Коледният бонус – пари, ваучери... Без него е обидно!

Едва половината компании в България дават коледни добавки
13 дек 2019 10:26, Анисия Иванова
43

Само половината компании дават на служителите си коледен бонус, но не с големината на цяла заплата. Това показва последното проучване на Adecco България сред 100 български и международни компании.

Според специалисти работодателите, които не дават бонуси, обиждат и демотивират служителите си.

Служител от държавната администрация обясни пред Bulgaria ON AIR, че коледен бонус не е достатъчен, а трябва да е цяла 13 заплата.

Оказва се, че работодателите се ориентират към поощряване на доброто представяне на служителя и предпочитат да плащат бонуси за постигнати резултати, а не за конкретни празници.

Друга тенденция е бонусите все по-малко да са под формата на парично възнаграждение. Все по-популярни стават бонусите под формата на ваучери за храна, фирмени подаръци или дори карта за градския транспорт.

Числата от миналите коледни празници показват, че най-често паричните бонуси са около 20% от заплата. Такъв получават половината от служителите. Най-малко са тези, които получават почти цяла заплата отгоре.

Не всички работодатели раздават пари по празниците, 13% предпочитат да дадат фирмени подаръци, 10% ваучери за храна, а само 1% от всички ще зарадват служителите си с ваучер за почивка.

Специалистите коментират, че работодателите, които не дават бонуси, обиждат и демотивират служителите си.

Все пак данните сочат, че само един процент от работодателите няма да дадат бонуси на служителите си при каквито и да било обстоятелства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
32
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Как я направихте тази статистика? Лично ми е леко съмнително, че само 1% са фирмите, които няма да дадат бонус.... С 13год. стаж бонус до сега не съм видял...
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПомняБил съм държавен служител по това време,никога не са раздавали по две заплати! Само веднъж се излъгаха и дадоха едни 400 лв. и това беше.Последните години-от 2005 до 2012,12 г.даваха коледни и новогодишни бонуси по 36 кинта,което си беше жива подигравка,въпреки огромните излишъци от по няколко милиарда лева,които се реализираха особено по време на управлението на съсела Стонишев!
18
15
 
12
 
! Отговори
бизнесмен преди 4 години
Ама какви бонуси бе? Нали съм им давал от парите си цяла година? Да ядат... Пууу не са наядоха измекярите беее !
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работя в едно от най-известните фармацевтични предприятия. Някои може би ще се сетят. 310 лв. ни е коледният бонус (чисто), като януари ще ни излезе през носа и ще е Гладомор (не че к аче не е).
16
7
 
9
 
! Отговори
селянин преди 4 години
я си изкарвам парите я си давам бонуси
15
5
 
16
 
! Отговори
Ъхъ преди 4 години
За държавните служители е хубаво 15-та заплата, а за тези, които им ги изкарват - 3% от заплатата, които после да им удържат от януарската.
14
2
 
26
 
! Отговори
ПенЦия преди 4 години
А за нас - нищо! Но от сърце!
13
6
 
21
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Как пък все се оказвам от прецаканата половина. Долните коментаращи са държавни служители и работили, неработили имат сигурен бонус от парите на данъкоплатците. Преди всяка коледа медиите се скъсват да лъжат, че повечето фирми щели да дадат бонуси !??Около моите познати никой нищо не взима пък кое е истина не знам !
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не се дава.
11
2
 
17
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
За какви надбавки пишете! Освен някоя коледна глоба и да си платя банкета друго няма да ми се случи.
10
1
 
36
 
! Отговори
Добър ден преди 4 години
работя в логистична компания в Испания и получаваме така наречените допълнителми паги общо 15 заплати!! Великден ,август и Коледа.В България докато работих не съм получил нито лев допълнително няма коледа няма Великден
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без коледен бонус е обидно, а без декемврийска заплата от Селскостопанската академия какво е...?
8
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Помня 6Глупости! Всяка година на всички държавни чиновници дават по 13-та заплата и пари за облекло. Това са 2 РЗ, което не е малко. Сметни си сам колко пари се харчат за близо милион чиновници! За шеф- кадрите е друг въпрос.
7
15
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До az 5 Някога Живков даваше коледен бонус по 20 000 лева на членовете на ЦК на БКП. Представяте ли си. Такива пари обикновения българин трудно успяваше да спести за цял живот , с огромни лишения.
6
5
 
22
 
! Отговори
Помня преди 4 години
Някога НДСВ даде една година по две заплати и половина на всички държавни служители коледни бонуси. Голяма радост беше.Сега бонуси взимат само шефовете по министерствата , ама тайно ,да не разберат пчеличките.
5
1
 
22
 
! Отговори
az преди 4 години
и при нас раздадоха бонуси -горе долу около 30% от заплатата. Работниците обаче останаха доста раздразнени след като се разбра ,че началството си е гласувало 20 заплати коледен бонус , та затова за работниците е останало само 30% .
4
2
 
24
 
! Отговори
Евала преди 4 години
Нашите чорбаджии са тарикати - събират ваучерите за 8 месеца и ни ги дават като коледни. А иначе са включени в месечните фишове. Освен храна, друго нищо не можем да си купим, ако и да сме блъскали цяла година!Трябва да се забрани ваучерите за храна да се дават като бонус!
3
8
 
8
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
До АнонименГовори за себе си. Ако не си доволен сменяш фирмата
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Специалистите" визирани в статията много грешат. Щом се раздават материални бонуси в размер на "карта за градски транспорт" значи има кой да си я вземе. Както е известно на българина и лай но да му дадеш , щом е "на кяр' ще си го прибере доволно...такъв екземпляр е..
1
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не дават работодателите. Даже на Коледа и Нова година хората ще работят. И почивни дни няма да им дадат.Бонусите и почивните дни са за държавните чиновници и администрацията на частните фирми.