Най-лошият сценарий: Населението ни да стигне до 6 млн. до 2040 г.

Демографската криза няма общо с раждаемостта
Обновена: 14 яну 2020 14:03 | 14 яну 2020 12:50, Ния Христова
93
Най-лошият сценарий: Населението ни да стигне до 6 млн. до 2040 г.

Две са основните причини за демографската криза и двете нямат общо с раждаемостта. Българските жени раждат колкото европейките - 1.56 деца, а средното европейско ниво е 1.5. Това и още коментира по темата проф. д-р Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Двата фактора, отговорни за демографската криза са смъртност и миграция.

съвременния свят, когато жената се реализира по различен начин от 19 век, това означава, че не може да се влияе на раждаемостта, защото това е личен избор", коментира проф. Христова.

"Факторът, на който може да се влияе, е смъртността- ние сме на първо място по смъртност в Европа", допълни още професорката.

По въпроса с миграцията колегите й работят и с българи в чужбина. " В средата на годината ще имаме резултати как България трябва да структурира една политика за българите в чужбина", каза проф. Христова.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Носталгия ли? Да! Реве ми се по здравната система по времето на соца. Отиваш на регистрацията, записваш си час и те преглеждат в съответния кабинет след кратко време (обикновено, но не винаги. Защо - ясно!). Изписват ти лекарства. Купуваш ги за жълти стотинки! Най-скъпото нещо, което съм купувал, беше ноотропил за 12 лв.Днес има частни болници - няма лошо! Но всичко струва луди пари! Вложили хората средства, печелят. Но от държавните болници да правиш търговски фирми!Здравна каса - пълна хавра
83
2
 
6
 
! Отговори
До 85 преди 4 години
Сега не е възможно в България да се издържат жените. Защото жените са 50% от трудоспособните и препълват пазара. Ако те се изкарат от работната среда, заплатите сами ще скочат, защото вече има глад за работници. В иран жените са 19% от икономиката. Там нямат проблем с раждаемостта и един мъж може да издържа цяло семейство. Научете я тая икономиката.
82
2
 
10
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
И като родим какво - ще духнат веднага след пълнолетие, а ние тук ще продължаваме да се гърчим, и за нас ще остане само издръжка, нерви и пр......И стига сте ни плашили с тия роми! То и те бягат, да не си въобразявате, че стоят да работят за вашите пенсии! Те живеят с 10 години по-малко и получават само соц. пенсии /не ги съжалявам, 80% са си виновни те/!
81
2
 
9
 
! Отговори
лили преди 4 години
Всички, дето грачат срещу жените, могат ли да издържат жена и три деца? Могат, ама друг път! Не ми говорете, че трябва да живеем бедняшки като ромите, да си мятаме децата по магистралите или да ги обучаваме в крадене, защото иначе ще пукнем от глад с моного деца! Или баба ми как раждала? Известно ли ви е, че тогава на десетина години са били по нивите или по фабриките, а сега учат поне по 12 години? То бива ***.......аанари, но толкова не бива!!!!!!
80
0
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Какви жени ще изкарваш от икономиката? В кой век живееш? Тонове са изписани за свободата, но може би е само за вас? А що се отнася до раждаемостта - да не би в Япония и дори и Европа да работят всички жени? И защо неработещите имат по едно? Има начини за поне по две, но причините съвсем не са тези, че работели жените!
79
1
 
9
 
! Отговори
Геро преди 4 години
Жалката истина - ужасяващо бедствена здравна система съчетана с поголовна бедност. Резултатът висока смъртност поради ниското здравеопазване и невъзможност за закупуване на лекарства и превантивност на прегледи лечения. За жалост скоро нищо няма да се промени ......
78
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По документи сме 7 милиона, ама колко сме етнически българи? След 10 години ще останем не повече от 5 милиона етнически българи.
77
2
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До До 68доколкото разбрах,визираш моето писане?..Виж какво,драги/драга:-Първо:..-"***"?!..Че ти дори и понятие си немаш кой съм аз!..Но ДИВАТА ти природа те "ръчка":-"Наречи го "***!"....Но както и да е,толкова са ви възможностите..-Второ:-За "руската република" не само че не съм си мълчал,но и десетки пъти съм го споменавал!-Трето:-Границите ТОГАВА НЕ се отваряха,нито затваряха от Живков!!!!!..Имаше "Соцлагер",който ДИКТУВАШЕ ПРАВИЛАТА!изобщо..защо ли ти облъщам вни
76
1
 
15
 
! Отговори
някой тука лъже преди 4 години
Още 2018 год населението падна под 6 млн!Айде и ние да си имаме приятели и роднини,дето работят където трябва,и знаят как са нещата!
75
0
 
18
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
Всички горе лъжете-още сега се мотаме около и под 5 милиона !
74
2
 
18
 
! Отговори
Българи преди 4 години
ПерефразирайтеБългарска женаКолко от тези Български жени празнуват днес Нова година
73
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а какво прави държавицата, детски градини? вярно? къде? аз чувам само да се закриват. Един контингент се води на училище и проваля на останалите.Много ясно че като задължат училището да приеме тъмните в първи клас, аз моето дете ще го преместя. А след време като няма ни едно нормално училище, нашите ще са в чужбина. А същите горе чантаджии ще умуват къде са данъкоплатците.
72
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо изваждат разни "капацитети" да словоблудстват на тема - демографски срив. Правителството от време на време извади някое ку-ку да ни разсмива. Аритметиката е проста - 110 000 умират, и 60 000 се раждат. Значи (-) 50 000 годишно, плюс-минус някой и друг човек. Ние може и да се подобряваме, но в България се живее лошо. В населението няма мотив за размножаване. 1.5 деца на жена, като станат 3 и повече тогава ще ива прираст. Ама бягали, ами ще бягат, то друго не остана. Гнусни лъжци.
71
7
 
7
 
! Отговори
До 74 преди 4 години
В България може да живеят поне 40 милиона души. Тайван е 1/3 от размера на България, 36 хиляди квадратни километра. А населението им е 23 млн души. Токио е 2 100 кв километра, па са 9 млн японците. Просто тука никой не иска да направи най-важната стъпка. Това е да изкара жените от икономиката, и да ги вкара в домакинството. А за Бангладеш нема да ти разправям.
70
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме плодородни земи за над 10 милиона жители, които да живеят щастливо в райският кът. Алчността на определени индивиди няма как да го позволят, защото овчият народ се управлява по лесно.
69
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И смътрността и миграцията са в следствие на райския живот, които живеем, в тази добре устроена наша държава. Управляващите си крадът, а народа или мре или бяга.
68
3
 
6
 
! Отговори
! преди 4 години
До CIA трабва да се изпълнява планът. Петилетката за три години!
67
11
 
7
 
! Отговори
До 68 преди 4 години
Да, Живков бе доста по-умен от бодигарда си. Той не казваше ли, че го беше страх да отвори границите, да не избягат всички българи? Доста е интелигентен. За един смотан социалист де. Иначе за дет се опита да ни направи руска република си мълчиш. Всички комунопитеци сте безмозъчни динозаври.
66
3
 
22
 
! Отговори
CIA преди 4 години
Прогнозата на ЦРУ от 90-те години бе да станем 5млн през 2050. Но ТИКВИТЕ ускориха процеса.
65
3
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
сега е момента да цитирам "омразния ни" Т. Живков:-"Некои сили искат да унищожат България,да я нема!"..Човека е видял нещата още преди 30 години...Но,..какво да ви кажа?....Враговете ни са като анималците:-Те стоят,чакат,дебнат докато захапят плячката си....а ние,...абе какво да ви кажа?!..