София подава вода на Перник: Нямало опасност за столичното водоподаване

Това щяло да стане с байпасово съоръжение, стана ясно в МС
Обновена: 18 яну 2020 10:17 | 18 яну 2020 10:10, Петя Славова
321
София подава вода на Перник: Нямало опасност за столичното водоподаване
Снимка: БГНЕС

Столична община да подава вода на Перник. Това предложение ще направи правителството в понеделник като за целта ще бъде изградено байпасово съоръжение от Мало Бучино към Перник, който да подава обем от 300 литра в секунда.

Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов на извънредна среща в Министерски съвет за водната криза в Перник.

Още по темата

Тя бе организирана от премиера Бойко Борисов, а на нея присъстваха министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на Перник и негови колеги от други градове, както и областни управители.

"Обемите за които говорим са около 700 000 куб. литра на месец. Това е специално насочена вода за нуждите на Перник. Срокът за изпълнение е между 35-40 дни", каза още той, цитиран от Нова тв.

С байпасовото съоръжение ще може да се подава вода от Перник към София. Това няма да ощети софиянци. "По никакъв начин няма да бъде ощетено водоподаването на София”, заяви категорично кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Към нас беше отправено предложение да помогнем за осигуряване на допълнителни количества вода от водосбора на "Белмекен" към Перник през водопреносната мрежа на София. Това може да се случи само с решение на Столичния общински съвет. Ще инициирам в понеделник извънредно заседание на Комисията по инженерна инфраструктура на СОС, на което да присъстват министрите на икономиката, на регионалното развитие, кметът на Перник, за да може общинските съветници и гражданите на София да разберат всички детайли", обясни столичния кмет.

"Към момента водата в яз. "Студена" може да покрие едва 2 месеца, но ние не можем да разчитаме само на природата", уточни Емил Караниколов. 

Според кмета на Перник Станислав Владимиров, този вариант за водоснабдяване от "Белмекен" ще даде гаранция и сигурност за неговия град.

"Последните два месеца имаше краткосрочни и дългосрочни мерки, които бяха начертани. Някои от тях се изпълниха, някои от тях отпаднаха по нецелесъобразност. Подмени се голяма част от подземната ни инфраструктура", каза още той, цитиран от "Фокус". 


 "Справките показват, че дебитът, който е необходим за Перник е наличен и през годините е относително постоянен", коментира и министърът на околната среда и водите Емил Димитров след срещата при премиера Бойко Борисов.
"В изпълнение на вашите указания и с помощта на Министерство на енергетиката ходих, проверих на място, беше ми оказано съдействие. За периода от 1993 г. до 2019 г. подобно пренасочване на вода извън събирателните деривации, предназначени за София е правено януари – 16 пъти, февруари – 14 пъти, март – 13, април – 11 и май 11. От 1993 до 2019 г. това са две деривации", каза още Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Водните запаси в Кейптаун - парлата на Южна Африка, са почти пресъхнали.Откакто дефицитът в региона в Западен Кейп достигна рекордни нива 4 милионното население се готви за т.нар. Ден Нула. Тогава капацитетът на запасите ще падне до 13,5% и питейната вода няма да може да се ползва у дома....Скоро така ще бъде и в Перник и в други места.Благодарение на ГЕРБ от рай в пустиня.
158
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по долни и гадни хора от останалите живи червени ***. Те са с психично разстройство. Тяхната партия БКП-БСП доведе България до три национални катастрофи и пак се обаждат от мазето.
157
3
 
9
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
До капитализъм 172 Ние не искахме капитализма. Искаха го комунистическите управници да разграбят държавата и да станат милионери. Я виж децата им на какви постове са и с какви пари разполагат.А за подскачането да излъгахме се , както се излъгахме и на 9-ти Септември. Какво да се прави ? Съдба !
156
1
 
