Назад към България: Държавата ще връща живеещите в чужбина

Пакетът мерки включва финансов стимул, разходи за квартира….
Обновена: 22 дек 2019 18:18 | 22 дек 2019 18:08, Елка Василева
520

Държавата ще плаща на българите в чужбина, за да се върнат и да работят у нас. Пакетът от мерки включва финансов стимул, поети разходи за наем на квартира, детегледач и езиков курс за член от семейството, който не владее български език.

Петър Илиев е сред българите, избрали да следват в чужбина. Той е студент втора година по информатика в Берлин и вече планира да започне работа в чужбина, разказва Bulgaria ON AIR.

От началото на следващата година държавата е готова да привлече хора като Петър обратно в родината, финансирайки ги с до 1200 лв. на месец за една година. Предвижда се покриване разходи за квартира, детегледач, а ако работата е в малко населено място с по-ниско заплащане, дотиране на заплатата. 

Финансовият стимул може да бъде получен, след като кандидатсващият има конкретна оферта и подписан трудов договор с български работодател.

Ангел пък е учил компютърни науки и математика във Великобритания, но се е върнал в България и работи по специалността си. Освен това се занимава с кариерни изложения за българи в чужбина, доказвайки, че бизнес средата у нас е привлекателна.

Според Ангел младите хора, завърнали се от чужбина, трябва на първо място да се заредят с търпение. Агенцията по заетостта ще разработи и интернет платформа, която ще съдържа информация за конкретни работни места, тенденции в заплатите, детски градини, лечебни заведения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


520
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
43
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
И в евро да ми платят никога не бих се вьрнал с семейството си обратно в кочинатаа. Само при едно условие бих се вьрнал ако има работа за всички здравеопазване, значи силна социална система като в Германия например!---ето това е. Хората си знаят - дори на него самия да не му е много добре в чужбина, дори той самия да няма хубав живот - това, което той го няма, децата му ще го имат. Внуците му ще го имат. Е за кво да се прибира?! Да му отделят една петминутка по BulgariaOnAir или битивиту?!
31
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ще се връщат хората, ама след пенсия в чужбина. Друго си е да си живееш в някое българско село със западна пенсия. И да ти плащат, че се връщаш. Ахахахаха. Де тоя късмет! Нали и до момента хората от системата на МВР и МО все викат след пенсия, че не им достигали парите и по тоя начин все ходят да работят като охрани някъде, а за младежите не остава къде да работят. То затова в чужбина охранителите са професионалисти, а в България са оядени шкембаци дедовци вмиpисани.
30
3
 
39
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
успелите хора с къщи коли децата родени там и не знаят български как си я представяте да се върнат няма да стане
29
1
 
20
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Просто нивото на бг джурналистията е много ниско. Имам в предвид и големите медии. Вижте го Джорето Любенофф мо БНТ през уикенда. Добро момче, симпатично...ама посредствено. Квото и да се мъчи, не може човека да избяга от истинксата си същност - на водещ на нощен блок по БНР. Останалите са същите. Няма как да очакваме от такъв журналист, да нарави разликата дали събеседниците му, наистина стават за нещо в пофесията си (дори заварчик да е пак е професионалист) или са поредните неудачници!
28
1
 
60
 
! Отговори
На този етап преди 4 години
единственият начин държават да върне българите обратно у нас е да ги обяви за международно издирване.
27
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще ги върне с 610 лв минимална заплата? Обезлюдени села и градове. Позор за нашите управляващи. Перник без вода.Жалко, че няма справедливост в тази територия.
26
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в евро да ми платят никога не бих се вьрнал с семейството си обратно в кочинатаа. Само при едно условие бих се вьрнал ако има работа за всички здравеопазване, значи силна социална система като в Германия например!
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой знае ли как да взема гръцко или турско гражданство? За един прЕАтел питам!
24
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На върналите се дедовци ще се раздава безплатна виагра.
23
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за какво да се върна , цялата ни рода е пръсната в Германия , четири от децата ни са в Холандия , не искат да чуят за Бг ,пишете статии колкото да има пълнеж явно .
22
6
 
53
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Проф. Божидар Димитров го обясни. Тия дето стават за нещо не се връщат. Те имат вече голяма къща, 2-3 коли, имат среда, семейство, децата имат приятели, извънкласни занимания, бъдеще. Започва един процес на ДЕНАЦИОНАЛИЗАЦИЯ, който приключва с внуците на имигрантите. Те вече НЕ СА българи. Италианците в САЩ реват над оперите за родната Флоренция, ама и през ум не им минава се върнат нали? Не знам, имам чуството че работодателите плащат за такива кьорфишеци по медиите, нямам друго обяснение.
21
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата ще продължи да гони българите от България в чужбина.Всеки ден една глупост от някой министър лобист и тарикатлист, който е решил да източи малко парици от държавата.
20
2
 
43
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Ще се върнат когато на дедо мекият се втвърди !
19
1
 
39
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
Е кой *** ще се върне при толкова ниски заплати, и бачкане до съсирване? Само някой тотално неуспял...
18
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Държавата ще плаща на българите в чужбина, за да се върнат и да работят у нас"Toва е абсолютно погрешно мислене! На мен някой ще ми заплаща ли за да си стоя в България? Много правилно е попитал един човек отдолу... Значи да се засилваме всички навън в чужбина, да се махаме, за да може държавата после да ни плаща да се връщаме, така ли?
17
1
 
47
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
разберете едно. Тук наистина е като стария виц - майка ми работи в Министерството. Чистачка е да, ама пък е у министерството. Това, че неква джурналистка с Първомайско-Тетевенски акцент ми се пени в телешки възторг от младите Петко и Ганка, инветиционни банкери от Сити-то,които се намерили по интернет и се върнали в Лясковец, не значи, че е така. Ваньо и Ганка може и да са работили в Ситито, ама са носели кафетата и истинските банккери. И сега ни бутат конфети да им се радваме.
16
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да се върнат пенсионери за да си харчат тук западните пенсии на хубавия климат.Е, и на едни познати сина се върна,но на него тук филията му е намазана-апартамент,вила.Като си хване и добра работа с немското образование,защо да бачка за да ги заработи в Германия?Важно е да има ред,после ще се събере и мед в кошера.
15
2
 
27
 
! Отговори
ОХ ! преди 4 години
УЖАС !
14
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей сега се връщам от Швейцария в България... Аман от вицове.
13
6
 
49
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
НИКОЙ НЕ СЕ ВРЪЩА ! Връщат се Мунчовците, за които дали тук или в UK ще мият пода на Макдоналдс няма голямо значение. Успелия чаовек НЕ се връща. Отново - завършилия Уни-то на Западен Съсекс, на 186-то място в Югозападен Уелс, и работил като чиновниче-анализаторче - момче за всеки и всичко - в Bank of Scotland НЕ Е успял човек. И думата, с която той се нарича БАНКЕР минава единствено пред бг тв джурналистките, дошли в Софията от Сусурлево, защото и на тях толкова им е пипето.