и при това с фатален изход. Детето имало ли е други заболявания? Безброй въпроси и типично за робската ни нация, виновни или няма или е някой друг, важното е да не съм аз...
59
4
 
24
 
! Отговори
221 преди 4 години
То няма как да е лекарска грешка, ТО не стигна до доктор това дете!?! НЕ ВИ ЛИ СРАМ
58
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Призовавам ви да се борим за истината, да информираме обществото, да градим доверие и вяра, защото от това имаме необходимост..." звучи прекрасно, но да се борим за истината чрез манипулацията и лъжата е позорно! Факт ли е, че детето и родителите му са подмятани безсърдечно от "наранените педиатри" в две болници? Факт е!!! И всички следващи оправдания са нечисти и долни опити за гавра с човешкия опит, със здравия човешки разум...Ей, жаждата ви за пари и глуповатите ви оправдания ОТВРАЩАВАТ!
57
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е лекарска грешка,а лекарско безхаберие.Припращат детето от болница в болница,припращат го на домашно лечение и после няма лекарска грепка.Чиста лекарска престъпност.
56
2
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Българи, нарочени сте за заличаване !!Колко пъти повтарям ...
55
22
 
9
 
! Отговори
??? преди 4 години
Най- лесно е да се хвърли вината върху лекарите , да се настройва обществото ,да се правят показни уволнения ,без грам медицински познания ,че току виж вземат лекарите и пациентите се обединят срещу истинските виновни и да изметат наглеците ,убили нашето здравеопазване.
54
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такова животно...лекар да си признае грешката...
53
5
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Нали скачахте за американски начин на живот ?!Кво пищите сега ?
52
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грешката е ,че 5-6 "доктори" Не са я открили тая пневмония и Не са забочнали лечение навреме .Един такъв от бърза помощ не можа да познае инфаркт - вика нищо му няма -Човека почина , а "доктора" го гледам стана голяма работа .
51
16
 
9
 
! Отговори
123 преди 4 години
Има тотална дезинформация- 1. детето е заведено в приемен сектор , където не се преглеждат деца , а се обработват документално планови приеми или спешни случаи докарани от други болници 2.не е посещавало личен лекар или болница Лозенец 3.при повторното посещение детето е чакало с други деца/никой родител не си е отстъпил мястото/, след това е РЕАНИМИРАНО и спешно пренасочено за Пирогов.Защо са чакали родителите и защо не са викнали линейка не е ясно-паника ,страх?! Останахме без педиатри,жалко.
50
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекарските грешки са като престъпленията от едри риби, олигарси и политици - няма такива, или поне няма осъдени.