Почина академик Благовест Сендов

Ученият и политик си отиде на 87-годишна възраст
Обновена: 20 яну 2020 10:27 | 20 яну 2020 10:20, Красимир Ангелов
139
Почина академик Благовест Сендов
Снимка: Булфото

На 87-годишна възраст на 19 януари почина академик Благовест Сендов, съобщиха от БАН.

Ученият е световноизвестен български математик, изтъкнат държавник и общественик - ректор на Софийския университет, главен научен секретар на Българската академия на науките, председател на Българската академия на науките.

Автор е на над 200 научни публикации в областта на теорията на апроксимациите, компютърните науки, математическото моделиране в биологията, компютърната геометрия и други. Автор е на над 30 учебника.

Благовест Сендов е и председател на 37-мото Народното събрание на Република България от 12 януари 1995 до 13 февруари 1997 година. По-късно той е и заместник-председател на Народното събрание.

Посланик в Япония от 2004 до 2009 г. и във Филипините от април 2006 до септември 2014.

Поклон пред паметта му!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: Благовест Сендов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
11
 
18
 
! Отговори
оотCиднейAвcтpалия преди 4 години
До Анонимен 37Точно така, много точен коментар. Неговата математика не целеше да те научи на нещо а да се гаври с теб без да де научи на нещо. Само ти прахосва времето с много ниска ефективност. Другите математици правеха задачите много по смислени с цел да оползотворят времето максимално и да научиш нещо от дадена задачаСамо на тоя та.пак Сендов целата му беше да изгуби времето на хората без нищо съществено да даде. Пълен комплексар. А това че даваше НЕРЕШИМИ интеграли му беше върха на гавра
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 43Чак пък да ги мрази.Или викаш викането УРА и хвърлянето на шапки е задължително.
46
11
 
17
 
! Отговори
това не е успех преди 4 години
Той е успял с насилие на БКП над много свестни люде ,които са били елиминирани.Простотията им продължава и днес.Затова Марков умря на 49 ,а Стефан Цанев ще доживее преклонна възраст като ето този мошеник Сендов.Беше и мошеник,защото сви сума пари още от БКП и разсипа цели области в страната с безумната си програма.
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от сидниАав$тралия 33Ти нямаш ли работа да гасиш пожари?
44
9
 
21
 
! Отговори
отАв$тралияяСидней преди 4 години
До Анонимен 41ами то системата беше такава, комунизма падна, ама на улицата. В университетите през 90-те че и след милениума нищо не се беше променило. Ей тия комплексари с титли ми зеха младините. Както и да е. Всичко каквото съм научил съм го научил с желание и за себе си. А тия като тоя Сендов и подобни само гаврите трябваше да им търпиме всички! Айде нема нужда! Магистър съм по образовние, живея и работя в Сидни, реализирал съм се и тука хората ме уважават! Но аз тук не се гавря с никой!
43
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът мрази умните и успели хора. Андрешковци, които и български не знаят.
42
2
 
22
 
! Отговори
expert преди 4 години
На 80г. е бил посланник във Филипините, еваларка!
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Синди,не знаех че си учил в България. бих ти имал повече уважение.Особено след като разбрах че си възпитаник на БКП политолозите.
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами... Добре.
39
10
 
23
 
! Отговори
оран гутанов преди 4 години
До АнонименЗавършил е имперски колеж в Лондон,а не пожарникарско училище,все пак.Хайде малко мълчание, защото и "остроумието" ви е тъпо.То у нас това остана-тъ пот ията.
38
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чувал съм за случая, когато бай Тошо отива на посещения в БАН. Млад учен - натегач му затваря вратата на асансьора на партера и след 20 секунди същият учен, пак с поклон отваря вратата на 4-тия етаж. и кариерата се почва.
37
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом на един учен не му разбират нищо значи не е учен.Впрочем такива с лопата да ги ринеш ,до един създадени от съветската школа.Като отвориш един западен учебник и книга се разбира всичко и е увлекателно,при нас е претенция без покрития,цитати и бележки под линия.Още веднъж-червени *** сте и не ви съжалявам.
36
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всички свястни българи трябва да бъдат оплюти от джендерските храненици на шорош
35
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всички завистливи по.миярище плюят по това до което не могат даже да се доближат
34
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като чета стигам до извода че в българия вече всички са измити канчетаили чета материалите на соропитешките грантаджииблаговест сендов е от семейство на един от най богатие хора в асеновградрабоил е в чистотата на софия и е кандидатствал в СУдете на типичен враг на народа- всички богаташи са определяни така след 44 годпоради неимовелния си талант е признат не само в българия но и в светатой издири джон атанасов и други велики българи за които не се знаеше нищожалко че токива хора са малко
33
21
 
17
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
Е ДОЖИВЯХ най накрая. Неговите задачи бяха с най изкривените условия, понякога дори сбъркани, и често пъти извън областа на изпита. Някой математици се дразнеха. И да, беше добър математик, неговите задачи бяха от най интересните, но понякога се гавреше с задачите. Гледаш интересна задача с много предизвикателства която в последствие излиза гавра която няма решение щот е сбъркана. Така че, хубави задачи, ама познай къде е гаврата. Дори е давал нерешим интеграл да се гаври с студентите.
32
16
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сендов е математик от световна класа..................хейтърите да прочетат някоя от публикациите му в областта на математиката..............и тогава да пишат глупости.................те няма да разберат нищо, то е ясно, защото са с *** мозъци!!
31
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bog da go prosti, beshe super uchitel!
30
11
 
29
 
! Отговори
Евтим преди 4 години
Пич, не понасям комунистите, но този човек беше (и) нещо друго. Хайде да имаме малко повече свян, а? И Ламбо беше комунист, ама беше и голям актьор преди всичко друго.
29
2
 
13
 
! Отговори
TapukaT преди 4 години
До ПитащПреписват наизуст от Уикипедия... а между другото във Филипините имаме само консулство...