Медици символично погребаха "здравеопасната" система, какво искат?

Работят много и извънредно за по-добри заплати
Обновена: 15 дек 2019 19:42 | 15 дек 2019 15:52, Веселина Йорданова
108
Медици символично погребаха "здравеопасната" система, какво искат?
Снимка: архив, БулФото

Медицинските специалисти погребаха символично сегашната, по думите им, "здравеопасна" система в картонен ковчег с червен кръст на него.

"Няма да си тръгнем, докато не се роди нещо ново", заяви медицинската сестра Мая Илиева по време на националния протест на медицинските специалисти пред Министерския съвет. Те настояват за среща с премиера Бойко Борисов, за да го информират от първо лице за исканията си.

Тук сме, защото през тези 10 месеца нашите искания не бяха изпълнени, обиколихме всички институции, комисии, министерства, парламентарни групи, всички много ни съчувстват и разбират, но след това нищо не се променя, проблемите отново си остават само наши, коментира Илиева, цитирана от БТА.

Тя припомни, че палатка три месеца е стояла през здравното министерство, с цел да се обясни на гражданите защо системата е "здравеопасна".

Защото липсват над 30 хиляди медицински специалисти, защото се налага да работим на два-три договора, 24 и дори 36 часа без почивка, работи се много извънреден труд и тези заплати, които ни ги размахват от министерството над 1000 лева, са с цената на много извънреден труд, заяви Илиева.

По думите й няма контрол на това колко извънреден труд се работи в болниците, колко медицински специалисти са необходими, няма стандарти, няма остойностяване на техния труд.

Искаме да запазим младите специалисти в България, но това може да стане само чрез промяна в условията на труд, коментира тя. Искаме властимащите да не абдикират от своите задължения, да направят реформа в здравеопазването, да се промени моделът на финансиране, посочи Илиева.

Тя отбеляза, че в момента всички болници са търговски дружества и трябва да генерират печалба. Ние зависим от броя пациенти по клинични пътеки, което значи, че трябва да се радваме, когато хората са болни, за да си изработим заплатите, това не е нормално, допълни Илиева и посочи, че исканията на медицинските специалисти са в полза на обществото.

Протестиращите разпънаха палатка през МС, на която са закачени листи с исканията им. "Днес подкрепете нас, за да има утре кой да се погрижи за вас! Ние сме сърцето на здравеопазването", "Не ни прогонвайте в чужбина, защото, ако всички си тръгнем,здравеопазването умира", "Да" на милосърдието, "да" на достойния труд, "да" на достойното заплащане, "не" на търговията със здраве" пише на плакатите, носени от медицинските специалисти на протеста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
7
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ЗА СЛЕДВАЩАТА ИНЖЕКЦИЯ СИ ХВАЩАЙ САМОЛЕТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
67
4
 
15
 
! Отговори
панчо преди 4 години
така ще продължи и да бъде след като страната се управлява не институционално след проведени дълбоки реформи а се управлява от нашето слънце което умира да си предписва и изтъква всеки успех но когато не върви добре вината е само на другите
66
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хванаха шефа на АПИ в Перник да шофира пиян с 1.6 промила--Тая новина да не е забранена?
65
12
 
10
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
повечето мед лица особенно мед сестрите са доста арогантни спрямо пациентите също така качеството и подхода им е като нещо между страна от третия свят и начално напредващ втори свят,имах късмета да ме обслужи на запад мед сестра преди доста време и разликата в отношението беше век при последната манипулация която сестра ми прави у нас миналата год.дори не си сложи ръкавици преди да забие спринцовката а преди това брои тесте мръсни банкнотибях свидетел и на много други отвратителни случаи преди
64
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има 2 исхода: 1 стачка докато падне Борисов или 2 се махат на 2 терминал. Избори или демокражия само отлагат проблема доката се забатачи.
63
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялото общество трябва да излезе и да ги подкрепи-защото те казват истината за здравеопазването в момента.Ако няма спешни промени-нещата отиват много зле.Те не се борят само за по добро заплащане,а за цялостна промяна в модела.Замислете се малко и подкрепяйте!Как да има гражданско общество....
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другари,крайно време е да се върне хубавата система на Семашко у нас!Нали>
61
5
 
20
 
! Отговори
ЖороПърви преди 4 години
Не знам какво точно искат, но на мен ми се случи следното...Счупих си глезена, отивам в "Пирогов", правя рентгенова снимка, влизам в кабинета и....т.н. "лекар" ШЕСТ пъти попита сестрата на компютъра, дали съм здравно осигурен, с непрекъснати права ли съм, и накрая ми каза:" Щом работиш- ще ми плащаш, иначе тегли бърз кредит- Кредисимо- пари/ за доктора/ навреме....че съм осигурен и 20 години не съм ползвал здравни услуги- май- ната му!
60
4
 
