Равносметката: Богатите – по-малко щастливи, бедните – по-малко нещастни

Най-големите песимисти за бъдещето са 55-60 годишните
59
Равносметката: Богатите – по-малко щастливи, бедните – по-малко нещастни
Снимка: Reuters, архив

С наближаването на края на 2019 г. Българите си правят лична равносметка, а основните им нагласи за миналото и бъдещето провери в проучване "Алфа Рисърч".

Според резултатите от изследването двойно по-голям процент (33%) оценяват изминалата година като по-добра за тях, отколкото тези, за които тя е била по-лоша (14%).

Остава обаче най-значим делът (53%) на хората, които не виждат промяна в собствения си живот и възможности – нито за добро, нито за лошо.

Въпреки разтварящата се ножица между позитивни и негативни оценки, е налице известен спад както в едните, така и в другите.

На положителните – от 35 на 33 на сто, на отрицателните – от 19 на 14 на сто.

Дали това е моментно колебание, или начало на по-сериозна промяна, ще стане ясно през следващата година, уточняват анализаторите.

Към момента обаче анализът сочи, че оптимизмът намалява основно сред по-високо статусните групи, а песимизмът – сред по-нискостатусните. Накратко, по-богатите и по-младите са станали по-малко щастливи.
По-възрастните и по-бедните – по-малко нещастни.

Най-значим спад е налице във възрастовата група на 55-60 годишните, на които предстои преминаването в друг житейски етап, пенсионния, с всички произтичащи от това промени в индивидуалния стандарт, особено предвид нерадостната перспектива на ощетеното от втория стълб първо поколение пенсионери.

Оценките за икономическото състояние на страната се вписват в същата логика – бавно подобрение (до 18%), но негативните (28%), както и неутралните (54%) продължават значително да доминират над тях.

Що се отнася до очакванията, след 2015-та ежегодният мониторинг на „Алфа Рисърч“ показва двоен ръст на икономическия оптимизъм (достигайки и задържайки се на 40%), който обаче четвърта поредна година не успява да се реализира. Равносметката остава далеч под надеждите.

Това затвърждаващо се крушение между очаквания и реалност, особено сред хората между 45 и 60г., започва да произвежда негативни психологически ефекти, които, както вече посочихме, се отразяват и в общата равносметка за годината.

Личните прогнози за 2020 г. продължават да бъдат подчертано оптимистични – 55% очакват лично за тях тя да бъде по-добра, срещу едва 9%, които я виждат в по-лоша светлина. Три важни тенденции могат да бъдат откроени зад тази обобщена макро картина.

Първо, след десетилетия на политическо ангажиране и разочарования, българинът не само се дистанцира все повече от партиите, но и затвърждава скептицизма си към големите обществени проекти, като се затваря все повече в личния живот – тенденция, която беше потвърдена и от европейското изследване на ценностите.
 В края на 2019-та г. основанията за позитивната равносметка и надеждите идват основно от семейния и професионалния живот. 93%, или с 12% повече от 2018 г. казват, че чувстват подкрепата на семейството и близките си. 68%, спрямо 61% през миналия декември, се стремят да отделят повече време за себе си и семейството си, и по-малко да се ангажират в професионалния и обществения живот.

Сред работещите, осем от всеки десет е доволен от мястото, където работи. Логично, на другия край на скалата са инвестициите в образователно-професионалния и обществения живот. Едва 26%, спрямо 27% през 2018, са повишили образованието, квалификацията си, или са придобили нови умения. 16%, с 4% повече от 2018, но все така в дъното на приоритетите, е участието в гражданска инициатива, кауза или протест.

Второ, без да се подценява значението на личните доходи, все повече хора се фокусират върху средата на живот в тяхното населено място. Още в края на 2017-та г. Алфа Рисърч беше регистрирала факта, че за най-големите градове, за младото и средното поколение с високо образование и жизнен стандарт, вниманието върху средата започва да измества акцента върху доходите. В личен план тези социални групи могат да постигнат по-високи доходи, но в социален, лошата среда „изземва“ значителна част от доходите им и влошава качеството на живот. Новото през 2019г. е, че тази тенденция, тръгнала от София и няколко големи града, набира скорост и се разпростира във все повече места в страната. Ако през 2017г. фокусът върху доходите, спрямо този върху средата, беше в съотношение 55%:29%, сега вече е 46% към 35%, като вече заема водещо място във всички активни групи.

Трето, демотивиращите резултати от гражданския натиск за промяна в принципите и качеството на управление намират отражение и тук, като едва 12% твърдят, че на сегашния етап от живота им по-доброто управление на страната и постигането на повече справедливост са лични приоритети за тях. Онова, което можем да очакваме през 2020г., е засилен граждански натиск именно по отношение на проблеми и казуси в локалната среда, където живеят хората, тъй като тя е най-силно изразената точка на пресичане между личния и общностния им живот. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
26 -кои пари точно да ти дадът? 5 лв, 100, 1000... ;)) Пич, ти даже не можеш да формулираш какво точно искаш, а говориш, че акъл не ти трябва. ))
26
0
 
11
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До Анонимен 26Какво значи дай ми парите, нали ти сам трябва да си ги заслужиш..Статията е за найстина богатите а не да ми изкарваш някакви доходи и да се мислиш за богат.Който е умен знае с работа не се става богат.Това важи за целия свят не само за БГ.Само че трябва да свикнеш с денонощната ти охрана и да не би някой те осъди за изнасилване(жена,мъж,***)
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има нещо вярно... Колкото повече мангизи, толкова по-голям роб ставашь (на мангизите)...Не са ти интересни хората, а възможностите им, слушаш всякакви ингели, но си зависим от тях или те от теб, можеш да си позволиш много неща, но се чудиш кой е с теб заради парите, а кой заради теб... Та така... Има нещо вярно...
24
7
 
