На Богоявление: Бойните знамена на армията бяха осветени

Патриарх Неофит отслужи Света литургия
6 яну 2020 13:12,
9

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По традиция на Богоявление бойните знамена на Българска армия бяха осветени на Света литургия, отслужена от патриарх Неофит.

"Никой няма по-голяма любов от тази да положи душата си за своите приятели. Вечна почест за отделните живота си за майка България", заяви патриарх Неофит.

В страните, които изповядват източното православие военният ритуал Водоосвещаване е въведен през 652 година сл. Хр. от византийския император Константин Погонат.

У нас за първи път водосвет е отслужен по времето на Цар Симеон І преди битката при Ахелой през 917 година.

На водосвета в София присъства президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
под куртката преди 4 години
До ветеранса скривали знамената да не ги пленяват! ***.
7
0
 
1
 
! Отговори
ветеран преди 4 години
До АнонименПреди всяка атака в битките са скривали знамената хос куртките си!
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво прави комуноидният Грипен Ветов на църковен празник? Самото му присъствие е светотатство и оскърбление към религията.Впрочем, той е вездесъщ, и се има за царче не толкова на реПублика, а на всяка Публика, която му попадне и пред която да се изпъчи и да държи погребални словеса.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
полузависима недостойна държава васал освещава знамена на несъществуващата си армия за срам и позор на всички българи
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи споменавате годината 652 г. после 917 г. а какво се е случило през 866 г. много ви е страх , говорим за Процеса Християнизиране който у нас незнайно защо не ни е познат или просто така умишлено за да не се знаеАко мине номера
3
4
 
0
 
! Отговори
Кога??? преди 4 години
Патриарх Неофит кога ще има молитва за 52-та Български Рода наказани със смърт тоест убити за това че отказали и не искали да стават насила Християни (да приемат християнстовото) през 866 г при Борис 1 реално преди близо 12 векаИ кога Птриарха ще предложи да се издигне Паметна Плоча в България на убитите Българи които не са малко на брой?
2
2
 
3
 
! Отговори
12-3 преди 4 години
осветенис фенерче след като освети знамената за 10 минути , в следващите 10 дни патриарха ще осветява апартаментите на властта. След това месец за да освети новите им коли , вили , басейни..малко е старичък, инак би осветил и любовниците им..да се ..свети освеТлението , осветляването и освещението о свещена простотия
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На коя армия!?