Цените на имотите летят: За 3,5 г. в София жилищата се оскъпиха с 40,7%

Повишението на цените за страната е над 30%
Обновена: 17 дек 2019 15:48 | 17 дек 2019 09:15, Елка Василева
198
Цените на имотите летят: За 3,5 г. в София жилищата се оскъпиха с 40,7%
Снимка: архив, Булфото

Само за три години и половина поскъпването на жилищата в София е цели 40,7%.

Цените на апартаментите ново строителство в столицата през второто тримесечие на годината са с 37,3% по-високи спрямо 2015 г., сочат данни на Националния статистически институт.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е малко по-голямо – с 41,4%.

За такъв по-дълъг период от време при поскъпването на новите и старите апартаменти в София има най-малка разлика спрямо останалите големи градове с над 120 хил. жители. Това показва, че сериозно търсене в столицата има както на ново строителство, така и на съществуващи жилища, пише „Труд“.

Пловдив е на първо място по покачване на цените, като при новите апартаменти повишението е с 52,3%.

Въпреки всичко това обаче София се нарежда на второ място по поскъпване на жилищата за периода от 2015 г. насам. На първо място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите от над 43% за период от три години и половина.

За разлика от София в града под тепетата поскъпването на новото строителство е значително по-голямо от това на старите жилища. Ако погледнем данните само за новите апартаменти, Пловдив е абсолютен рекордьор с нарастване на цените с 52,3% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради също значително поскъпват, макар и с доста по-бавни темпове от новото строителство – с 37,5%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Русе, Стара Загора и Варна, където нарастването на цените за периода е с близки темпове – малко над 30%.

Все пак с малка преднина на трето място е Русе (+33%), следван от Стара Загора (+31,9%), и Варна (+30,8%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с близо 35% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко – с 21,3%.

В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство – с близо 40%, като в този сегмент от пазара градът изпревара дори София и се нарежда на второ място след Пловдив. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство – дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да поскъпнат повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно – с 29,1%, сочат данните на националната статистика.

Още по темата

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 22,2% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е доста по-голямо – с 36%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 16,75% спрямо 2015 г., сочат данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 10,5%, но при жилищата в съществуващите сгради повишението на цените е доста по-голямо – с близо 23%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 30%, като при движението на цените на новото и старото строителство има минимална преднина за съществуващите жилища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЯМА ЛОШО ДА ИСКАШ ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНИ ЗА ЛОШИТЕ СИ ИМОТИ , СТИГА ДА ИМА КОЙ ДА ГИ ДАДЕ, ЕДНА СТОКА СТРУВА ТОЧНО ТОЛКОВА, КОЛКОТО МОЖЕ НЯКОЙ ДА ДАДЕ ПАРИ ЗА НЕЯ- ВСИЧКИ СМЕ СВИДЕТЕЛИ КАК ИМОТИТЕ ПРЕСТОЯВАТ С ДЕСИТИЛЕТКИ ПО ОБЯВИТЕ НА АГЕНЦИИТЕ. НЕКА СИ СПОМНИМ ЗА ОНИЯ ГОДИНИ 1934Г БГ ПРАВИТЕЛСТВО СЪТВОРЯВА ЗАКОН, КОЙТО ДАВА ПРАВО НА ОБЩИНИТЕ ДА РАЗДАВАТ ПАРЦЕЛИ И ПРОЕКТИ В ПОКРАЙНИНИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ НА БЕДНИ СЕМЕЙСТВА,А ТЕ СА ГРАДИЛИ КЪЩИ И СА ГЛЕДАЛИ ГРАДИНИ ЗА ДА ИЗХРАНВАТ ГОЛЕМИТЕ СИ СЕМЕЙС
86
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, нали вчера написахте точно обратното. Че цените паднали с 20-30% и сега всеки щастлив софиянец може да си купи по една панелка.
85
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените в момента в София са на нивата от 2008 година, когата средната заплата е била 80% по ниска, а лихвите по ипотечните кредити са били 3 пъти по-високи от днес.
84
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За този прословутия балон, се говори от 10 години, ама нещо все не се пука бре.
83
5
 