20
 
! Отговори
Д-р Емил Илиев преди 4 години
и благодарение на това да процъфтява търговията с купуване на изпити. Особено в Медицинския университет в София, където този бизнес вече е взел чудовищни размери. Познавам студенти, които не са взели нито един изпит нормално, при тях всичко е купено и те тепърва ще лекуват хора.Как е възможно в периода до 1989 г. с бюджет, който варира от 700 млн. до 1,3 млрд. лв., да сме имали една от най-добрите здравни системи в Европа, а сега с 5,2 млрд. лв. не само че сме на дъното, а сме и с най-лоши данни като заболеваемост по всички най-разпространени болести?
59
4
 
18
 
! Отговори
Д-р Емил Илиев преди 4 години
2001-2005 г. бяха измислени какви ли не вратички, за да могат мошениците да виреят и да няма никакви закони и механизми за контрол. За съжаление българинът не може да бъде оставен без контрол. Помня по време на социализма,че в Министерството на здравеопазването имаше учебен отдел,който контролираше какво и как се преподава в медицинските ни университети и какви лекари се подготвят за здравеопазването ни.Отделът бе закрит по настояване на ректорите, за да бъдат независими и самостоятелни и благ
58
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименE това вече е прекаленоХората идват в кабинета с молба за помощИ съвсем не с ненавист
57
4
 
21
 
! Отговори
Д-р Емил Илиев преди 4 години
нашата медицина е завладяна от средата на 90-те години предимно от мошеници, които доведоха здравеопазването ни до този печален край.Не знам докога българският народ ще търпи тези далавераджии на власт!Всички тези хора, които управляват медицината, създавайки касата и цялата тази система,за да обслужва забогатяването на частните клиники,болници и кабинети.Всичко е конструирано така, че да се граби колкото се може повече.Такава е презумпцията в тези среди. Навремето в периода 2001-2
56
5
 
21
 
! Отговори
Пациент преди 4 години
Редно е да имат достойно заплащане, но не е редно да гледат на нас като на банкомати. Исус изгони търговците от храма, а нашите управници направиха болниците търговски дружества. Та старата българска пословици за най-голямото богатство и здравето вече не важи. Който има пари и плаща има шанс, нямаш ли и здравноосигурен да си - пиши се умрял. Освен ако оня отгоре не мисли друго.
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време системата на Семашко каква хубава беше, ехееееей!
54
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добрата система: Вземаш хиляди левове и не преглеждаш нито един пациент. Пациентите наредени на опашка чакат Негово Величество да ги приеме. А той пие кафе и ги гони, защото заплатата му не зависи от броя на прегледаните пациенти.Досаждат му на вратата като мухи.
53
9
 
12
 
! Отговори
Ъ-ъ-ъ-ъ... преди 4 години
На фона на неграмотно написания плакат на снимката не съм убеден, че ги подкрепям и че искам точно неграмотни хора да се грижат за моето здраве!!!
52
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат да ни пробутат американската античовешка здравна система.Анани се опита неведнъж да лобира за господарите си от Асоциациите на частните болници и частните застрахователи.А тези невежи медици може да ги използват за маши и средство пак да ни пробутват старата манджа на Анани и неговите господари.Не желаем американско здравеопазване.
51
2
 
13
 
! Отговори
до 56 преди 4 години
Нено, способен ли сте да четете с разбиране? Как да има добро обслужване, като липсват хора да Ви обслужат. А липсват хора, защото условията на труд са отвратителни и заплащането е мизерно. А това е така, защото онези с властта са създали такава ситема. Що за абсурд е доходът на лекаря да зависи от броя на болните? Същата глупост е в образованието - издръжката на училището зависи от броя на децата - все едно те не са личности, а са *** в обор и ще броим колко глави *** имаме.
50
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тези изнудвачи и лъжци. Работели на 3 места, значи вземат 3 заплати. По 2 часа работят на 3 места.По-малко трябва да работят и по-малко стентове да слагат. Това е лекарството за здравната система.
49
8
 
21
 
! Отговори
Нено преди 4 години
А вие медиците /не всички /доказвате ли се като добри, оправдавате ли доверието, което трябва да имате към пациентите.... НЕ...... А ИСКАТЕ САМО ПАРИ... А НИЕ ИСКАМЕ ДОБРО ОБСЛУЖВАНЕ

Спонсорирани публикации