8
 
! Отговори
@171 преди 4 години
Не е въпрос до ум, от Мало Бучино съм и знам по случайност от къде идва водата. В нета има и карта на водопроводите. Ако направят пренасочване, без да се свърже допълнително и с искърския водопровод, това значи, че ще прецакат 2 населени места без особен ефект. Да не говорим, че новите тръби трябва да минат целия проход до Перник, което значи най-вероятно още загуби. Ако ще свързват София и Перник, да свържат цялата мрежа, не само един клон.
155
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Характерни особености на герберския режим:1.водата не достига2.България стана сметище и гето, в което италианската мафия слкадира боклу****ка от Италия.............и т.н.Може да продължите списъка, нали??
154
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който не скача , е червен............................хаха!!!Който е глупав, не пие вода и ходи жаден и мръсен..........................хаха!!!
153
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По води ходи, жаден стои!!По злато стъпва, бден ходи!!Що е то???*** българин!!!!
152
2
 
14
 
! Отговори
капитализъм преди 4 години
Който не скача е червен, нали?Искахте демокрация и капитализъм, нали?Сега няма за какво да ревете, каквото сте посяли, това ще пожънете!!!
151
0
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 169 Умен си. След Ревизоро си ти на ред да станеш министър.
150
0
 
14
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До yfffff 168 Държавата не може да бъде безхаберна, както и колата не може да бъде гражданин и да носи отговорност. Безхаберни са управниците.
149
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мало Бучино е на рилския водопровод, не на искърския и няма дублирана водопроводна магистрала. Т.е. взима вода само от едно място и ако и то се изчерпа, ще остане и то без вода. Но това разбира се Фъндъчката не я интересува, нито ББ, защото се води "село", а не квартал на София, въпреки че допреди години идеята беше да стане квартал. Най-малкото до там пътува градски транспорт. И така обричаме още едно населено място на воден режим. Защото така управляват от ГЕРБ. Готино.
148
1
 
19
 
! Отговори
yfffff преди 4 години
колко *** трябва да си, цял град е във водна криза заради държавно безхаберие, колко му е и софия да ги последва и да чакаш на тези същите престъпници да оправели проблема, бе вие акъл имате ли, хептен ли сте от хванати от гората, как тия дето ви доведоха дотук ще оправят нещата, ама какво да каже човек освен: малко ви е.
147
1
 
14
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Да свържат Перник със седемте рилски езера.Така и така от тях няма файда, а и водата е кристална,защото са забранени за къпане.
146
1
 
29
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БОРИСОВ ИЗТОЧИ ДЪРЖАВАТА!!!ГЕРБ ИЗТОЧИ ЯЗОВИР СТУДЕНА!!СЕГА ГЕРБОРИСОВ Е ХВЪРЛИЛ ОКО И НА ЯЗОВИР ИСКЪР!!!
145
21
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Казах ли ви аз че както винаги Бойко ще оправи работата.
144
2
 
27
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГОДИНИ СА НЕОБХОДИМИ ЗА ДА СЕ ПУСНЕ ТРЪБА ОТ МАЛО БУЧИНО ДО ГОЛЯМО БУЧИНО , ЧЕ И ТАЗИ СИСТЕМА ДА ЗАРАБОТИ , ЧЕ И ДА СТИГНЕ ВОДА ДО ПЕРНИК ПРЕЗ НЕЯ :DБОРИСОВ ДА ГО МАХАТ МОМЕНТАЛИЧЕСКИ
143
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До капитализъмна тая територия кражбите, далаверите са се превърнали в хоби и спорт за всеки втори българин.....................Не това, а начин на живот е кражбата за мнооого българи !
142
2
 
17
 
! Отговори
xmmm преди 4 години
е че няма само перник да страда, нека и софиянци малко се понамъчат, щото за всеки е ясно че има опасност за столичното водоподаване икой ще плаща сметката. А че студена захранва веца на стомана с безплатна вода, нека сега и софиянци да им плащат водата , герб си намериха други будали , само герб слава на герб,те са вечни най добрите,
141
1
 
24
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Да ви е честита банановата демокрация !
140
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като беше социализЪма, защо бай Тошо не подмени тръбите, а неговат партия вече е на власт над 50 години. Червените *** говорят празни приказки от омраза, че не са на власт. Истината е, че ако не беше Борисов Премиер в Перник никога нямаше да има вода.