10
 
! Отговори
дам преди 4 години
Миналата седмица имаше статия за Белград, че там квадратен метър апартамент се продава средно за 1580 евро, при 1100 за СофияИ защо в Белград да е 30% по скъпо от София, като Макрон им каза, че не очаква да влязат в ЕС до 2030 година
82
4
 
18
 
! Отговори
Иван преди 4 години
До МирославМирко,цените на хранителните продукти като цяло не се различават с българските! Тук си прав,че някой столици имотите са толкова скъпи,че те просто се предават по наследство както в Париж но пък сравнението ти София-Париж кърти! Париж миналата година са го поситили над 20 милиона туристи който са потенциални копувачи на всичко (от там и високите цени конкретно в Париж) а колко туристи са поситили София ми е трудно да гадая! Само на 20 км от предградията на Париж цени. са съвсем други
81
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Селяците орат от яд, че с парите от прехвалените им триетажни къщи барабар с двора по селата не могат да купят едостаен в Люлин за тия пари. ххаххахахах и седнали да обясняват колко е лошо в София и видите ли как в прованса е супер. хахаххахаххахахаха стойте си на село и не коментирайте София.
80
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време балона беше с банките, сега с жилищата.
79
2
 
12
 
! Отговори
Безмъртния шотландец преди 4 години
Абе в Дънди има апартаменти по 20 хиляди паунда,минималната заплата е над 3000 лв...
78
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те всички така казват - да се бърза, защото са останали 1-2 апартамента. Това е редовен лаф.
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 75Защо не пробваш с договори и 3 месечни депозити, както и 3 месечни предплати, като искаш справка за трудов договор, възнаграждение и и от и състояние?Подбираш много по-сериозни хора, а ако има проблеми, които депозита не покрива, може да ги на съдиш. Тъй като клиентите ти са работещи хора, не минава номера, да взимат под масата, а да се водят безработни. "Играчка е", нонтотсл и си заслужава!
76
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човек трябва наистина да е слънчасал.та да даде толкова пари,за да диша не мръсния,а отровен софийски въздух.На всичкото отгоре идващата финансова криза ще пръсне с гръм и трясък сапунения финансов балон София.Тогава ще видите как "големите" международни компании ще се изсулят от там като пръдня из ***.
75
2
 
33
 
! Отговори
За новите столичани. преди 4 години
Отваряш прозорците да се проветри и като замирише на пушек и сажди затваряш -проветрено е.
74
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 69Това, че цените са високи, не означавало, че с поскъпна ли? Така ли?Отиди и го кажи, на хората от които искам да си купя апартамент, защото е с 30% по-скъп, спрямо, когато го бях набелязл, преди 3 години!
73
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имотния пазар е предназначен за гурбетчиите, които идват от Чужбина и за чужденци ! Защо иначе цените навсякъде са обявени в евро ??? Е, много ясно, че не за обикновения работещ, който си получава мизерната заплатка в лева !!!
72
2
 
15
 
! Отговори
Леле до 60 преди 4 години
Не са видяли мизерията на българският рентиер- видяли сме мизерията след наематели. Имам три броя апартаменти и няма да ги дам под наем, та каквото ще да става. Изпочупени мебели, неплатени сметки , смрад и изчезнали вещи . Не, благодаря.
71
2
 
12
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До Анонимен 60То е ясно че никой не иска да живее при родителите си като стане пълнолетен.Обсъждаме имотния пазар а той е един балон.Повечето които са готови да си купят имот(поне хората около мен) искат да е извън града.Те не искат да дишат мръсния въздух или да живеят в картонена колиба и да плащат прескъпо
70
0
 
5
 
! Отговори
Чужденец преди 4 години
До Мирослав 68:Сефа щ'и скочат да ти обясняват, как Съльо и Пульо са им казали друго, та ти няма как да ги заблудиш.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МитиславА не трябва!
68
3
 
37
 
! Отговори
Перко Наумов преди 4 години
Често минавам покрай сграда на Артекс в Младост и ми направи впечатление, че завесите на повечето прозорци са абсолютно еднакви. И после каква била работата- строителя си насложил завеси в незаетите апартаменти, за да изглежда, че всичко е изкупено и като дойде запитване казват на човека да бърза, че има един-два свободни :-). Да не говорим, че всичко над ИКЕА и в Кръстова вада няма канализация-представете си огромни блокове без канализация- просто се чудя кой балък ще си купи там...