Коледната пържола поскъпна с до 40%, свинското по 10 лв. за кг

Най-скъпо е пуешкото, близо 20 лева върви килограм филе
129
Коледната пържола поскъпна с до 40%, свинското по 10 лв. за кг
Снимка: Pixabay

Средно по 10 лева за килограм свинско за коледната трапеза броят жителите на големите градове като София, Бургас и Варна, показа проверка на "Труд" в търговската мрежа.

Мръвките през тази година са по-скъпи с между 15 и 40 на сто спрямо предходния декември, категорични са търговци.

Още по темата

Причина за ръста са нарасналото потребление, кризата със свинската чума през лятото, която намали родната продукция и фактът, че пазарът разчита основно на внос и зависи от надценките на прекупвачите, обясниха експерти.

Статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) показва, че през последната година цените на едро на свинското месо са се увеличили със средно 2 лева за килограм от 7,41 лв. за ноември 2018 г. до 9,39 лева за същия месец на 2019 г.

В магазините увеличението на мръвките се усеща още по-драстично, категорични са потребителите.
Затова и повечето предпочитат да купуват от промоции, така че да преглътнат ценовите разлики с предходното предпразнично пазаруване. Намаленията в големите вериги на избрани месни продукти са факт и през последните дни преди Коледа и Нова година.

В същото време цената на пилешкото месо на едро през последната година е останала почти без промяна, показват още данните на ДКСБТ. Увеличение с по 60-80 ст. за килограм има в цените на колбасите и саламите, става ясно още от данните.

Най-скъпо на коледната трапеза излиза пуешкото месо, въпреки че то не е традиционно за нашите географски ширини.

В месарските магазини в Бургас филето върви за 19,80 лева за килограм, а пуешката пържола от бут се търгува срещу 11,80 лева за килограм.

От дни във Варна се вият опашки за качествени родни мръвки, въпреки че цените в месарниците са с около 2 лева повече за килограм в сравнение с продажната стойност в големите вериги.

Средно 10 лв. за кг свинско броят варненци за коледната трапеза. Каймата за зелеви сарми по месарниците и в хипермаркетите не се различава по цена – 6-6,50 лв./кг. В големите магазини обаче може да се намери по-евтино месо на промоция – кило джолан с кост за 7,20 лв., ребра за 7,99 лв., контрафиле – за 9,99 лв. и бонфиле – за 12,99 лв. Вратните пържоли излизат от 9 до 10 лв. според това дали са с кост или без.

В някои обекти се продават и малки прасенца по десетина килограма на цени от 14-16 лв./кг.

В Бургас цената на дребно на свинското месо е подобна и то се търгува средно за около 10 лева килото. Толкова вървят гърдите и котлетите. Джолан с кост е 6, 50 лева за килограм, бахурът 6, 80 лева. Наденицата върви по 11 лева, а телешкото мляно е 9 лева за килограм. За агнешко и телешки шол потребителите броят по 12 лева за кило. 7 лева е шилешкото, съответно по 6, 50 и 3 лева са свинските уши и крака. 5, 50 лева е телешкото шкембе, а свинското е 4 лева, свинският черен дроб също върви по 4 лева. 7 лева струват агнешките дреболии.

Пържола от пилешки бут без кожа струва 7, 20 лв., а пилешкото филе е 9, 40 лв.

Фермерското пиле се продава по 6 лева килограма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам къде е това свинско по 10 лева за кг. Сега се връщам от голям магазин и там беше 15 лева за кг.
87
3
 
12
 
! Отговори
сем. пенсионери преди 4 години
За Коледа ще ядем сандвичи с мас и пържен лук. Жената намерила салам намален купила ама той се развали вечерта още, затова - без салам тази година. Важното е да сме здрави.
86
3
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
И 1000 лева да стане месото овчия народ ще търпи геноцида ,така че .......
85
1
 
13
 
! Отговори
123 преди 4 години
Месторабота Сливен; Постоянна работа; Пълно работно време; Заплата от 600 до 1000 BGN (Бруто)Работа на машини,на две смени.
84
1
 
15
 
! Отговори
Аа преди 4 години
Преди две години се пенсионираха и оттогава са при мене,но ти явно не разбираш,какво искам да ти кажа .Тука работиш нормална работа,получаваш заплата ,която ти е достатъчна и остава.В Бг работиш в малък град,получаваш заплата ,с която едва свързваш двата края.Това е разликата.
83
2
 
12
 
! Отговори
Аа преди 4 години
Моите "старци"и тези на жена ми имат общ трудов стаж 154 години.За толкова са внасяли осигуровки ,друг е въпроса къде са отишли тези пари,питай си правителството.
82
3
 
