За или против кръвните проби на шофьорите за наркотици?

Предложението за промяна идва от ГЕРБ, ОП, ДПС и "Воля"
14 яну 2020 09:58, Ния Христова
37

Шофьорите да се проверяват по-обстойно за наркотици, прeдложиха депутати с промени в Наказателния кодекс, съобщи Bulgaria ON AIR. Предложението за промяната идва от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля". Те предлагат да се извършва задължителна кръвна проба в случай, че плюнката на водача е показала наличие на наркотично вещество. Целта на промените е по-точен и справедлив резултат.

Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи смята това за несправедливо.

"Трябва да се прави много ясно разграничение между това дали човекът е бил под въздействието на наркотично вещество, или просто е приел някога нещо. Някой може да е пушил 1 цигара преди една седмица, сегашните уреди може би ще го засекат, и той ще влезе като престъпник по сега действащия закон", коментира Тодоров.

При наличието на употребен алкохол важи правилото, че наказателна отговорност се носи при отчетени над 1,2 промила. У нас подобна долна граница при наркотиците няма.

Според статистика за 2018 г. 63 от ПТП-тата да причинени след употреба на алкохол, а само 3 след употреба на наркотици. Полицейска акция от края на 2019 г. е установила 69 от 355 нарушители на пътя, че са шофирали слеd употреба на наркотични вещества.

"Голяма част от тези водачи при един процес, воден от добър адвокат, стигат до оправдателна присъда", допълни Лъчезар Иванов.

Иванов смята, че съдебната практика е противоречива, а съдът често трябва да прави големи разноски за допълнителни експертизи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ледена РакияНикой не поставя под въпрос това, че не трябва да се кара под въздействието на каквото и да било.Тук става дума за това, че не може да си пушил трева преди една седмица, да не си под влиянието на нищо и все пак да те съдят. Това е все едно да си се напил в неделя и в сряда да те спрат и да ти вземат книжката.Закона умишлено е направен по този начин-сетете се защо. западна Европа където са с много по-сурови санкции няма такава простотия като в нашият закон.
11
0
 
3
 
! Отговори
ники преди 4 години
Това за определен брой часове къде го пише в закона, че не го виждам?
10
0
 
6
 
! Отговори
НеКОЙ преди 4 години
Напротив, точно обратното е ! Теста за наркотици няма да те хване, ако си употребявал преди определен брой часове. Но кръвната проба ще те хване задължително.
9
2
 
20
 
! Отговори
ники преди 4 години
Преди година ми предписаха крем за отпушване на нос, който съдържа ефидрин в него. Като ми вземат кръвна проба и изведнъж ще се окажа, че съм наркоман?!Я помислете, колко от лекарствата, които се изписват на хората съдържат неща, които на теста ще излезе положителна реакция?Не може да има граница за алкохола, а за наркотиците да няма. Това е пълна глупост и прави закона тенденциозен.
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ледена РакияИ ти си наркоман просто си дегенерирал от много пуене и те мързи да четеш.Действието на алкохолът и наркотиците зависимоста които причиняват работят по един и същи начин.Биология-8 ми клас.Ако си стигнал до осми клас ;)
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално- герб,турци.Те живеят още преди 800 години както си е било.Рязане на главата на дръвник публично и 400 камшика на голо?Или примерно сваряване в казан?По някое време само да сменят и знамето като онова черничкото с белите драсканици.
6
4
 
4
 
! Отговори
Абориген преди 4 години
Аборигенни на строежа на които работя правят тест за наркотици вие за шофиорите питате. я се осъзнаите колко сте изостанали
5
17
 
10
 
! Отговори
Ледена Ракия преди 4 години
Нека сега всички наркомани, пушещи "безвредна" тревица да започнат да вият на умряло!Бой по главите на наркозависимите зад волана!Тревата е наркотик, а потребяващите я са наркомани!ФАКТ!
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този тест трябва периодично да се прави и на политиците
3
4
 
11
 
! Отговори
Anonymous преди 4 години
Когато говорим за шофирането, наистина има разлика между това да си изпушил една цигара марихуана преди седмица и това да си я изпушил преди да седнеш зад волана. А сегашния тест не прави разлика между двете.От друга страна, ако консумацията е забранена по принцип и по принцип ще наказват субекта за употреба, времето не е от толкова голямо значение... Освен, ако той не докаже, че преди седмица е бил на място, където това е легално (пак за пример марихуаната: тя е легална на доста места вече).
2
2
 
6
 
! Отговори
еди кой си преди 4 години
Пушенето на "цигара" не е незаконно, така ли
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В повечето държави е така- или си взимал или не , няма отчитане на нива

Спонсорирани публикации