Патриарх Неофит на Бъдни вечер: Нека няма страдащи

Той води тържественото богослужение в "Св. Ал. Невски"
50
Патриарх Неофит на Бъдни вечер: Нека няма страдащи
Снимка: Булфото, архив

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" българският патриарх Неофит води тази вечер тържественото богослужение за Бъдни вечер.

На Светата литургия в храма, на която бяха дошли много вярващи, Негово светейшество прочете откъса от Евангелието за раждането на Исус Христос в пещерата във Витлеем. Благословена да бъде традиционната празнична трапеза, която ни събира на Бъдни вечер, пожела патриарх Неофит.

Нека в нощта на Рождеството всички ние, които сме Христови, сторим място на раждащия се заради нас и за нашето спасение божествен Младенец, като отворим за Него нашите домове и нашите сърца. Нека не само със слово, но и с дела на милосърдие да покажем принадлежността си към Неговата света Църква, като според силите и възможностите си се погрижим сред нас да няма вече страдащи и нуждаещи се, гладни и жадни, не само за храна или питие, а и за топла дума, за най-елементарно човешко внимание. Към това ни призовава не само в тази свята нощ, но и във всички дни от живота ни, християнската ни съвест, това очаква от нас раждащият се днес Господ и Спасител наш Исус Христос, се казва в посланието за Рождество Христово от българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, и от митрополитите от Светия синод на БПЦ.

В своето послание патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод отечески приветстват и поздравяват с Христовото Рождество всички верни чеда на светата ни Православна църква, в Родината и далеч от нея, като на всички всесърдечно благопожелават душевно и телесно здраве, апостолски дух и богоблагословени успехи във всяко богоугодно и доброполезно начинание.

"Благодатта и мирът на раждащия се днес Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас", пожелават Негово светейшество и архиереите от Светия синод на БПЦ, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: патриархНеофит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
4
 
! Отговори
от Укипедия преди 4 години
Какво да четат Библията ти не разбра че Българския народ е насила християнизиран:Непосредствено след покръстването избухва бунт в средите на няколко недоволни български провинциални (от комитатите) боляри. Техните основни опасения са от засилващото се византийско влияние. Бертинските летописи описват как Борис с малцината си верни успява, не просто да се спаси, а да потуши бунта и плени противника. Князът наказва със смърт организаторите и техните близки общо 52 рода.
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
насила християнизираноти Племе на Хан Аспарух от Византия , ако е нямало Византия сега нито Коледа нито Християнство нито славянски език
26
4
 
5
 
! Отговори
Четете Библията преди 4 години
За жалост много от изброените проклетии се изпълняват във нашия народ, защото ние не четем и не изпълняваме това, което пише в Библията. Колкото искайте минуси, но това е факт. Повечето от вас никога не са чели Библията
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бъдни Хипнози Манипулации и Дезинформации
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От брадати ченгета благопожелания не приемам!
23
3
 
1
 
! Отговори
Четете Библията преди 4 години
Млако по-надолу в същата глава пише:Но ако не слушаш гласа на Господа твоя Бог, и не внимаваш да вършиш всичките Му заповеди и повеленията Му, които днес ти заповядвам, то всички тия проклетии ще дойдат на тебе и ще почиват на тебе.
22
3
 
1
 
! Отговори
Четете Библията преди 4 години
Ако слушаш добре гласа на Господа твоя Бог и внимаваш да вършиш всичките Негови заповеди, които днес ти заповядвам, тогава Господ твоят Бог ще те въздигне над всичките народи на света. Второзаконие 28:1
21
6
 
6
 
! Отговори
Вярващ преди 4 години
Има страдание, защото Българския народ не чете Библията и не се съобразява с нея.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-принцип е добре да няма страдащи, но от устата на брадати доносници звучи не добре.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция реализира над 9 милиард оборот за годинат от руски туристи, а българската министърка ходи на крака в Москва да се моли за туристи докато васалите плащат милиарди да купуват старите тенекии на господарите си.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До do 10Крим е руски. Въпросът е затворен.
17
1
 
3
 
! Отговори
От 15 преди 4 години
Продължение. БЧК. Български Червен Кръст.и още. Нашия поп дори и да го извикаш да пее иска пари. Пробвали сме с монети 2-3-5 лева хвърля ги.поне 10 лв иска да пее например на гроб ... Та така отче Неофит
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже, дай здраве и късмет на българите и всички останали славяни по земята!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия отчета са и от "Света Неделя".
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отче Неофит по линия на БЧК ходих по много домове.Просто е потрес!!!! Дори хора с много пари живеят по зле от куче и няма кой вода да им подаде..Проповадваш за добрини. Къде са тез добрини като всеки се е затворил в себе си и собственото си удоволствие.БЧК с подаръците зарадвахме хората а къде е Църквата Отче???
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дай Боже,амин!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам за Византия откъде и откога се е вживяла в християнството,но съществува Библия отпреди осем хиляди години на стар български език и тая Библия се ползваи днес от еврейски племенни общности в днешен Сибир, които обучават децата си да четат, разбират и учат тази Свещена Книга.Факт, който е фобре известен, но скромно стои в сянка.
11
2
 
3
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Митрополит Кирил варнески бе брутално убит защото не искаше варненските църковни имоти да попадат във ръцете на Кремъл,даже щеше да води дела,последиците ги знаем,беше брутално ликвидиран.Във България е тайна ,че църковните имоти на БПЦ вече са РУСКИ,ЗА ТОВА И пЕСКОВ ОНЗИ ДЕН КАЗА,ТРАСЕТО НА ТУРСКИ ПОТОК ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ МИНАВА ПРЕЗ РУСКИ ИМОТИ.Това националните предатели във расо няма да ви кажат НИКОГА
10
3
 
6
 
! Отговори
do 10 преди 4 години
На запад никой не мрази Русия, а я съжалява. Богатите руснаци от Москва и Санкт Петербург дават мило и драго за запада. Милеят за него и умират от срам за какъв смях ги прави джуджето от Кремъл. Относно нас- нас ни смятат за втора ръка хора заради сeляндyрите без квалификация, накичени със злата, които се продават из Европа за жълти стотинки и си носят пpoстотията надлъж и нашир. Това ти го казвам като човек, работещ по сума технологични европейски проекти с огромна заплата за ЕС.
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На запад мразят Русия и руснаците, всеки западняк мрази Русия, това им е вродено, а нас ни смятът също за нещо като руснаци и винаги ще ни презират и смятат за хора втора ръка колкото и да им се подмазваме и навеждаме да ни приемат - приемат ни само за чистачи и слуги.