3
 
! Отговори
До 84 преди 4 години
Това от кое проучване е?
81
5
 
3
 
! Отговори
Аа преди 4 години
Тука вече грешиш,"старците "са си при мене и аз си ги гледам.
80
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АаИ ние тук си живеем спокойно. Ти какво си мислиш, че ние сме се притеснили от журналистическите тъпотии.
79
6
 
21
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Най-важното достояние на живковския комунизъм, с всичките му извращения и репресии, беше че хората се чувстваха социално равни, независимо каква професия имаха и какъв ранг в държавата!Всеки имаше достъп до безплатно образование и здравеопазване!И не бяха бедни хората, всеки имаше имот и работа, и пенсии, и нямаше клошари и умиращи изхвърлени от болниците!Едно общество е здраво и може да се бори обединено, когато хората не чувстват големи социални диспропорции!Животът е жесток!Гарисън!ЦРУ!!
78
7
 
7
 
! Отговори
Аа преди 4 години
Хич не ми е скъпо,5 паунда за килограм,ако взема два 9 паунда.Раборя за 12,50на час има и за салатата.Не съм IT, в автосервиз съм,жената е в магазин 11на час.Не сме богати,ама живеем спокойно.
77
6
 
5
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Хората са били равни единствено в праисторическите времена, когато са живеели на племена в май.мунски стада, ходили са на лов заедно, яли са заедно, обличали са се еднакво и са имали едни и същи оръжия!Тогава е бил комунизъм!Агент Клара Дарбишър!ЦРУ!!!
76
14
 
5
 
! Отговори
До 77 преди 4 години
Даже техния овчар им го каза. Социализма си е недоносче и не го бива. Но те пак се радват на отминалите времена. Ах колко хубо бе, да се седи на опашка за хляб, магазините да зареждат с месо 1 път в месеца. 10% ергенско данък, 5-7г за кола, която все още не е произведена, в завод който все още може и да не съществува. Да си изкарваш документи да пътуваш от една област в друга. Разстрел зад границите, за тоя дет бяга от рая... Супер времена...
75
5
 
4
 
! Отговори
Старата номенклатура преди 4 години
Преди беше хубаво, но сега е още по-хубаво. Времето е ваше, но всичко друго е наше, другарЕ!
74
5
 
17
 
! Отговори
до идиота 77 преди 4 години
Фалирал ли ???? 30 години вече а и още от него крадете маам ви п.р.ос.та нагла. Вече е на свършване , окрадохте и заграбихте всичко построено от него. Остана ви само хората да щавите и да им изпивате кръвчицата маам ви и измамници и убийци. Фалирал ли ???? На това и и.д.и.оо.т няма да ти се вържи вече
73
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До !!!!!!!!!!!!!!Комунизма е отживелица, видя се, че не може да просперира и за това фалира с гръм и трясък.
72
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 67Да бе и народа работеше за 100 лева, ходеше всяко лято на едни и също място на море, където партията е преценила и построила почивната станция, окрадоха земите на хората и те определяха какво ще се гледа и т.н. абе загубени времена, определят ти как да живееш и те карат на сила да бъдеш равен със *** и пульо. Само висшите другари бяха над всички и всеки трябваше да се съобразява с тях. И те с парите на партията си живееха като в страните от загнилия капитализъм.
71
8
 
1
 
! Отговори
До 64 преди 4 години
Не е вярно, хората от Столипиново не бяха българи, колкото и да ти се ще. След комунизма през 91та, римляните бяха 570 хиляди, турците към 660 хиляди, а и пратихте 350-400 хиляди у Турция. Населението дори не беше младо, от средна възраст 27.9 през 50та, до 85 бе 36г. Средната възраст.
70
5
 
12
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 4 години
КОГАТО ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ, ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА, ВОДАТА, ЗЕМЯТА, БЛАГАТА ПРОИЗЛИЗАЩИ ОТ ТЯХ СА НА ВСИЧКИ ХОРА ! НАРОДНИ ! САМО ТОГАВА ЩЕ ИМАМЕ НАРОД И ДЪРЖАВА. САМО ТОГАВА ЩЕ ПРОСЪЩЕСТВУВАМЕ. НАРИЧА СЕ КОМУНИЗЪМ !
69
3
 
9
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Свинското месо е важна храна, която изгражда силна имунна система, биологично гориво даващо комфорт на човешкия организъм по време на зимния период!Колкото по често присъства на трапезата на българина, толкова той ще е по-здрав и работоспособен!!!Когато и скъпо свинското, тогава ще е скъпа и свинската мас и даже филии с мас няма , да можем да си мажем!Агент Дензъл Мортън!ЦРУ!!!Агент Дензъл Мортън!ЦРУ!!!