Монах от Атон: Българите са имали манастир още през 4-ти век

За това се пише в книгата "Пролог" от 1644 година
19 дек 2019 17:37,
57
Монах от Атон: Българите са имали манастир още през 4-ти век
Снимка: ВТК

Българите са имали собствен манастир около град Ефес още през 4-ти век, за любопитното откритие споделя иеромонах Юстин от Зографския манастир „Свети Великомъченик Георги Победоносец – Зограф“ в Атон, става ясно от предаването „Знаците“ по Военния телевизионен канал.

Още по темата

Пет века преди официалното покръстване на България, народът ни е съградил християнска светиня в земите на Римската империя. Тази информация е намерена от монаха в книга Пролог“, завършена през 1644 година, и написана на църковнославянски език. В тази книга е описано житието на свети Александър, живял в края на 4-ти век, според информацията той е създал първата обител на незаспиващите, а около него се събират 400 монаси от 9 националности, сред които и „болгарите“ - българите. Нашите прадеди са успели да създадат свой манастир по времето, в което не я е имало още азбуката на Кирил и Методи.

Според него в новобългарския превод частта за българите и техния манастир в Ефес липсва. Иеромонахът е споделил откритието си с монасите от Зографския манастир, а те приели твърдението му съвсем нормално и без учудване. Иеромонах Юстин вярва в тезата, че българите са имали повече от една държава.

Интервюто на пазителя на божийте повели вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 4 години
Да, това твърдят мнозина учени.Но ли.г.льото Николай Аретов от БАН през 90-те години твърдеше на научни конференции, че тези изгорени книги са били протестантска религиозна книжнина, разпространявана през 19-и век от протестантски проповедници из Балканския полуостров. Категорично отхвърляше твърдението, което е изложено във Вашия коментар.Не само този ли.г.льо върши такива майцепродавски дела. И това не е случайно. Получава се подкрепа от някои среди. И ето ти го днес Аретов - професор!
33
2
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АБСОЛЮТНО ВЯРНО!!!БЪЛГАРИЯ Е СЪЗДАДЕНА ПРЕЗ 168 ГОДИНА СЛЕД ХРИСТА ОТ АВИТОХОЛ!!!!И ВЕЧЕ ДОКАЗАХА, ЧЕ НИКАКВА ТАНГРА НЕ СМЕ ПОЧИТАЛИ!!!БЪЛГАРИЯ Е ДЪРЖАВА НА 18 ВЕКА!
32
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 4-ти век българите не са и сънували нито Атон, нито Балкански полуоствов въобще, нито изобщо са подозирали, че на света има нещо друго освен коне и целини.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
макетата ще се потресени. Това все едно казваме, че и Сашо Македонски е Сашо Български!
30
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗа славяните древните автори пишат още в 1 век и след това непрекъснато различни средновековни автори пишат за славяните,ти като не си чел,вината не е наша,да си чел.Незнанието не те оправдава,нито глупостта е оправдание
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПо принцип българите са наричали византийците ромеите,християните,а чаааак доста по-късно и гърци,защото са използвали гръцки език като официален.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На бас, че в текста кайто цитира отчето няма да се намерят названия като: византиийци, гърци или славяни. Такива модерни политкоректни термини простото тогава още не са били изобретени.
27
1
 
3
 
! Отговори
е имали преди 4 години
имали а сега и целостта на територията е застрашена изкупуват я правителството иска да даде белене на американците застрашена е националната сигурност ако нещо не направим ще останем с това имало едно време894
26
1
 
9
 
! Отговори
Х преди 4 години
..........Прокопий Кесарийски (V в.) твърди,че утигурите заедно с кутригурите са създателите на хунския съюз,който в края на V в. (според Йорданес и според Приск) владее територии от Кавказ до Рейн.
25
2
 
3
 
! Отговори
Х преди 4 години
Аз знам ,че първите българи се заселват около 480 година в днешна България,а тази година е по-рано,възможно е да е с хуните,всъщност най-често не са ги наричали хуни,а скити,по същия начин византийците са наричали и българите - скити,изобщо ,те са наричали скити всички племена идващи от Скития и от източна Европа.Например българските племена утигури и кутригур. Прокопий Кесарийски (V в.) твърди, че утигурите заедно с кутригурите са създателите на хунския съюз, който в края на V в. (според Йор
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме Българи част от славяните са част от нас а не ние от тях така го е решил князът български не ние ,защото бълг.царе са сключвали брак със славянки но дари и така да е пак е по-добре от това да сме част от САЩ -както го карат политиците в момента особенно оня суперинтелигентен герой,който дори не знам дали той знае историята на Б-я
23
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Траки, славяни, прабългари/болгари и т.н." са названия на един и същ народ - нашия от онова време... Как иначе си представяте 3 племена от 3 различни района на света в онова време да си направят обща държава и всичко точно...След 150-200 години общ език, религия, държава, култура... Каква е тази невероятна интеграция? ... Ние сега с македонците не можем да се разберем, а тогава видиш ли съюзили се, победили Византия и заживели заедно щастливо, като се слели и станали един народ...??? Моля??? :)
22
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАбе стига с тези траки,ние сме българи-славяни,дали чисти 100% славяни или сме смесени българи със славяни,това не е от значение,в крайна сметка сме славяни.
21
2
 
4
 
! Отговори
Гост - троля преди 4 години
"Методи" - български светец няма, за манастир - не се знае, днес.бг. Братът на Константин Философ се нарича Методий. Така пише на табелката на националната библиотека, същото е изписано и върху табелките на повечето уважаващи себе си институции у нас, които носят това име. Апропо, преди няколко години срещнах изписване на името "Климент" като "Клименд", явно тази тенденция не е временно явление..../
20
2
 
10
 
! Отговори
Посетител преди 4 години
Браво на монаха за смелата постъпка. 40% процента от Европа са католици 20% протестанти .... те не обичат християни. .. всичко се крие и пренаписва .... особено срещу българите
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До "Що е то /църковнославянски/ език а..." - мии... чист български от онова време :)
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не трябва да заличаваме историята а да се поучим от нея -това че Борис Първи приема точно тази вяра за да стабилизира България е факт но гърците никога не са ни обичали не ни обичат и това е факт-гърците винаги са били галеното чедо заради Олимп но ние никога пък не сме подчертавали Величието на България дори заради траките
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВизантийските принцеси за които са се оженвали българските царе,са били дори по-настоятелни от самите българи и български царе,да се разширява и укрепва България,ако видиш византийката Мария Палеологина как се е била със зъби и нокти за България,повече дори и от българите,ще се учудиш.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що е то /църковнославянски/ език а...
15
11
 
4
 
! Отговори
висок преди 4 години
Колкото и да се джафкате.... след години в учебниците по История ще пише, че България е създадена 1878 г от Руския цар, а азбуката е написана от Путин!