23
 
! Отговори
от прованса преди 4 години
Работих 9 години във частна фирма без осигуровки!Шефа ти казва,че това е положението,като не ти отърва,желаещи-бол!А децата трябва да ядат!И само да не слушам глупости за пари под масата!Е,преди 2 години умря барабар с парите си,ама кел файда!
23
8
 
28
 
! Отговори
до 24 преди 4 години
Оплачи се на мениджъра си. Аз приведен няма да стоя, защото не съм роб, като тебе. Не ми ли харесва работата, моментално намирам нова. Ама всичките само лаете помежду си на по ракийка, а на шефовете си дума не смеете да кажете- само се подмазвате. Аз съм от бедно семейство, ама не роби. Борбени хора. За да си плащам университета, работих в склад, ама имах достойнство- 3 работни места смених. В момента работя по специалността си и съм с огромна за нашите стандарти заплата. Манталитет.
22
0
 
6
 
! Отговори
до щастливеца преди 4 години
До Анонимен 5С това глупаво тролене взимаш ли поне 500 лв?
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Богатите по-малко щастливи, бедните по-малко нещастни-----------------Дай парите, акъл не ща!!!!!Писнало ми е от "дървени философи" които в собствения си живот не могат да се оправят, но тръгнали да учат другите как да живеят!
20
0
 
7
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Коментарите отново са неадекватни, какво общо има България тук.Какво разбират някои коментиращи под богати и бедни.В България всички сме нещастни и можещи и неможещи, това си личи от коментарите...
19
7
 
17
 
! Отговори
До 17 преди 4 години
И,д,иот седял ли си 12 часа приведен над машината в цех със слабо осветление да шиеш,а мениджърът грък или италианец да обикаля като надзирател и да ти засича времето за тоалетна?
18
5
 
22
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
София не е България,да знаеш.Ела в провинцията да видиш заплати по 700лв-икономисти ,инженери,програмисти.Няма как всички да се преместим в София.Като не искаш такава заплата си отиваш и в следващата фирма е същото.Ти не разбираш ли ,че няма избор,а децата искат да ядът.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Равносметката: Богатите по-малко щастливи, бедните по-малко нещастни-----------Извода който ни предлагат, е:"Бедноста не е порок"!Радвайте се на щастието, което ви предлага бедноста!Но, в невъзможноста на сравнение се крие и съмнението!Просто не съм бил материално и финансово богат, за да твърдя кое те прави по-щаслив - излишъка или недоимъка с неговата ежедневна борба за оцеляване!?
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-възрастните и по-бедните по-малко нещастни.================ами - защото сме свикнали вече. от къде да знаем,че има и друг живот.вече ни е все едно и си чакаме края, каква полза да го умуваме?
15
0
 
21
 
! Отговори
Ицо преди 4 години
И богатите плачат ... ама някак си е по-добре да плачеш на яхта нале.
14
23
 
11
 
! Отговори
do 17 преди 4 години
И защо да е тъпо парче?! Кой у нас взима 700лв.? Разни шивачки с основно образование, които танцуват кючеци из цеховете и пляскат с ръце. Хора, които нямат, ама грам потенциал и където и по света да отидат, ще са тотална кръгла нула, ринеща дъното на мизерията. Хора, които цял живот живуркат без да положат капка усилие да се развият, да се квалифицират. Тотални роби и страхливци. Ти си този, който се продава на пазара на труда. Ти определяш цената. Ама явно си знаеш, че цената ти е кръгла нула.
13
9
 
9
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
Ужасно тъпо парче си
12
1
 
21
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Има нещо вярно в това.Ако отидеш например в Бангладеш или Индия, може да видиш хора с многочислени семейства живеещи в мизерия според нас, да се чувстват щастливи.Обратното хора с много пари, говоря за много пари, да се чувстват не точно нещастни ами по скоро откъснати от удоволствията които имат обикновените хора.
11
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Годината ми бе щастлива и положителна откъм кариерно развитие, дивиденти, социален и семеен живот и придобивки. Надградих спрямо всяка изминала година досега. От януари започвам нова работа- поредната току що отваряща компания у нас, немска- ще управлявам голям екип програмисти (каквото правих и сега, но сега позицията ми ще е много по-комплексна). Откъм заплащане- отдавна съм минал границата на шестцифрена сума годишно. Кариерни възможности в големите градове има десетки хиляди. Стига да искаш.
10
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Бойкоборисовска България трябва да сте луди, за да сте щастливи. Даже и богатите не могат да са щастливи, защото виждат в каква мизерна държава от третия свят живеят.
9
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само като прочетох че 8 от 10 харесват работата си, веднага разбрах че всичко е измислица.
8
4
 
30
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Как няма да сме "будни" като ни изгонихте по селата и чужбина.Най-щастливите българи са работилите в чужбина, а при създаване на семейство завръщане във великото Село на БГ, ама не онова в София, а онова в разказите на Радичков и Хайтов, и Йовков, и Пелин.Господжа Соросо$roudjd *** да не се опита да ме преведе?!Тогава ще плача с кървави сълзи, за България и Народът й????Народът на БГ е прекрасън, една хунта *** се опитва да ни затрие.Утре съм на протеста на сестрите, спите ли?